Hjem DestinasjonerEuropaTyskland Boltre seg på 900 km kystlinje

Boltre seg på 900 km kystlinje

av Reiseliv
2012-05-25 Schlersvig-Holstein - Hoved.jpg

Råseilbåter, fullriggere og fiskeskøyter – Schleswig-Holstein viser hvordan maritime fester feires i Nord-Tyskland.

En 900 kilometer lang kystlinje langs Nordsjøen og Østersjøen, utallige øyer og halliger (små øyer som oversvømmes av høyt tidevann), Vadehavet og Schlei – den eneste fjorden ved Østersjøen. Alt dette er Schleswig-Holstein. Den maritime plasseringen har gitt den nordligste delstaten i Tyskland tilnavnet «Landet mellom to hav». Og den maritime kulturarven – preget av skipsfart og fiske – stelles godt med både av frisere og holsteinere, slesvigere og dansker. Noen eksempler er de mange festivalene som arrangeres om sommeren.

Opptakten til den maritime festsesongen gir den nå mer enn 130 år gamle seilfestivalen Kieler Woche. Det ti dager lange arrangementet er en av de viktigste seilerhendelsene i verden. Det kjøres en lang rekke regattaer på fjorden. Samtidig gjør rundt 3,5 millioner gjester dette sportsarrangementet for proffer og fritidskapteiner i hovedstaden i Schleswig-Holstein, til Nordens største folkefest. De tilreisende får tilbudt massevis av spenning i et omfattende rammeprogram – også til lands. For eksempel konserter med kjente bad. I 2012 går Kieler Woche av stabelen fra 16. til 24. juni. Massevis av tradisjonelle seilbåter fra hele verden gir dessuten seileentusiaster muligheten til å bli med på en seiltørn på Kieler Förde. www.kieler-woche.de (EN)

Bare en drøy måned senere, fra 20. til 29. juli, møtes mange av fullriggerne igjen i østersjøbadet Travemünde. Det andre store seilearrangementet ved Østersjøen, Travemünder Woche, går i år av stabelen for 123. gang. I østersjøbadet Travemünde, foran hansabyen Lübecks porter, kommer også regattaene som perler på en snor – blant annet en VM-regatta. For første gang i år vil også såkalte matchracere møtes til reale seilbåtdueller. www.travemuender-woche.com (EN)

Langt hyggeligere blir det når fiskeskøytene rustes opp til skøyteparade og regatta i de kjente byene Husum og Büsum ved Nordsjøen. Disse byene er mest kjent for sitt rekefiske. Fiskeskøytene pyntes i alle regnbuens farger og kaster anker i den lille byhavna. For fra 1. til 5. august feires det på frisisk vis på havnefesten i Husum (Husumer Hafentage) – med shanty-sang og fiskesmørbrød, missekonkurranse og flåtebygging. Og de som har lyst til å bli med på rekefangst, kan for eksempel bli med på en skøytetur ut i Nordsjøen under firedagersoppholdet «Reker møter snaps» (Krabbe trifft Klaren) (3 overnattinger med frokost fra 200 euro per person). www.husum-tourismus.de (EN, DK)

Og helgen før (30./31. juli) kappes rekeskøytene om «Büsums blå bånd» (Das blaue Band von Büsum)– nettopp i Büsum. Denne havnebyen i regionen Dithmarschen har i mer enn hundre år arrangert en fest i tilknytning til skøyteregattaen (Kutterregatta). www.buesum-information.de

«Sett kurs for Hedeby» lyder det i midten av juli fra råseilbåter fra hele Europa. Fra 12. til 15. juli arrangeres det første treffet ved østersjøfjorden Schlei for originaltro etterligninger av vikingskip. Det ventes mer enn 30 kopier fra Danmark, Polen og Tyskland. Hedeby var en gang vikingenes handelsmetropol. Nå er husene fra 1000-tallet gjenreist med håndverkermarked og dueller – og danner en autentisk kulisse for treffet. www.kurs-haithabu.de (DK, EN) Du får overnatting med vikingmåltid, entré i vikingmuseet og på råseilbåttreffet som matcher arrangementet Kurs Haithabu, til fastpris (2 overnattinger med frokost i dobbeltrom fra 209 euro per person). www.ostseefjordschlei.de

Du vil sikkert like disse artiklene også