Hjem DestinasjonerEuropa Marches ukjente natur og vin

Marches ukjente natur og vin

av Reiseliv
RL Marche 1005  Velenosi Hoved

Lenge var strendene ut mot Adriaterhavet i Marche, med Rimini som midtpunkt, det turister fikk med seg på turen når denne delen av Italia var feriemålet.

Nordøst i Marche ligger lange, innbydende og rene strender med en sterk appell til turister. Sol, god mat, vin og alltid hyggelig vertskap har en sterk tiltrekningskraft

Mot det øvrige Italia, ligger fjellkjeden Apeninnene i vest for regionen Marche. Fjellkjedenes høyeste fjelltopp, Monte Vettore, er hele 2 467 meter og bare to fattige meter lavere enn vår egen stolthet Galdhøpiggen.

I den senere tid har det begynt å røre på seg i denne delen av Italia, mellom fjellkjeden og havet. Det er flere årsaker til dette, blant annet publikums interesse for nye og uoppdagede steder.

En annen nevneverdig utvikling er at vininteresserte både i og utenfor Italia, har oppdaget de edle dråper som produseres her.

Marche har de rette naturgitte forholdene for at druer i fleng kan vokse og trives på vinstokkene. Bøndene og vinprodusentene i området har lange tradisjoner og bred erfaring med å skape ”de små søte” om til en deilig og smakfull vin.

Naturen i Marche treffer umiddelbart hjerteroten til nordmenn med sine, høye fjell, dype daler, elver, fosser, bekker og grønt landskap så langt øyet kan se. Spredd mellom åkrer, vinranker og skoger ligger landsbyer og vingårder, inviterende til å komme innom og føle italiensk gjestfrihet.

En av vinperlene i dette innbydene området er Velenosi, som ligger i utkanten av byen Ascoli Piceno. Her får vi vite at vingården ble etablert i 1984, av to unge vininteresserte gründere – Angela og Ercole Velenosi.

Deres lidenskap for vin lærte dem raskt å forbedre den voksende vinproduksjonen, og de var fast bestemt på å skape en ”state-of-the-art”-produksjon med viner av topp kvalitet.

Og slik ble det. Særlig i de siste årene har Velenosi oppnådd en ledende rolle innen vinproduksjon i Marche. Det må da legges til at dette også er takket være en meget dyktig vinekspert som kom til etterhvert, Attilio Pagli.

– Vin er som kunst, nemlig å gjøre deg drømmende, fastslår Attilio . Det er helt enkelt vår jobb å lage vin som gir en fantasifull duft i glasset og en smak du aldri glemmer, sier han.

– Vi strever hele tiden etter å finne den perfekte balanse mellom smak og farge, bouquet og ettersmak, sier han.Han forteller at tre av av Velonesi viner tilgjengelige i Norge. To rødvinerr og én hvitvin.

– Dette er viner som jeg er sikker på at vil falle i smak hos nordmenn. Og ikke minst må det jo være spennende å kunne prøve en vin fra Marche. Det har lenge ligget i kortene at Marche vil bli et ”upcoming market” langt utenfor våre grenser, mener Attilio.

Og det er riktig som Attilio sier, et søk på Vinmonopolets hjemmeside viser at Velonesi fra La Marche har tre vinvarianter i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.

Den ene rødvinen fra Velonesi er Brecciarolo Piceno Superiore 2006. Denne har en meget tiltalende duft av mørke bær og krydder. Fruktdreven med avslepne tanniner og lang avslutning.

Rødvinen er laget på druene Sangiovese og Montepulciano og , inneholder 13 prosent alkohol og koster kr. 135.- for en 75 cl flaske. Vinen er utmerket til både kylling, kalkun, småvilt og lam. Du kan lese mer om denne på Vinmonopolets hjemmeside

Den andre rødvinen er Lacrima di Moro d’Alba 2008. Dette er en aromatisk vin med kraftig smak og duft av fioler, roser og mørke bær. God sunn frukt med god friskhet.

Denne passer til både til den saftige røde biffen, lam,og ikke minst modne oster. Inneholder 13 prosent alkohol og er også laget på druesorten Lacrima de Moro D’Alba. En flaske koster kr. 129.90. Mer om vinen på Vinmonopolets hjemmeside.

Så over til hvitvinen fra Velenosi. Denne heter Falerio 2008 og har en aromatisk frisk duft av eple med florale toner. Eplepreget med innslag av pære. Frisk med god fylde og lang ettersmak.

Råstoffet til denne hvitvinen er druesortene Trebbiano,Pecorino og Passerina, den har 12,5 prosent alkohol og en flasske koster 99.90. Her kan du lese mer om den på Vinmonopolets hjemmeside.

Og har du lyst til å lese om Velenosi i La Marche, Italia, så er hjemmesiden Velenosivini.com

Det går gjerne mot lysere viner når det er blitt lysere dager, og samtidig trekker vi utendørs og samles rundt grillen. Men rødvin i sommerkvelden er like bra, når du velger den rette typen.

Alle de tre ovennevnte vinene er utmerket til lam. Derfor er forslaget disse tre gode italienske vinene i sommerglassene, og norsk lam som vil kose seg på grillen.

Grillet og fylt lammestek

Lammestek er sommermat. Den trives på grillen og i stekeovnen, på hytta enten det er ved sjøen eller på fjellet eller rett og slett hjemme på verandaen.Ingrediense per 4 porsjoner1 kg lammestek uten bein2 ss soltørkede tomater utbløtt og hakket1 ss hakket frisk mynte 1 ts flaksalt ½ ts nykvernet sort pepper 1 ss olivenolje Slik gjør du:1. Lag et langsgående snitt i steken og smør ut/fyll med soltørket tomater og mynte.2. Surr steiken med hyssing.3. Krydre med salt og pepper, vend i olivenolje og legg på grillen på medium varme. Grill steken ca. 45 minutter til kjernetemperatur på 65-70 °C for rosa stekt. Du kan steke lammesteken i stekeovnene også, da bruner du den først i stekepanne og steker den videre i ovnen ved 125 grader til oppnådd kjernetemperatur.

Du vil sikkert like disse artiklene også