Hjem DestinasjonerEuropa Sommerferie i Schleswig-Holstein

Sommerferie i Schleswig-Holstein

av Reiseliv

Nasjonalparken Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer er 4410 kvadratkilometer stor og dermed den største mellom Sicilia og Nordkapp.

Etter at den ble tatt opp på UNESCOS liste over verdens naturarv, er den nå i samme liga som legendariske Great Barrier Reef i Australia, Grand Canyon i USA, fjordene i Norge, Höga kusten i Sverige og Jurassic Coast i Sørvest-England.

Safari på nordfrisisk: Feriegjester kan bli med på fagkyndige ekskursjoner og utforske den fascinerende verdenen på havbunnen. Rundt 10 000 dyre- og plantearter lever her, i tillegg kommer det hvert år 10 til 12 millioner trekkfugler hit på gjennomreise fra Sibir, Skandinavia eller Canada til sineovervintringsplasser.

Ledsaget av kvalifiserte vadehavsguider kan feriegjestene gjøre spennende oppdagelser når Nordsjøen fjærer hver sjette time. Det nye tilbudet «Big Five» fører deltakerne tett på de store stjernene blant vadehavsbeboerne. Det løven, elefanten, neshornet, leoparden og bøffelen er for Serengeti, er selen, nisen, havkobben, havørnen og støren for Nordfrisland.

På turen «Flying Five» får deltakerne se tjeld, gråmåke, gravand, myrsnipe og ringgås. På ekskursjonen «Small Five» er det de minste vesenene i Vadehavet som settes under lupen: strandkrabbe, sandorm, hjertemusling, hestereke og strandsnegl. Det tilbys også vadhavsvandringer for barn, spesielt tilpasset vitelystne små oppdagere. Konkrete datoer finnes i nasjonalparkens hus og turistinformasjonene samt i naturopplevelsesfinneren på www.nordsee-naturerlebnis.de. Alle ekskursjonene er i høyeste grad lagt opp på en naturvennlig måte. Nordsee-Tourismus-Service, www.nordseetourismus.de, tilbyr gratis informasjonspakke og informerer om ferietilbud ved Vadehavet.

Like enestående som Vadehavet er de såkalte Hallig-øyene. Dette er ørsmå øyer av slam som er blitt liggende igjen som deler av større landmasser etter to store stormfloer i middelalderen. Husene på de bebodde Hallig-øyene står på kunstige bolighauger, såkalte Warften, for at de skal være beskyttet mot høyvannet. På Hallig-øyene Hooge og Langeneß er det mulig å overnatte (www.hooge.de, www.langeness.de). «Halligwelt intensiv» er et 48-timers arrangement som inkluderer overnatting og forpleining og koster fra 129,95 euro per person (www.nordsee-naturerlebnis.de)

Hallig-øyene og de andre øyene i Nordfrisland lar seg også utmerket utforske fra båt. Byen Husum tilbyr en seksdagers «tidevannsreise» med minicruise og opphold på øya Amrum (fra 180 euro per person), eller den sender feriegjestene på sporsøk i tidevannsslettene utenfor byen. Der ligger også landsbyen Simonsberg, som trolig er et av de stedene langs kysten som flest ganger er blitt ødelagt av havet og deretter gjenoppbygd. Vandringen på tidevannsslettene fører også til en nedsunket kirke (3 netter fra 165 euro per person, www.husum-tourismus.de).

Hva som beveger seg i vannet når havet stiger igjen ved høyvann, kan interesserte oppleve i nasjonalparksenteret Multimar Wattforum i nordfrisiskeTönning. I et nytt saltvannsakvarium på 250 000 liter svømmer stør, rødhai og stimer av torsk. En spesiell attraksjon i Wattforum er hvalhuset. Der er det stilt ut et skjelett av en 18 meter lang spermasetthval som strandet i Vadehavet for flere år siden (www.multimar-wattforum.de).

Den 6. juni er det tid for Wattomlümpiade (Vadehavsolympiaden), og de såkalte Wattletene nærmer seg tidevannsslettene på en helt annen måte. De konkurrerer om edelt metall i grenene ålstafett, gummistøvelkasting og «Nordic Watting» – en avart av Nordic Walking, eller stavgang (www.wattoluempiade.de).

Ferie ved Nordsjøen trenger ikke nødvendigvis å dreie seg om utforsking og oppdagelse i Vadehavet. Når høyvannet kommer, forvandles de store, gjørmete flatene til brusende hav med herlige strender som innbyr til bading og avslapping (www.nordsee-strandfinder.de).Mer på www.schleswig-holstein.info

Du vil sikkert like disse artiklene også