Home DestinasjonerEuropaS - Serbia Slovenia Spania Storbritannia Sveits Mallorca og Menorca er reisemål med mye god mat

Mallorca og Menorca er reisemål med mye god mat

by Per Henriksen
Mallorca og Menorca

Mallorca og Menorca er reisemål de fleste av oss vet at gir de behagelige ferieopplevelsene. Ikke minst når det gjelder mye god mat. Her kan du velge mellom de koselige fortausrestaurantene til eksklusive spisesteder som serverer gastronomi i verdensklasse.

Disse to øyene er de største i en spansk øygruppe som heter Balearene. I Middelhavet utenfor østkysten av Spania ligger denne autonome regionen med Palma som provinshovedstad. Øyene utgjør til sammen 5 014 km² og de fire største øyene er Mallorca, Menorca, og Pityusene Ibiza og Formentera. I tillegg en del mindre øyer.

Mallorca og Menorca med mange Michelin-stjerner

Mallorca og Menorca

Ser du på Balearene under ett, har øygruppen et stort utvalg av eksklusive restauranter som finnes i årets utgave av Michelin-guiden.

En av disse er Zaranda i Palma, en eksklusiv restaurant som ligger på hotellet Es Princep. Her fordyper kokken Fernando P. Arellano seg i den gastronomiske rikdommen på Balearene, hvor han har laget en meny inspirert av sine egne opplevelser, omgivelser, reiser og røtter.

Fernando har reist rundt i noen av Europas beste restauranter. Her er han blitt inspirert og har utviklet en helt spesiell personlig stil. Fernando hadde to Michelin-stjerner på sin tidligere arbeidsplass, på hotellet Castell Son Claret. I årets utgave har han fått en Michelin-stjerne på sitt nye spisested på nevnte Es Princep-hotellet.

Flere restauranter i Palma beholder sine Michelin-stjerner, blant annet restaurantene Adrian Quetglas, Marc Fosh og DINS.

Det 5-stjerners Park Hyatt Mallorca i byen Canyamel nordøst på Mallorca, har restauranten Voro. Her har de vært bevisste på å ha et unikt kjøkken. Kokken Álvaro Salazar fra Andalucia har blant annet vunnet prisen Årets kokk i 2017. Dette er en tildeling av Association of Balearic Gastronomy Journalists. Han ble også Årets kokk i 2018 på matmessen i Barcelona.

Álvaro er målrettet på kjøkkenet sitt. Han baserer seg på sesongbaserte produkter av høy kvalitet og med andalusisk påvirkning. Voro er kun åpen på kveldstid, og har sitt «adults only»-konsept, det vil si at restauranten tilbyr et utvalg av velbalanserte smaksmenyer.

Turistene tilbake, flere vinsorter å velge blant

Mallorca og Menorca

Voro har også en omfattende vinmeny med nærmere 100 forskjellige viner. Intensjonene å doble det antallet etter hvert som turistene kommer tilbake etter Covid 19-pandemien. Nå har Voro fått sin andre Michelin-stjerne, etterfulgt av sin første i 2019 (bildet over).

Macarena de Castro, som står bak restauranten Maca De Castro i feriestedet Alcúdia, er den første – og så langt eneste – kvinnelige kokk som er tildelt en Michelin-stjerne på Mallorca.

Maca som hun ofte kalles, er født og oppvokst på øya. Først startet hun på kunstutdannelse, men slo i stedet følge med familien som drev en restaurant i verdensklasse. Her lærte hun seg mange hemmeligheter med god mat. Hun jobbet også i den trestjerners restauranten Maugaritz i Gipuzkoa i Baskerland, WD-50 i New York og ikke minst legendariske El Bullí i Catalonia.

