Hjem DestinasjonerEuropa Ulysses live over hele verden på Bloomsday

Ulysses live over hele verden på Bloomsday

av Reiseliv
2013-06-08 Bloomsday.jpg

For å markere at James Joyces mesterverk Ulysses i år blir utgitt i hans hjemland for første gang, vil kjente personer lese fra den nye, irske utgaven.

Begivenheten vil bli sendt live over hele verden på Bloomsday, den 16. juni.

“Hold to the now, the here, through which all future plunges to the past.” Ulysses, Stephen Dedalus

James Joyce-fans (”joyceans”) over hele verden har krysset av 16. juni i kalenderen, en dag de kjenner som Bloomsday. Særlig i år tiltrekker Bloomsday og Joyces litterære mesterverk Ulysses seg ekstra oppmerksomhet.

Bloomsday 2013 blir en historisk begivenhet med nyutgivelsen av Ulysses, som for første gang er trykket i Irland av O’Brien Press. Som en del av det store festivalåret The Gathering Ireland 2013 vil dette være et unikt internasjonalt arrangement, der hovedbegivenheten er opplesninger av mesterverket fremført live.

Som en del av den verdensomspennende Bloomsday-begivenheten, vil kulturpersonligheter fra hele verden lese høyt fra denne spesielle utgaven den 15.-16. juni.

Utløpt opphavsrett gjør det mulig For bare fem år siden ville det ikke ha vært mulig å sende live på denne måten, på grunn av strenge regler for opphavsrett, men i 2011 – 70 år etter Joyces død – utløp opphavsretten.

Fans verden over kan nå fritt framføre Ulysses eller andre av James Joyces verk offentlig.

Pilegrimsferd i fotsporene til James Joyce Dublin har planlagt en uke med fest dedikert til begivenheten, og høydepunktet er den tradisjonelle pilegrimsferden rundt i Dublin 16. juni.

Uansett om man går til fots eller sykler, er James Joyce-senteret et godt sted å starte. Det georgianske byhuset ligger i North Great George’s Street nr. 35, og er i dag et museum dedikert til forfatterens liv og arbeid.

Joyceanerne begynner her – ikledd drakter fra Edward 7.’s tid – og besøker de stedene som forekommer i boken. På mange av stedene arrangeres det opplesinnger og aktiviteter som bringer leserne tettere på Joyce og hans verden.

Det litterære DublinNoen av stedene som må oppleves er Sweny’s Pharmacy på Lincoln Place, som er bevart akkurat som beskrevet i Ulysses, James Joyce Tower & Museum ved strandhotellet Sandycove, og selvfølgelig Davy Byrne’s Pub på Duke Street, som fortsatt serverer det berømte gorgonzola-smørbrødet som Bloom elsket.

I et år som er dedikert til å feire Irlands kultur er Bloomsday en kulturell milepæl, og et godt påskudd til å utforske det litterære Dublin.

Du vil sikkert like disse artiklene også