Hjem DestinasjonerEuropa Pilegrimsveien Santiago de Compostela

Pilegrimsveien Santiago de Compostela

av Per Henriksen
Santiago de Compostela 1002 Hoved

Pilegrimsveien er blitt turistvei i Spania. Her er en tusenårig forbindelse mellom forskjellige kulturer i Europa.

Apostelen Santiago ble dømt til døden i år 44 i Palestina og to av disiplene hans tok med seg kroppen hans til Galicia. I forbindelse med dette gravstedet ble det bygget en katedral samt gitt en ordre om å bygge byen Santiago de Compostela, som er pilegrimsveiens mål.

I dag er Pilegrimsveien identisk med kulturell turisme, religiøs turisme og aktiv turisme hvor du kan bli bedre kjent med Pilegrimsveien fra sykkelsetet, til fots eller fra hesteryggen.

Pilegrimsveien er en historisk og kunstnerisk samling. Den var også den første europeiske kulturruten, i tillegg til at den kom på UNESCOs Verdensarvliste 1993.

I 2010 er det en rekke arrangementer i forbindelse med Det hellige året, for å feire dagen til apostelen Santiago, 25. juli som faller på en søndag.

Xacobeo 2010 er full av programmer med dans, teater, musikk, blant annet opptredener av Cirque du Soleil, Merce Cunningham Dance Company og Mayumaná. I tillegg vil Mark Knopfler, den kinesiske pianisten Lang Lang, mezzosopranen Cecili Bartoli, fiolinisten Anne-Sophie Mutter, Zubin Metha, Vasily Petrenko og orkesteret tilhørende Palau de les Arts fra Valencia opptre.

Blant de mange utstillingene som arrangeres, er bilder tatt av fotografene Candida Hopper, Pierre Gonnord og Cristina García Rodero.

Gå Camino de Santiago med Google Street Views Dette nye verktøyet fra Google Maps gjør det mulig for deg å gå gjennom Pilegrimsruten virtuelt, i tillegg til at den viser deg de viktigste monumentene langs Pilegrimsruten. Se http://blog.xacobeo.es/

Her er ulike pilegrimsveier

Den franske veienDen franske ruten starter i Camino Francés i Galicia nordvest i Spania er et naturlig startpunkt, fordi herfra er det mange ulike veier å gå. Pilegrimsveiene som går gjennom Spania begynner i Puerto de Somport i Huesca og i Roncesvalles i Navarra før de slår seg sammen med to andre veier i Puente la Reina i Navarra.

Denne reiseruten er 774 kilometer lang og dersom du i gjennomsnitt går 20-25 kilometer daglig, vil du bruke omtrent 30 dager på turen. Ruten er Roncesvalles – Pamplona – Puente la Reina – Estella – Logroño – Nájera – Santo Domingo de la Calzada – Burgos – Castrogeriz – Carrión de los Condes – Frómista – Sahagún – León – Astorga – Ponferrada før du kommer til Galicia og O Cebreiro – Samos – Sarria – Portomarín – Palas de Reis – Melide – Arzúa – Santiago de Compostela .

Den nordlige veienPilegrimene som kom til Spania via Frankrike eller som gikk i land i de baskiske, galisiske eller kantabriske havnene hadde mulighet til å besøke katedralen i Oviedo eller fortsette langs kysten i Asturias frem til elven Eo. Ruten går gjennom:Hendaya – Donosti – Zarautz – Guernika – Bilbao – Laredo– Santander – Santillana del Mar – Comillas – Llanes – Ribadesella, og herfra har du to valgmuligheter:1) Innlandet, gjennom Oviedo (hvor den møter den primitive veien – Camino Primitivo)2) Langs kysten, g jennom Avilés og Luarca, før du kommer til Galicia og fortsettergjennom Ribadeo – Mondoñedo –Vilalba – Lugo – Sobrado til Santiago.

Den sørligste veien og sølvveienDette er den lengste ruten, og den er en forlengelse av den romanske veien, som ble brukt av pilegrimene fra Andalucía og Extremadura. Du har tre muligheter dersom du tar denne turen: 1) Fra Astorga, som møter Camino Francés2) Fra Puebla de Sanabria A Gudiña, Laza/Verín og Ourense til Santiago3) og ikke minst den ruten som går gjennom den nordøstlige delen av Portugal via den sørlige delen av provinsen Ourense til Verín.

Den engelske veienSkandinaviske, belgiske, engelske, skotske og irske pilegrimer tok igjen bruk havruten og gikk i land i A Coruña eller Ferrol for å komme til Compostela. De to rutene som utgjør Camino Inglés er:1) Ferrol – Pontedeume –Miño – Betanzos – Abegondo – Ordes – Santiago2) A Coruña – Culleredo – Cambre – Carral – Ordes – Santiago

Den maritime rutenDenne maritime ruten til minne om ankomsten til legemet til apostelen Santiago til Galicia, via sjøveien. Ruten er Sanxenxo – O Grove – Cambados – Vilanova og Vilagarcía de Arousa – Catoira – Pontecesures – Padrón – Santiago, eller via Ribeira – A Pobra – Boiro – Rianxo Pontecesures.

Den primitive veienDette er den ruten som de første gudfryktige pilegrimene som kom til Asturias brukte og ruten er som følger: Oviedo – Tineo – Grandas – A Fonsagrada – Lugo – Palas de Reis, og som møter den nåværende Camino Francés.

Veien Fisterra – MuxiaCamino Fisterra, det gamle ”verdens ende”, er den eneste veien som har den hellige byen som utgangspunkt. Et besøk til Santo Cristo i Fisterra og templet Santuario de A Barca i Muxia omgitt av spektakulært landskap, er et rituale som mange pilegrimer fremdeles holder ved like. Ruten er slik: Santiago – Negreira – Mazaricos – Vimianzos – Dumbría – Cee – Corcubión – Fisterra.

Du vil sikkert like disse artiklene også