Hjem DestinasjonerEuropaTsjekkia De berømte mat- og ølfestivaler i Praha

De berømte mat- og ølfestivaler i Praha

av Reiseliv
2012-04-30 Tsjekkia festivaler - Hoved.jpg

Nå bør du pakke kofferten raskt og dra til Praha. Det er snart tid for de berømte tsjekkiske mat- og ølfestivaler.

I Tsjekkias gylne hovedstad Praha gjøres det nå klart for store festivaler med vekt på tsjekkisk gastronomi og ølkultur. Det tar ikke mer enn noen få timer med bil eller buss å nå de sjarmerende festivalene – og enda mindre med fly. Tsjekkiske viner har de siste årene vunnet flere priser i internasjonale konkurranser, og vinen har også fått plass på den store matfestivalen.

Praha er kjent for sine romantiske bydeler, glitrende gater og gamle, sjarmerende Karlsbroen. Men i mai måned kan den gylne hovedstaden også få tennene til å løpe i vann.

Gastronomisk mekka

Fra 25. til 27. mai forvandles verdens største slott, Praha-slottet, til et gastronomisk mekka med en overflod av mat og drikke fra Tsjekkia. Temaet for årets matfestival er ”Tenk globalt, spis lokalt”, og festivalen gir mulighet til å sette tennene i lekkerbiskener fra de beste lokale restaurantene, som alle er å finne på ”Maurers Grand Restaurant Selection” – en liste over Tsjekkias beste restauranter.

Også utenlandske kjøkkener får plass på matfestivalen, og smaksløkene kan få føling med alt fra froskelår og franske trøfler til inspirerende japansk kokekunst. Er du ute etter de helt spektakulære gastronomiske opplevelsene, kan festivalen by på noe så uvanlig som velsmakende insekter og parmesan-is.

Lokale drikkevarer

Den mangfoldige kokekunsten på matmessen akkompagneres av utsøkt tsjekkisk vin og øl. I de senere årene har tsjekkiske vinprodusenter begynt å vinne medaljer både i Frankrike og USA, og den tidligere vinneren av verdensmesterskapet for vinkelnere, Ivo Dvorak, står i spissen for matfestivalens vinsmaking.

Tsjekkisk øl er et kapittel for seg, og bryggerimesteren fra det tsjekkiske ølmerket Urquell demonstrerer hvordan man setter sammen ulike matretter med riktig type øl. Som prikken over i-en kan festivalens ølentusiaster få profesjonell hjelp til å tappe en øl av Lukas Svoboda, verdensmester i øltapping fra 2010.

Ølfestival med 70 ulike typer øl

Mens det stekes og brases på matfestivalen, langes det øl over bordene på den 17 dager lange ølfestivalen i Prahas nordlige forstad Holesovice. Fra 17. mai til 2. juni samles både de største tsjekkiske bryggeriene og de små, lokale mikrobryggeriene i et kjempemessig telt med plass til 10 000 ølglade gjester, hvor det serveres mer enn 70 ulike ølsorter til rundt 13 kroner stykket. På ølfestivalen, som er landets største gastronomiske begivenhet, trekker de tsjekkiske kelnerne i de flotte tsjekkiske nasjonaldraktene.

Billetter til matfestivalen er i salg nå. Ølfestivalen har gratis adgang.

Les mer om matfestivalen her

Billetter til matfestivalen kan kjøpes her

Les mer om ølfestivalen her

Om Tsjekkia

Tsjekkia ble dannet i 1993, men landet har en lang og begivenhetsrik historie gjennom sin plassering i hjertet av Europa.

Landet smykkes av hundrevis av gamle slott, klostre og herregårder samt vakre skoger og fjell. I tillegg har Tsjekkia en tradisjonsrik mat- og ølkultur samt hele 12 UNESCO-severdigheter. Hvert år arrangeres det en rekke festivaler med temaer som musikk, mat og øl, og landet kan dessuten by på mange kursteder og spaanlegg samt hele 90 golfbaner.

Tsjekkia er ikke minst kjent for hovedstaden Praha – eller «Byen med de 1000 spir» – med sine romantiske bydeler, glitrende gater og den gamle, sjarmerende Karlsbroen.

Den korte avstanden fra Norge og det fornuftige prisnivået har gjort Tsjekkia til et populært reisemål både for familieferier, ovale helger og aktive ferier året rundt.

Les mer på www.scandinavia.czechtourism.com

Du vil sikkert like disse artiklene også