Nå er hun kjøkkensjef på familiens restaurant i et boligområde i Alcúdia. Her tolker og foredler hun tradisjonelle lokale retter, og i stor grad benytter seg av de mange lokale ingrediensene som finnes på øya. På kjøkkenet hennes får de enkle, «kjedelige» kjøttstykkene nytt liv og forvandles til overraskende store smaksopplevelser. Hun ble første gang tildelt en Michelin-stjerne i 2012, og restauranten har beholdt den siden. I år har hun også fått den grønne Michelin-stjernen.

Økologisk i Capdepera og kreativitet på Ibiza

I et lite, landlig hotell i den historiske landsbyen Capdepera åpnet restauranten Andreu Genestra i 2012. I 2015 fikk den én Michelin-stjerne.

Her kan du sitte på terrassen på den rustikke eiendommen til hotellet Predi Son Jaumell, nyte utsikten over til Capdepera-slottet.

Eiendommen er på 6000 kvadratmeter. Kokken Andreu Genestra dyrker her økologiske grønnsaker, frukt, urter, vinranker, oliven og mallorkansk hvete (xeixa). Han har også gris og får daglig ferske egg fra nabolagets høner. Når det er vintersesong, legger han ut på spennende reiser på jakt etter krydder til bruk når turistsesongen setter inn. Restauranten fikk tildelt en grønn Michelin-stjerne i 2021, og den står der fortsatt også i 2022.

Kjøkkensjef Oscar Molina på restauranten LaGaia på Ibiza Gran Hotel har nylig fått sin første Michelin-stjerne i 2022 (bildet under). Så her kan du oppleve ytterligere en restaurant som har funnet sin plass i Balearenes kulinariske historie.

Mallorca og Menorca

På vestsiden av Ibiza, nærmere bestemt i Sant Antoni de Portmany, har du også restauranten Es Tragón. Denne har et svært populært og kreativt kjøkken, og restauranten har vært midtpunktet for det gourmetiske på øya de siste årene.

Es Tragón fikk sin første Michelin-stjerne i 2019 og har beholdt den siden, også nå i 2022. Restauranten oppleves av mange som en garantist for avslapning og ro på den ellers travle øya. Spesielt fremheves det villalignende huset, omgitt av en hyggelig terrasse og skogkledd hage. Kjøkkenet, som ledes av kokken Álvaro Sanz, fokuserer på det omfattende og kreative middelhavskjøkkenet og overrasker spisegjestene ved å gi gamle oppskrifter et nytt og kreativt preg.

Europeisk gastronomi-region i 2022

Menorca  har en lang kulinarisk tradisjon og dype landlige røtter med rik gastronomi og et stort utvalg av lokale kvalitetsprodukter. Dette gjør at øyas kjøkken har sin helt egen identitet, som er tydelig lokalt, beskjeden og basert på Middelhavskysten. Og faktisk vel verd å merke seg; gastronomien her er erklært som menneskelig immateriell kulturarv av UNESCO.

Det siste tiåret har folk på øya blitt mer stolte over sin lokale identitet, inkludert lokale råvarer, nedarvede tradisjoner og menorkanske oppskrifter. Trenden skyldes spesielt en generasjon av kokker, forretningsfolk, vinprodusenter, restauratører, politikere, håndverkere og bønder som ser på mangfoldet på Menorca som en spesiell oppgave.

I 2022 har Menorca til og med offisielt blitt kåret til European Region of Gastronomy 2022. Denne tittelen tildeles av International Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism (IGCAT).

Reisetips

For tiden kan du fly til Mallorca fra Oslo hver dag med én mellomlanding. Fra Mallorca kan du enkelt reise videre til de andre øyene.

På grunn av den nåværende situasjonen kan du oppleve begrensninger på turen til Balearene. Regjeringen på Balearene gjør sitt ytterste for å gjøre øyene til et trygt og sikkert sted å feriere, og derfor har flere ulike hygiene- og sikkerhetstiltak blitt lansert på øyene. Du finner mer informasjon her. 

 Ikke glem ditt Europeisk helsetrygdkort og en passende reiseforsikring for denne turen.

Liker du artikkelen om Mallorca og Menorca?

Liker du artikkelen om Mallorca og Menorca, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.