Hjem DestinasjonerEuropa Matisse-villa inspirer kunstnere

Matisse-villa inspirer kunstnere

av Oddvar Lind
Frankrike - Kunstskole Oddvar 0806 Hoved

Her fikk Mattisse besøk av store kunstnere som Picasso, Renoir, Aragon, Breton og Bonnard.

Bienvenu a Vence et Villa le Reve! Joël Audry rekker ut hånden og ønsker oss velkommen til Villa le Reve, en praktfull gammel villa i utkanten av byen Vence nordvest for Nice, der maleren Henri Matisse levde mot slutten av sitt liv. I dag er villaen et fristed for malere fra hele Europa, og norske kunstnere er populære gjester, skal vi tro Audry. Hun forvalter villaen for Vence kommune som kjøpte stedet for åtte år siden.

-Matisse elsket dette stedet, ikke minst på grunn av lyset, fargene og duftene. Matisse ble kalt for fargenes mester, og her malte han noen fantastiske bilder. Her fikk han også besøk av store kunstnere som Picasso, Renoir, Aragon, Breton og Bonnard. Alt dette bidrar til å gi dagens kunstnere ydmykhet og inspirasjon, og flere av dem kommer igjen år etter år, forteller Audry.

PanoramautsiktHun tar oss med på en runde i den romslige villaen som har plass til 10-12 besøkende kunstnere. Fra annen etasje, der Matisse hadde sitt soverom og atelier, er det panoramautsikt mot Middelhavet og byen Vence som ble grunnlagt for flere tusen år siden. I den frodige hagen på sørsiden av villaen kneiser to hundre år gamle palmer, og appelsintreet bærer modne frukter.

-I disse dager kjenner vi duften av timian og rosmarin som vokser vilt i Provence. Dette er et sikkert vårtegn, og det er en velkomsthilsen til den første norske kunstnergruppen som kommer til Villa le Reve i år. Fra slutten av mars til begynnelsen av november går det slag i slag med besøkende kunstnere fra hele Europa, både profesjonelle og amatører. Noen av dem blir riktig gode venner, sier Audry som har hendene fulle med praktiske gjøremål før de første kunstnerne kommer. Kunstinteresserte kan også besøke villaen.

Flest nordmennEn av Audrys gode venner er den norske kunstelskeren og amatørmaleren John Ragnar Sogn som er en flittig gjest i Matisse-villaen. Sogn er pensjonert fysioterapeut, men har nok å gjøre som turarrangør til Matisse-villaen, ofte med profesjonelle lærere for de norske gruppene. Han legger også opp utflukter til Matisse –og Chagalle-museene i Nice og til Renoir-museet i Gagnes-sur-Mer, midtveis mellom Nice og Antibes. I år sender blant annet Vika Kunstfagskole i Oslo en gruppe studenter til Vence som får 20 timers malekurs pr. uke.

-Det er ingen overdrivelse å si at Matisse-villaen og Vence betyr veldig mye for norske kunstnere som nå er den største gruppen av utenlandske kunstnere her, John Ragnar Sogn som er i gang med sin fjerde sesong som turarrangør til Vence.

Særegen stemning-Det er en særegen stemning knyttet til Matisse-villaen. Her er det inspirerende og gode arbeidsforhold for kunstnere, og her er det rom for lange lunsjer med oster, pateer og viner. Våre middager varer ofte til langt på natt. Likevel er mange kunstnere tidlig oppe for å fange morgenlyset og morgenstemningen på lerretet, fortsetter han.

-Tre rom i villaen er innredet til atelier, men mange av kunstnerne maler ute i den store hagen. Villaen har en enkel, men god romstandard. Noen av de norske kunstnerne bor på pensjonater i byen Vence like i nærheten. Vence er en av Sør-Frankrikes best bevarte middelalderbyer og har i dag et 20-talls gallerier, sier Sogn til slutt.

Dekorerte Rosaire-kirkenMatisse hadde tenkt å bli et par uker da han første gang leide villaen utenfor Vence i 1943. Men han ble boende der i seks år. I 1951 fullførte han et fireårig prosjekt i Rosaire-kirken som ligger noen steinkast fra villaen, og som har 70 000 besøkende i året. Matisse tegnet kirken og dekorerte glassvinduene og de øvrige deler av kirken til minne om søster Jacques-Marie som ble hans sjukepleier og modell i 1941 etter at han ble rammet av kreft. Matisse døde i 1954 etter 60 år som aktiv kunstner.

Du vil sikkert like disse artiklene også