Sveits og et blikk inn i fortiden

by Yvette-Marie Solem

Sveits og et blikk inn i fortiden: Det nostalgiske hjerte banker dobbelt så fort når man står midt i 500 år med arkitekturhistorie i Ballenberg Open Air Swiss Museum.

En vakker epoke fra en annen tid: hus med både historie og sjel er hentet fra hele Sveits til dette utendørs-museumet. Stedet har over 100 unike hus som spenner i fra 1500 til 1900-tallet. Bit for bit har hvert hus blitt plukket fra hverandre – kjørt av gårde i mange mil, for så å bli bygget opp igjen i Ballenberg.  Hvert år hentes det stadig inn flere hus, slik at stedet stadig ekspanderer.

Et av de spesielle boligene i Ballenberg, Sveits.

En av de spesielle boligene i Ballenberg, Sveits.


Hvis husveggene kunnet snakke, hadde vi fått hørt enten italiensk, fransk eller tysk, alt etter hvor akkurat det utvalgte huset stod plassert før det ble flyttet på. Sveits blir kalt 3 land i ett, nettopp på grunn av sine tre hovedspråk, fransk, italiensk og tysk. Kun en halv prosent av befolkningen snakker et annet språk enn disse som kalles retoromansk.

Husker besteforeldrenes fortellinger

Nå forstår man bedre av det besteforeldre en gang har fortalt oss om livet i de riktige, gode gamle dager. For hvert hjem byr på overraskelser og interessant informasjon – et blikk inn i fortiden.

Det er både gamle apotek, puber, kirker, låver og sagbruk. Legg til 250 gårdsdyr og håndverkere av alle slag, så har du et levende, utendørs museum full av dyr og håndverkere – med historisk sus over det hele – omringet av de mektige alpene. Her kan du ha diskusjoner med håndverkere som er på plass for å demonstrere verktøy i fra gamle dager.

Bakeren med sine nybakte brød fra steinovnen dufter over hele tunet.

Bakeren med sine nybakte brød fra steinovnen dufter over hele tunet.


Landet Sveits som ligger midt i Europa, er omringet av Tyskland, Østerrike, Liechtenstein, Frankrike og Italia. Dette har også satt sitt preg på hvilken kultur som praktiseres i Sveits, helt avhengig av hvor i landet man befinner seg. Både språk og måten man oppfører seg på påvirkes av hvilket land som ligger nærmest over grensen.

Utendørsmuseet er delt opp slik som Sveits er delt opp i 3 land i ett land:

Vest: I den vestlige delen av Sveits befinner du deg «i» Frankrike. Her er de glade i vin, snakker fransk, og har en avslappet holdning til livet.

Sør: Sveits grenser til Italia i sør. I denne delen snakkes det italiensk.

Nord og Øst: Her snakkes det tysk.

Her henger spekepølser på rekke og rad under taket.

Her henger spekepølser på rekke og rad under taket i stabburet.


De historiske husene er innredet med originale gjenstander fra tidligere tider, slik at du får et godt inntrykk av livet også fra innsiden.

På denne måten representerer man hele Sveits sin arkitektur – på en plass.

Det er mye å utforske i Ballenberg Open Air Swiss Museum, og du lærer mye. Blir du sliten etter å ha gått i flere timer, er det bare å ta hest og kjerre videre for å besøke andre historiske hus som ligger mye lenger bort.

Velkommen til gards!

Velkommen til gards!

Les også: Sveits: Sherlocks siste scene – The Reichenbach Falls

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen om Sveits blikk inn i fortiden, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Leave a Comment

    Du liker kanskje også

    24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.