Hjem DestinasjonerEuropaT - Tsjekkia Tyskland Pilsner Urquell – ølfestival med 173 tappekraner

Pilsner Urquell – ølfestival med 173 tappekraner

av Mona Haugen-Kind

Pilsner Urquell : Mange har vært på weekendtur i Praha, gjerne med det formålet om å drikke en del øl. Tsjekkia er jo viden kjent for sin pils. Men hvorfor ikke ta turen til selve Plzen by, fødestedet til nettopp pils?

Her ligger det legendariske bryggeriet Pilsner Urquell, og hvert år har de en egen Pilsner Fest som er verd å få med seg!

Mindre enn en times kjøring vest for Praha finner du Pilsen, eller Plzen som det heter på tsjekkisk. Byen kan by på mye mer enn øl, de har en 700 år lang interessant historie, og man kan blant annet besøke Europas største synagoge og den nydelige gotiske katedralen St. Bartholomew.

Hvis man vil føle på den ekte historiske stemningen kan en tur i undergrunnen i byen være å anbefale, en 20 km lang labyrint av ganger og kjellere som ble påbegynt så tidlig som på 1300-tallet! Byen kan også by på mange fine parkområder, med fine utekafeer og restauranter.

Pilsner Fest i oktober

Pilsner Urquell

Det er bare å velge mellom 173 tappekraner for øl når den årlige ølfestivalen skjer i oktober i byen Pilsen i Tsjekkia. Foto: Mona Haugen-Kind

Men mye handler om øl, spesielt den første helga i oktober, da er det nemlig Pilsner Fest. Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt, den 4. oktober er nemlig datoen den første batchen Pilsner Urquell ble brygget!

Hele helgen er viet til å feire selve pilsen, og hele byen er med. Totalt samlet over 55.000 mennesker seg på fjorårets festival.

Det er to hovedområder på festivalen, bryggeriområdet til Urquell og bytorget. På begge stedene er det flere scener, boder, mat- og ølservering, og å komme seg mellom de forskjellige områdene er lett! Det tar ikke mange minuttene å gå om man er målrettet, “dessverre” er det mange distraksjoner på veien fra bykjernen til bryggeriet.

Tsjekkias beste Queen-tributeband spiller

Pilsner Urquell

Tsjekkias Queen-tributeband spiller. Foto: Mona Haugen-Kind

I et parkområde er det satt opp en bar med store puter man kan ligge henslengt i og nyte høstsola og en øl, det er musikere, forskjellige leker både for store og små, og selvfølgelig pølseboder. Det er også små “pop-up” barer med forskjellig tema, jägermeister for eksempel. 

Går man litt videre finner man et stort tivoli med alt som hører til, fra karuseller til sukkerspinn og popkorn. For dette er en familieevent, i Tsjekkia er barna med på ølfestival.

Det føles aldri som om det er for mye folk, til tross for de store hordene med mennesker fra inn og utland som deltar på festivalen. Det er selvfølgelig kok foran scenen når Tsjekkias beste Queen-tributeband spiller, men ellers gjør gangveien mellom de to hovedområdene på festivalen at det hele tiden er flyt og det føles behagelig å ta seg en øl uten å være redd for at noen skomper borti en.

Pilsner Urquell Master Bartender

Pilsner Urquell

En rundtur i kjelleren gir innblikk i lagring av store mengder godt øl. Foto: Mona Haugen-Kind

Det helles faktisk øl fra hele 173 tappekraner bare på festivalområdene, noe som gjør at køene er overraskende korte. I tillegg til mange musikalske fremføringer er det også andre kulturelle innslag, det holdes blant annet en Pilsner Urquell Master Bartender konkurranse, øltappingsskole og øltappingsshow!

Ingen tur til Plzen er komplett uten et besøk hos Tsjekkias største bryggeri Pilsner Urquell!

De har et topp moderne museum det er utrolig moro å bli ført gjennom, her er det interaktive oppgaver og videoer som gjør at man lærer både om bryggeriet og ølbrygging på en underholdende måte. Her brygges 11 millioner hektoliter øl hvert år.

Så blir man tatt med ned i kjelleren, den originale, historiske kjelleren. Og som om ikke det er nok å vandre mellom de enorme tønnene og smake på stemningen, så får man også smake på ølet! Ufiltrert, upasteurisert øl rett fra fat!

Mat og øl uten skum eller bare skum?

Pilsner Urquell

God tsjekkisk festivalmat hører sammen med godt tsjekkisk festivaløl! Foto: Mona Haugen-Kind

Det er flere forskjellige endinger på omvisningsturene, man kan bli med på tappekurs, bryggekurs, en time med “drikk så mye du vil” fra fat… Alt etter interesse.

Hvis man trenger å slappe av etter noen dager med pils så kan et ølspa være å anbefale, her blir man lagt opp i tradisjonelle kar, fylt med øl såklart. Og ikke vær redd: du får øl her også! Man kan også få ølmassasje.

Så gjenstår det bare å bestemme seg hvilken type øl man vil ha tappet til seg da;

Hladinka (tykt skum),
Snyt (mer skum enn øl),
Mliko (en cm med øl, resten skum)
eller Cochtan (helt uten skum).

Liker du artikkelen, så gi oss like på Facebook


Sjekk og bestill i Plzeň her

Et godt forslag for overnatting er Penzion a Restaurace Stara Roudna, 3-stjerners innkvartering i Plzeň. Penzion a Restaurace Stara Roudna ligger ypperlig til for sightseeing i Plzeň, med Cathedral of St. Bartholomew bare en ti minutters spasertur. Gjestgiveriet ligger i gangavstand fra Plzen Town Stadium, J. K. Tyl Theatre og Great Synagogue.

 

Pilsner Urquell

Penzion a Restaurace Stara Roudna

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.


Helbredende spa i nyåpnet hotell i Slovakia

Helbredende

Romantisk og helbredende ferie for to på Royal Palace i Slovakia.

Du vil sikkert like disse artiklene også