Hjem DestinasjonerEuropaSpania Sherrysmaking i Sør-Spania

Sherrysmaking i Sør-Spania

av Per Henriksen
Sherrysmaking 0710 Hoved

En rundreise i sydlige Andalucia gir mye smak av mangfoldigheten ved sherry – hele fargespekteret fra hvit til mørk rød.

 

Vil du lære sherry å kjenne, og oppdage en ny kultur i kulinarisk sammenheng, så er vingårdene og bodegaene i det såkalte ”sherrytriangelet” reisemålet.

Her ligger tre ”sherrybyer” som hver for seg er interessante kulturbyer også, nemlig Jerez de la Fronter, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María.

Sistnevnte oppkalt etter Columbus’ flaggskip under oppdagelsesferden til Amerika i 1492. Denne lille byen med de kvadratiske gatene, de mange sherry- og tapasbarene og med god skalldyrmat avga mannskap til Columbus-ferden. Her er også riktig flotte sandstrender.

Jerez de la Frontera er kjent for sherry, hestedressur og flamenco, og i tillegg til synlig sherryproduksjonen ser du umiddelbart at gjennom århundrene er det tilflytt byen mye kapital fra sherry-elskere verden over.

Hesteinteresserte kan besøk en av verdens beste skoler for hestedressur. Er du glad i flamenco og medfølgende rytmer, finner du det i Jerez.

Vin- og mat-interesserte kan lære om sherry og sherryproduksjon.

I disse to byene kalles den tørre sherryen Fino.

Sanlucar de Barrameda er fiskerhavnen til Andalucia. Sherryen fra denne byen heter Manzanilla. På grunn av byens nærhet til havet mener mange at Manzanilla er litt friskere i smaken enn Fino.

Det er disse tre stedene som produserer så å si all den ekte sherryen som skipes ut til resten av verden.

Mellom byene går det nærmest snorrette veier gjennom flatt åkerland og lange, lange vinstokkranker med Palomino-druer – den mest brukte druen til sherryproduksjonen.

Den salttunge vestavinden som blåser inn på vinstokkene og solen som steker hele sommeren gir de rette forholdene for dyrking av druer til sherryproduksjon. Og ikke å forglemme jordsmonnet med høyt kalkinnhold som gjøre at druesorten Palomino stortrives. Det gjør også de to andre druesortene i området, Pedro Ximenez og Muscatel.

ReisetipsReiser du hit i juli og august, så kan temperaturen ofte være oppe i 40 plussgrader. Vil du ha litt fuktig vær, så ta ferien fra desember til mars. Vinterfrosne nordmenn som heller ikke er glad i hete, bør reise april-mai og oktober-november.

Tar du egen bil eller tog til Andalucia fra for eksempel Oslo, så sett av tre døgn hver vei. Det går direkte fly fra Norge til Malaga med SAS Braathens, Norwegian og Sterling. Fra Torp eller Haugesund går Ryanair.

Bestill leiebil på forhånd. Det er greit å kjøre i Spania, men trafikken er nok en del ”frekkere” og raskere enn vi er vant til her hjemme, særlig i rushtiden.

Sherry har en unik posisjon blant verdens sterkviner både med hensyn til historie, tradisjon og mangfold. Mange bodegaer og vingårder ønsker turistene velkommen til omvisning og prøvesmaking.

Sherry til matenVanligste vintips er rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk, men med visse unntak.

– I denne delen av verden er det et meget stort unntak, her brukes sherry i stor grad til alle slags matretter, sier William A. Craven-Bartle hos sherryprodusenten Williams & Humbert.

– Med det brede spekteret av smaker fra tørr til søt, så passer sherry til alt fra de mest kraftige kjøttretter til desserter, fastslår han.

Williams & Humbert som ble grunnlagt i 1877 av Aleksander Williams, en av de mange engelskmennene som står for sherry- og portvinsproduksjon i Jerez og Oporto. Williams & Humbert har kjente merker som Dry Sack, Canasta Cream, Walnut Brown, A Winter’s Tale. Flaggskipet Dry Sack Medium Dry er verdens mest konsumerte sherry av sitt slag. Denne lages av Amontillado, Oloroso og Pedro Ximénez – viner som får sin harmoni og balanse etter lagring med Dry Sacks egen solerametode. Metoden er unik for sherry, der man kontinuerlig blander viner av ulik alder for å få en vin som holder samme kvalitet fra år til år. Denne modningsprosessen utvikler de særegne smakene som er så typiske for sherry.

Her er utvalget fra Williams & Humbert på Vinmonopolet. Inviter familie og venner til en spansk sherryaften etter ferien. Og endelig link til noen spanske oppskrifter.

Les også disse artikler på Reiseliv.no:

Bacalao og sherry


Den gode reise i det grønne


Dypdykk med sherry

Du vil sikkert like disse artiklene også