Hjem DestinasjonerEuropa Veneto – der vindruene gror villig

Veneto – der vindruene gror villig

av Per Henriksen
RL Veneto 1006 Hoved

Veneto-regionen i Nordøst-Italia er viden kjent for tre ting; turisme, vakkert landskap og god vin.

Turistene tiltrekkes av den store variasjonen i natur og landskap, med nærhet til Alpene, Dolomittene, langstrakte grønne daler og åpne sletter. Og kysten ut mot Adriaterhavet, med regionens hovedstad Venezia som midtpunkt. I den andre enden har Veneto den store og vakre Gardasjøen som sin vestgrense.

Naturen er rammen rundt de magfoldige syns- og smaksopplevelser turistene får med seg i Veneto. Her er flere tusen års historie, kultur, vennlige mennesker, mat i overflod og vin av beste klasse.

Den regionale økonomien, som før var fullstendig basert på landbruk, er nå i høy grad orientert mot høyteknologisk industri og mote. Benetton er et eksempel på hvordan italiensk mote har spredd seg over hele verden.

Den gamle handelsbyen Venezia lever høyt på sin helt spesielle historie, og turister strømmer til byen i langt større antall en det ofte er plass til. Innlandsbyen Verona har vokst på å skape og produsere for vår tid.

Men Verona har også sin lange og interessante historie, blant annet det store romerske amfiteater, Arena de Verona. Dette er 50 år eldre enn Colosseum i Roma. Mange av de gamle bygninger i byen er bygget av stener fra det romerske amfiteater. Andre hus er bygget av rosa marmor, og full av fossiler.

Idag bor det nærmere 245 000 mennesker i Verona. Sentrum er lokalisert på to Piazza’er; Piazza Erbe, (ved Julies balkong. Shakespeare skrev jo Romeo og Julie med handling til nettopp Verona.), og Piazza Bra.

Gamlebyen og sentrum av den moderne byen ligger innenfor en buktning i Adige-elva noe sør for Gardasjøen.

Verona skal ha blitt grunnlagt av etruskerne allerede 800 år før Kristus, men det første bevis for byens eksistens er fra 300-tallet etter Kristus. Den ble raskt et viktig politisk og økonomisk senter i romertiden.

Jordsmonnet i store deler av Veneto er ypperlig grobunn for vinranker. Men det har tatt tid å få anerkjennelse for at bøndene i Veneto virkelig kan lage vin. Lenge ble Veneto-vin sett på som matvin, men på få år har det snudd seg en oppfatning blant vinskjønnere og forbrukere at særlig Valpolicella mellom Verona og Gardasjøen gir topp kvalitetsvin.

I hjertet av Valpolicella, nærmere bestemt i Pedemonte har familiebedriften Tommasi Viticoltori produsert vin siden 1902. Fra den gang bestefar Giacomo begynte med sin lille vingård, har Tommasi-eiendommen vokst jevnt i løpet av årene og i dag strekker den seg over 135 hektar med vingårder rundt.

Tommasi har fått den anerkjennelse for sine viner som fortjent.

I Pedemonte tar gjerne Tommasi med besøkende på en rundttur og snakker om vindruedyrking ov vinproduksjon, om tiden fra 1902, og dagens viner og mulig fremtid. Som en del av besøket går de fleste turister en runde i Tommasis eget vinmuseum – Museo del Vino. Her får gjestene innblikk i tidligere tiders kunst og håndverk rundt vinproduksjon.

Tommasi produserer en rekke viner, og på polet her hjemme selges blant annet Tommasi Chiaretto Rosé 2009. Dette er en svært fruktig, lett og frisk tørr rosévin med floral aroma. Den er laget på 60 prosent Corvinadruer, 30 prosent Rondinella og 10 prosent Dindarella.

Chiaretto er i Vinmonopolets bestillingsutvalg, passer utmerket til fisk og annen sjømat, samt som en nytelse man sitter og småsmaker på. En. 75 cl flaske koster kr. 119,90 og inneholder 12 prosent alkohol.

Her er Vinmonopolets egen hjemmeside for Tommasi Chiaretto Rosé 2009

Tommasi Pinot Grigio Vigneto le Rosse 2009 er en ren og krydret hvitvin med innslag av tropisk frukt. Den er middels fyldig med rund, bløt og frisk ettersmak. Råstoffet er kun Pinot Grigio, og har et alkoholinnhold på 12 prosent. Den er i Vinmonopolets bestillingsutvalg og en flaske 75 cl koster kr. 132,-.

Nydelig til fisk, rekefat og annen sjømat, og også som kun en terrassenytelse gjennom sommerkveldene.

Her er link til Vinmonopolets side om denne vinen.

Salat og reker til piknikkurv og haveselskap

Salaten passer godt i piknikkurven. Til 4 personer bruk 300 g pastaskruer eller sløyfer, 1 god håndfull ruccola, 2 røde chilipepper uten frø og skillevegger, 2 hvitløkbåter, hakket ½ ts salt 400 g store reker olivenolje revet parmesan (kan sløyfes).

1. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Sil kokevannet fra og rør inn en skje olivenolje. Avkjøl pastaen.2. Mos sammen chilipepper, hvitløk og salt i morter eller finhakk det. Rens rekene. 3. Fres chilipepper og hvitløk i olje til det dufter kraftig, ca. 2 min. Pass varmen så det ikke blir brent. Tilsett rekene og vend dem rundt i oljen. Ta stekepannen fra varmen og avkjøl rekene i den krydrete oljen. 4. Bland rekene med oljen i pastaen og bland inn ruccola. Server pastasalaten eventuelt med revet parmesan over.

Flere oppskrifter og tips finner du på:

www.godfisk.no

Du vil sikkert like disse artiklene også