Hjem DestinasjonerEuropa Mer fra smaksrike Puglia

Mer fra smaksrike Puglia

av Reiseliv
RL dreamstime_6617102

Puglia i Sør-Italia, lite kjent som turistområde, men dessto mer sjarmerende med barokke småbyer, oliventrær, hvite sandstrender og italiensk mat og vin av høy klasse.

Området har gjennom århundrer vært typisk jordbruksland, og det er denne leveveien generasjoner har gitt området den sjarm det har idag. Fascinerende kultur og bebyggelse kan spores langt tilbake i tid.

Oppgangstiden i middelalderen brakte med seg kirker og borger, og jordhyttene fra tidligere står også til turistenes skue.

I tillegg til den sjarmen er noe av det som bør interessere turister mest idag, den roen og stillheten som preger Puglia, regionen som utgjør hælen på støvelen helt sørøst i Italia, har mange overraskelser på lager, både i innlandet og ut mot sjøen.

Det er nettopp ute på landet de attraktive stedene finnes for en besøkende som ønsker nytelser for både øyet og gane.

Et tips er at man holder seg borte fra sjøfartsbyene Bar, Brindisi og Taranto som har svært lite å by på.

Hoteller leiligheter og Bed&Breakfast finnes det nok av. Det bør også nevnes nevnes masseria, eller bondegårdsferie om man vil, inkludert spa og matlagningskurs.

Midt oppe i dette ligger det mange vingårder som har tiår på tiår bak seg med erfaring og tradisjon i å lage god vin. Vinkjennere i Norge er godt kjent med Puglia-viner.

Vinmonopolet har over 100 merker, mest rødvin. Vinmonopolet lanserte nylig enda et spennende produkt fra dette området, nemlig pappvinen Prego di Puglia 2009 Italia.

Allerede tidligere i høst ble vinen testet av en rekke norske vinjournalister. Bladet Tromsø ga terningkast 5, Adressa terningskast 4 og nettstedet Aperitif slo til med 78 poeng. Generell god omtale gjør det ekstra spennende å smake mot juletider.

Det som gjør denne rødvinen spesiell er at den passer til det meste, enten man skal nyte vinen eller variere mellom rødt kjøtt, vilt, svin, småvilt, fugl og ost.

Vinen beskrives som dyp rød, med aroma av mørke bær, solbær og krydder. Dette er en rund og behagelig vin med myke og utviklede tanniner. Smak av lær med en frisk og balansert ettersmak. Fyldig vin med deilig frukt og god struktur.

Råstoffet er druesortene Primitivo og Cabernet Sauvignon. Vinen har en alkoholprosent på 13,5 og en 3 liter bag-in-box koster kr 369,90.

På Vinmonopolets hjemmeside står det mer om Prego di Puglia 2009 Italia.

Produsenten Torrevento som lager Prego di Puglia 2009 ble etablert i 1948 av brødrene Liantonio. Utifra et gammelt kloster laget de et moderne produksjonsanlegg, der det i dag kun produseres IGT og DOC-viner. Jordsmonnet i dette området er dyp og sandholding jord med innslag av leire.

Torrevento holder til nord i Puglia-distriktet. Et område som er spesielt kjent for sin gode vin, med det det majestetiske slottet Castel del Monte fra midten av 1200-tallet som et fremtredende ikon i midten.

Reinsdyrroastbiff med timianstuede poteterRoastbiff laget av reinsdyrkjøtt gir «rein» og skjær nytelse til smaksløkene. Konsistens, fyldighet og saftighet er ubeskrivelig og må bare oppleves. Dette kan du servere til fest! Og husk å velge den rette vinen! Prego di Puglia 2009 Italia er fulltreffer!

Her er oppskrift til 4 porsjonerIngredienser800 g flatbiff av reinsdyr1 ½ ts salt 1 ½ ts pepper 5 stk einebær (knust i morter)2 ss margarin

1 ½ ss smør 1 ½ ss hvetemel 1 ½ dl melk 1 ½ dl potetavkok ½ ts salt ½ ts malt hvit pepper 1 ss hakket frisk timian

Slik gjør du:1. La kjøttet ligge i romtemperatur i en halv time før tilberedning. Gni kjøttet inn med salt, pepper og knuste einerbær. Surr kjøttstykket med hyssing for å få en jevn fasong. Da blir det penere skiver ved oppskjæring. Brun kjøttet i margarin rundt det hele. 2. Stikk et steketermometer inn til midten av kjøttstykket. Stek i ovnen på 90 °C. Når steketermometeret viser 55 °C er snittflaten rød, ved 60 °C er den rosa. La kjøttet hvile i minst et kvarter før det skjæres opp. Bruk en skarp kniv. 3. Skrell poteter, skjær dem i terninger og la dem koke 15 minutter i lettsaltet vann. 4. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk blandet med potetavkok under omrøring til du får en tykk saus. Smak til med salt, pepper og timian. Server med en enkel salat og rørte tyttebær.

Du vil sikkert like disse artiklene også