Hjem DestinasjonerEuropaSpania Bodega med god mat og vin i Spania

Bodega med god mat og vin i Spania

av Per Henriksen

Bodega: Reis i det indre av Spania, ta en vinrute gjennom Somontano, i Nord-Spania. Med lunsj og middager i lokale bodegaer.

Spania er verdens tredje største vinprodusent. Her ligger det en historie som kan føres hele 3000 år tilbake. Det var fønikere og grekere som hadde med seg vinstokker. Dermed begynte en tradisjon som i dag er til stor glede for mange turister.

Ferie i Spania er oftest å nyte solkysten ut mot Middelhavet eller øyene utenfor Afrika. Men så er det stadig flere turister som har oppdaget at Spania har et stort og spennende innland, hvor folkeliv, kultur, historie mat og vin er der nærmest urørt. En enorm jomfruelig turistattraksjon.

De fleste regioner, faktisk 13 av 17 produserer egen vin og fås på en lokal bodega. Det som kjennetegner spanske viner er at de ikke krever så lang lagring. De fleste vinsorter er klare til å drikkes når de leveres fra produsent.

De blir lagret i en av de mange vinkjellerne som finnes her. Det er mulig å ta et besøk til både vinkjellere, kalt Bodegaer, og vingårder.

Det spanske kjøkkenet er like variert som det spanske land. Tradisjonene varierer fra det mer franskinspirerte Baskerland i nord, til middelhavskosten i sør.

Allikevel er det en fellesnevner. Spanjolene lager rikelig mat, og de lager mat for å kose seg.

I motsetning til her hjemme varer gjerne et måltid i to – tre timer, og mens vi nordmenn blir opplært til å ikke prate med mat i munnen, går diskusjonene rundt bordet i Spania livlig.

Spanjolene har etter hvert blitt kjent for flere spennende retter. Mest kjent er kanskje den spanske nasjonalretten Paella.

Denne risretten serveres tradisjonelt med forskjellig sjømat, men kan også lages med for eksempel kylling.

Jamón Serrano

I den senere tid er Spania også blitt verdenskjent for sin spekeskinke Jamón Serrano. Serranoskinke fåes i mange forskjellige varianter, og servers ofte som forrett sammen med Manchego ost, eller som snacks til et glass deilig spansk rødvin.

Når vi snakker om spansk mat og tradisjoner er det nesten umulig å komme utenom tapasbarene.

Ordet tapas kommer av det spanske verbet ‘tapar’, som betyr å ”dekke over”. Dette har å gjøre med at når bar eierne serverte små retter til vin og øl, måtte de dekke over disse med en liten tallerken for å hindre fluene å komme nær maten.

Derav ordet tapas. Fortsatt er det en del lokale barer som holder denne skikken ved like, og inkluderer et utvalg småretter hvis man kjøper en flaske av husets vin eller lignende.

Mange trekker frem det spanske kostholdet som helsebringende.

Den utstrakte bruken av olivenolje og hvitløk, kombinert med et varmt og godt klima, sies å gjøre underverker. Dette er nok en viktig faktor, men minst like viktig er livsstilen.

Spania gir en oss nordmenn en mulighet til å slappe av, få nye impulser og virkelig nyte livet. Kanskje noe for deg – å nyte livet på en bodega?

Serranoskinke, en spansk spesialitet og finnes i mange varianter.

Du vil sikkert like disse artiklene også