Home DestinasjonerEuropaS - Serbia Slovenia Spania Storbritannia Sveits Córdoba i Andalucia er byen fra mange epoker

Córdoba i Andalucia er byen fra mange epoker

by Reiseliv
2012-10-01 Cordoba HOVED.jpg

Córdoba i Andalucia er byen fra mange epoker. Byen som er erklært verdensarv av UNESCO, ligger i innlandet i regionen Andalucía, i Sør-Spania, og tilbyr en fascinerende blanding av fortid og det moderne.

Byen har en tusen år gammel hisitorie, og er et levende vitnesbyrd om de forskjellige kulturene som har slått seg ned her.

Córdoba, hovedstaden i det muslimske sunni-dynastiet og verdens pryd, med sin moské og sine imponerende bydeler byr på en utsøkt kulturarv der minnesmerker, gater og hager er et enestående eksempel på det typisk andalusiske. Vi anbefaler du spaserer i de smale gatene, slapper av på de åpene stortorgene og blomsterfylte bakgårdene og ser hvordan den jødiske og arabiske kulturen har påvirket bybildet.

Byens historiske kvarter ble deklarert verdensarv av UNESCO i 1994, og her kan du bli bedre kjent med den arabiske kulturen og de sporene den har etterlatt seg i Spania. For den flotte moskéen i Córdoba regnes som det viktigste islamske monumentet i Vesten, i tillegg kan vi finne andre flotte monument og byggverk som for eksempel Medina Azahara eller Alcázar de los Reyes Cristianos.

Córdoba i Andalucia er en av Spanias eldste byer

En av Spanias best bevarte historiske byer Córdoba forteller en over 2000 år lang historie og er en av Spanias eldste byer. Få steder i verden kan skryte over å ha vært hovedstad i Hispania Ulterior under Romerriket og hovedstad i Umayyade-kalifatet.

Denne storheten gjenspeiler seg også i det intellektuelle livet i dette senteret for viten og kunnskap, som brakte figurer som Seneca, Averroës og Maimonides til verden. Córdoba var den første urbane og kommersielle kulturen som blomstret i Europa etter Romerrikets fall.

Spesielt innflytelsesrik var tiden da Córdoba var under maurerne, spesielt perioden under kalifatet, da Córdoba var en millionby. Den dag i dag kan man se spor fra denne epoken. Sammen med Sevilla og Granada utgjør Córdoba de mauriske byene i Andalucía som best har klart å ivareta sin arabiske arv.

Gamlebyen i Córodba, som ligger ved bredden av elven Guadalquivir, er med sine monumentale bygg, smale gater, gårdsplasser, templer og murer noe du aldri vil glemme.

Når man spaserer i Córdobas gamleby blir man kjent med en vakker labyrint av smale gater, plasser og hvitkalkede patioer omkring moské-katedralen, som gjenspeiler byens sentrale posisjon i middelalderen og er dens fremste symbol.

Moskéen, et viktig symbol både for Córdoba og verdens kunsthistorie, er bare en av mange perler i denne provinshovedstaden.

Moskékatedralen

I hjertet av gamlebyen i Córdoba, star byens majestetiske og historierike moské, som ikke bare er et symbol for byen, men også erklært kulturarv. Moskéens skjønnhet, absolutte perfeksjon og storslåtthet gjør dette stedet til at av de mest imponerende kunstverkene i verden.

Moskéen i Córdoba (La Mezquita) er en blanding av arkitektoniske stiler som oppsto gjennom ni hundre års konstruksjon og ombygging. Denne bygningen er blant de vakreste eksemplene på muslimsk kunst i Spania. Det var den muslimske emiren Abderrahman I som befalte at gudshuset skulle oppføres i 785 over restene av en gammel vestgotisk kirke kalt San Vicente og var inspirert av moskeen i Damaskus.

Gjennom de neste århundrene gjennomgikk moskeen den ene utvidelsen etter den andre. Resultatet er at bygningens interiør ser ut som en labyrint av overveldende vakre søyler med doble bueganger. Å bevege seg inn i moskéen er en unik og gripende opplevelse. Atmosfæren skaper en følelse av magi, og du føler at du blir tatt med til tidligere tiders prakt, omgivelser verdige sultaner og prinsesser fra Tusen og en natt.

Dette gamle tempelet er en sammenhengende rekke av overraskelser. Inne I bygningen, midt i søyleskogen, kan du se hvordan det plutselig reiser seg en stor, kristen katedral som ble bygget i 1523, etter den kristne erobringen. Katedralen er i seg selv en uforlignelig arkitektonisk skatt.

Kultur og modernitet

Uten å glemme byens imponerende fortid, er Córdoba i dag en moderne by som har klart å tilpasse seg nåtiden og tilbyr moderne infrastruktur og tjenester, blant annet et stort utvalg av hoteller. Byen har gode forbindelser til de andre andalusiske hovedstedene, høyhastighetstog (AVE) og et velutbygd veinett som knitter byen til store sentre som Madrid og Sevilla. Og inne i selve byen finnes det et stort nettverk av busser og taxier som frakter besøkende hvor som helst i byen på noen få minutter.

Córdoba er også synonymt med kunst, kultur og fritid, takket være de mange kulturarrangementene som foregår gjennom året: flamencofestivaler, konserter, ballett, aktiviteter som suppleres av et stort antall museer og et livlig natteliv.

Videre byr provinsen på viktige rester etter det muslimske Al-Andalús, som har sin viktigste eksponent i Medina Azahara, i utkanten av byen. Det er imidlertid også mange flotte syn for naturelskere. De vernede naturområdene Sierra de Cardeña og Montoro, Sierra de Hornachuelos og Sierras Subbéticas byr på muligheter til å drive all slags sport i friluft, eller ganske enkelt å fryde seg over provinsens naturrikdom.

Gastronomi

Córdobas gastronomiske tradisjoner er et resultat av de mange folkeslag og kulturer som har krysset og bebodd regionen.

Man finner en velutviklet gane for det søte, en arv etter araberne, og et variert utvalg av retter basert på svin, som slaktes på tradisjonelt, rituelt vis.

Kalde og varme supper, frityrstekt mat og kjøttstuinger er typiske for kjøkkenet her i Córdoba i Andalucia.

Liker du artikkelen Córdoba i Andalucia er byen fra mange epoker?

Liker du artikkelen Córdoba i Andalucia er byen fra mange epoker, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.