Home DestinasjonerEuropaS - Serbia Slovenia Spania Storbritannia Sveits Middelhavets lokale råvarer – opplev Balearenes spiskammer

Middelhavets lokale råvarer – opplev Balearenes spiskammer

by Trond Thorud
Middelhavets lokale råvarer

Middelhavets lokale produkter finner du i matkulturen på Balearene. Dette er preget av lokale og deilige råvarer fra lokale produsenter med lidenskap for sine produkter. Øygruppas behagelige klima gjør det mulig å dyrke et stort utvalg avlinger til autentiske produkter og retter.

Hvor ligger Balearene?
Når er det hummersesong på Menorca?

Er chiringuitos det samme som strandbar i Spania?

Her har du tips til hvordan du kan lære mer om den baleariske matkulturen og historien. Gled deg til gastronomiske opplevelser på din neste Middelhavsferie.

Flere markeder og restauranter på øyene i Balearene heller til den såkalte «zero mile»-filosofien. Denne handler om å bruke råvarene så nærme produksjonen som mulig, dermed kan man unngå lang transport. Spesielt på Mallorca har konseptet vunnet terreng de siste årene. Her håndplukker de dyktige kokkene ferske råvarer hver dag på lokale markeder som L’Olivar og Santa Catalina i Palma.

Mange restauranter har også sine egne hager hvor de kan høste fersk frukt og grønnsaker til akkurat rett tid i modningsprosessen.

Ønsker du å handle lokale produkter av høyeste kvalitet, bør du besøke det populære økologiske markedet på torget Bisbe Berenguer i Palma hver tirsdag og lørdag. Her kan du for eksempel kjøpe ost, brød, frukt og grønnsaker.

Bondesalat med tørrfisk på Formentera

På Formentera bør du lete rundt på menyen etter retten Amanida Pagesa de Formentera. Dette er en lett og næringsrik salat, helt spesiell fordi den inneholder en type tørrfisk konservert i olivenolje som kun finnes på Formentera.

Andre ingrediensene i salaten er kokte poteter, hardkokte egg, bløtgjorte brødstykker (bescuit) og ikke minst sesongens grønnsaker som grønn og rød paprika, løk og tomater.

Alle ingrediensene er blandet med lokal olivenolje og salt. Salaten serveres i de fleste restauranter, strandbarer og barer (chiringuitos) i ulike varianter.

Hummer i gryte på Menorca

Middelhavets lokale råvarer

Menorca er høyt skattet for sin gastronomi. En av de lokale spesialitetene er hummergryteretten caldereta de llagosta. Den beste versjonen kan du finne i den lille fiskerlandsbyen Fornells. Denne ligger på den nordlige delen av øya og her bor rundt tusen innbyggere.

Hummerretten kan nytes på de lokale utekafeene langs havnepromenaden i hummersesongen. Dette er fra april til august. I tillegg til hummer inneholder ingredienslisten finhakkede grønnsaker som tomater, paprika, løk, hvitløk og persille, vann og salt. Noen kokker tilsetter også hakkede mandler, egg eller pølse. Retten serveres som oftest i en leirgryte.

Hvis du liker bakevarer, velg Ibiza

Ibiza har spesielt tre typer bakevarer som settes på bordet når noe skal feires. Den første er småkaken orelletes, oppkalt etter formen til et øre. Denne kan du kjøpe i bakerier og på matmarkeder over hele øya. Orelettes nytes som frokost, mellommåltid og dessert, ofte servert med kaffe eller te.

De små kakene kommer i forskjellige varianter. Noen ganger også formet som en blomst. Ingrediensene er alltid egg, mel, anis, sukker og olivenolje.

En annen typisk dessert er greixonera. Denne er laget av egg, daggammelt bakverk, melk, sukker, sitron, kanel og smør. Navnet har sin bakgrunn i måten den tilberedes på. Det benyttes en spesiell leirskål kalt en greixonera. Teksturen minner litt om pudding. Dog er smaken helt spesielt. Hvis du elsker amerikansk ostekake, bør du se etter kaken flaó.

Denne er laget med fersk geitost, egg og mynte. Deigen er laget av vann, olje, egg, smult og anis. Teksturen på kaken minner om ostekake, men mynte og anis gjør den til noe helt annet. Tidligere ble det servert flaó og greixonera til høytider som påske. Men i dag kan de kjøpes hele året.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.