Hjem DestinasjonerEuropa Sommer i Holland

Sommer i Holland

av Reiseliv
Holland sommer 2011-07-15 Hoved

Sommer i Holland er det samme som tusenvis av festivaler, store og små, en eksplosjon av kultur og fornøyelser i storbyerog på landsbygda.

Mystisk nordisk utstilling i Rotterdams havnEt tidligere ubåtsverft langt ute i Rotterdams havn blir i sommer skueplass for en hemmelig, surrealistisk utstilling. Det er andre gang i rekken som Museum Boijmans van Beuningen og Rotterdams havn samarbeider i et ambisiøst prosjekt i det tidligere ubåtsverftet Onderzeebootloods. Etter den fremgangsrike premieren med utstillingen av Atelier Van Lieshout, er det nå på tide for det dansk-norske radarparet Ingar Dragset og Michael Elmgreen som i løpet av fire måneder stiller ut sitt verk, som forblir hemmelig, helt fram til innvielsen den 28. mai.

Rett før klokken 12 samme dag, avdekkes dessuten en ny skulptur på Rotterdams paradegate Coolsingel. Dragset & Elmgreen har skapet verket Det er aldri for sent å si unnskyld (2011). I et utstillingsmonter, formgitt med omsorg, vises en polert megafon i rustfritt stål på en granittpidestal. Hver dag kommer en mann gå frem til utstillingsmonteret, åpne døren, ta ut megafonen, for så å rope ut på Coolsingel at det aldri er for sent å si unnskyld. Denne prosedyren kommer gjentas klokken 12:00 hver dag under ett års tid.

Arnhems motebiennal utforsker motens identitet Et kulturelt motearrangement i verdensklasse. Slik kalles Arnhem Mote Biennale som i år kommer i sin tredje utgave og har vokst seg større enn noensinne. I løpet av en måneds tid, fra 1. juni til 3. juli, er Arnhem en sprudlende moteby. Joffrey Moolhuizen, kunstnerlig leder for Arnhem Mote Biennale har denne gang valgt temaet ?Motens identitet?. Gjennom oppsiktsvekkende installasjoner kommer fenomenet mote å dissekeres. Ann-Sofi Back, Marni, Rodarte, Iris van Herpen og Klavers en van Engelen er bare noen av de moteskapere som deler sine visjoner med publikum.

Biennalen forventes å lokke over 200 000 besøkere. Disse kommer å overraskes med utstillinger, moteshower, foredrag, såkalte pop-up shops og massevis av shopping.

Utrecht åpner sine bortgjemte hager for allmennheten Utrecht er en historisk storby som på mange måter tåler å sammenlignes med Amsterdam. Og akkurat som den hollandske hovedstad, byr nå også innbyggerne i Utrecht inn allmennheten for å beskue byen fine hager. Den første utgaven av Utrecht Open Garden Day holdes lørdag 2. juli.

Akkurat som i Amsterdam, er hagene Utrechts best bevarte hemmelighet. Bak fasadene på de imponerende middelalderhusene, ligger disse grønne oasene bortgjemte for allmennheten. Men ikke den 2. juli, da 35 private og kommunale hager åpner sine porter for alle nysgjerrige. Hagene ligger alle innenfor kanalområdet og på gangavstand fra hverandre. Organisasjonen har også passet på å involvere et antall kafeer og restauranter med hagene i programmet.

Schiphol flyplass byr sine reisende på en stund i det grønneTrøtte reisende som kommer til Amsterdams flyplass får nå en unik mulighet til å få igjen kreftene og tilbringe sin ventetid i det grønne. Nå har nemlig verdens første grøntområde på en flyplass åpnet. Schiphol Airport Park er et sted der du finner ro og grønske, spisesteder og kiosker, akkurat som i hvilken som helst bypark. De reisende får mulighet til å gå ut og nyte solen. Følelsen av å befinne seg i en park fremkalles med hjelp av prosjekteringer av sommerfugler. Lyd fra dyr, sykkelbjeller og lekende barn gir ytterligere liv til parken.

I parken får de reisende mulighet til å ladde sine mobiltelefoner gjennom å selv tråkke på strømproduserende sykler. LED-belysning brukes overalt der det er mulig, og dagslys kommer inn i parken gjennom tuber og optiske fiberkabler. Parkens besøkere kan nyte av fair trade-kaffe, ferskpresset juice, hamburgere i økologiske brød, samt mange andre godsaker på Park Café.

Jazzfestival med rett fokusLiker du jazz? Sør i Holland finnes en festival du ikke får gå glipp av. Med drøyt 130 000 besøkere, har Jazz in Duketown i omtrent 30 år vært Hollands største gratis jazzfestival. Mellom den 10. og den 13. juni, forvandles Den Boschs historiske bykjerne til et eneste festivalområde. For hollendere har Jazz in Duketown i mange år vært et begrep og et naturlig utfluktsmål i pinsehelgen. Og nettopp årets utgave sees på med stor forventning. Til tros for at det store publikumet aldri har sviktet, har Jazz i Duketown de senere år slitt med identitetsproblem. Festivalen ble mer og mer et allment musikkarrangement der jazzen iblant ble tilsidesatt. Med et nytt festivalstyre og et nytt program, fikk fjorårets utgave en radikal nystart: tilbake til røttene. Og det ble suksess. Publikums respons var svært så entusiastisk, og særlig det yngre publikumet strømmet til og viste stor interesse for denne spesielle musikksjangeren. I årets utgave følger man opp den nye kursen, og nå blir det jazz for alle pengene.

Elleve dagers kunst og musikk i Groningen Hollands nordligste by, Groningen, koker av kreativitet. Elleve dagers dans, teater og musikk er det som gjelder under Noorderzon Performing Arts Festival, fra 18. til 28. august. Kulissen for denne teater- og crossoverfestival er Groningens pittoreske bykjerne. Over 130 000 besøkere forventes komme til festivalen, som anses være blant de mest stemningsfulle i Europa. Du kan forvente deg kreative kulturprosjekt, for eksempel video- og multimediakunstnere som bruker byen som et tomt pannå, et menneskelig bibliotek der man kan låne en person og høre på hans eller hennes historie, et dragemarked, bisarre kreasjoner og lyskunstnere som lyssetter den lokale parken.

Festivalen Noorderzon lykkes alltid med sitt oppdrag: å tilby høykvalitativ, fremstående og internasjonal crossoverteater til et blandet publikum. Programmet har som vanlig et sterkt internasjonalt preg, med opptredende selskaper fra hele verden.

Se mer på Holland.com

Du vil sikkert like disse artiklene også