Hjem DestinasjonerEuropaPolen Wroclaw: Jakten på byens gnomer

Wroclaw: Jakten på byens gnomer

av Yvette-Marie Solem

Wroclaw: Mens turister vanligvis pleier å titte opp på bygninger, beundrer arkitektur, kikker på høye kirketårn og i butikkvinduer, så ser turistene ned i denne polske middelalderbyen .

Turistene er fullt opptatt med sine smarttelefoner. De er på jakt etter byens gnomer. Denne polske byen har en spesiell app på telefonen som man laster ned – som viser et kart over byens gnomer. Men noen av byens gnomer finnes ikke på kartet, de lever et liv i det skjulte, mens de andre liker å vise seg frem i det offentlige. Byens gnomer er plassert overalt i Wroclaw, under benker, bak en busk, foran en restaurantvindu, høyt hengende på en lysstolpe, på en bro eller kanskje rett foran deg når du går. Byen Wroclaw regnes som Nordens uoppdagede Venezia med sine 200 broer som binder byen sammen. Wroclaw er også kjent for sitt gotiske rådhus, men det er gnomene de fleste turister legger mest merke til.

En livlig gnom i Wraclow.

En livlig gnom i Wraclow. Foto: Wikipedia.org

Ligger en spennende historie bak

Alle figurene med sine uttrykk har en historie bak seg. Disse pussige skapninger er en innovativ måte for turistene til å oppdage Wroclaw på en morsom måte, noe helt unikt enn andre byer kan by på. Det sies at det finnes 300 gnomer spredt rundt i byen, men det nøyaktige antallet er det ingen som vet. For nye gnomer settes stadig ut på de mest uventede steder rundt i byen. Ungene elsker disse eventyrfigurene, og både unge og gamle lar det gå sport i å finne flest mulig gnomer. Dette er en genial måte å oppdage byen på, samtidig som man får med seg kunnskap på kjøpet. For hvert lille gnom du oppdager, ligger det en spennende historie bak.

Kjærlighetsbroen Tumski Bridge er fullt med hengelåser fra forelskede par som lover hverandre evig kjærlighet. Elven er full av nøkler fra hengelåsene. Går du over denne broen, finner du mange av byens gnomer.

Kjærlighetsbroen Tumski Bridge er fylt opp med hengelåser fra forelskede par som lover hverandre evig kjærlighet. Elven er full av små nøkler fra hengelåsene som kastes ut etter erklæringen. Går du over denne broen, finner du flere av Wroclaws gnomer. Foto: Cristina Maria Solem

Gnomene har blitt et viktig merkevare for byen. Den første gnomen kom i 2001. Mange forretninger har også sine egne gnomer som de spesialbestiller, for de regnes som lykketroll. For de som ikke har smarttelefon, får man kjøpt et billig kart over byens gnomer på turistkontoret –  da er det bare å sette i gang. Wroclaw er byen man alltid vil huske, nettopp på grunn av byens eventyraktige gnomer. Kart over byens gnomer finner du her: krasnale.pl

Les også Krakow, Warszawa og Gdansk i Polen

Du vil sikkert like disse artiklene også