Home Destinasjoner Ferie i Albania? Feriemage og reiseforsikring

Ferie i Albania? Feriemage og reiseforsikring

by Reiseliv

Albania, en feriefavoritt med lange kystlinje, behagelige klima og budsjettvennlige priser. Landet blir kalt Europas Maldivene. Og en uberørt perle. Hovedstaden Tirana er gitt kallenavnet Balkans it-by. Stadig flere nordmenn har fått øyne opp på landet, som ligger mellom Hellas og Montenegro og har et attraktivt prisnivå. Men, ja det er et men også.

Foto: Arno Senoner

Hos SOS International er også Albania blitt synlig i statistikkene. Det er fortsatt langt opp til nordmenns favorittreisemål Spania, Hellas og Tyrkia, men saker fra Albania blir stadig vanligere ved alarmsentralen, der nordiske reisende kan få hjelp når de blir skadet eller blir syke på reisen:

Det er observert en økning i saker fra Albania, noe som kan tyde på at SOS International vil se enda mer til Albania i sin saksbehandling fremover.

Fra juli 2022 til juli 2023 har antallet saker fra Albania økt med 47 prosent.

Kvaliteten på det albanske helsevesenet er ganske langt unna det du er vant til som nordisk velferdsborger. Derfor kan ellers ukompliserte sykdomsforløp eller skader utvikle seg når skadelandet er Albania.

Reiseforsikring bør du absolutt ha

Erfaringen er at den relativt dårlige kvaliteten på helsevesenet gjør at behandlingsforløpet og selve assistansehåndteringen kan bli mer kompleks. Det kan f.eks. innebære at pasienten må fraktes hjem til behandling i stedet for å bli behandlet på stedet.

Derfor er reiseforsikring en nødvendighet hvis du legger ferien til Albania.

Det kan være dyrt å få behandling dersom du blir syk eller skadet i utlandet. Albania er utenfor EU, og det europeiske helsetrygdkortet gir derfor ikke tilgang til behandling i det offentlige helsevesenet.

SOS International har registrert spesielt mange tilfeller av «turistmage», korrekt kalt turistdiaré i Albania. Til tross for det noe uskyldige navnet, kan mageinfeksjoner utvikle seg og bli alvorlige hvis de ikke behandles riktig.

Ta turistmage på alvor

Ferien kan bli temmelig ødelagt dersom mageinfeksjoner ikke får korrekt behandling. Du kan bli raskt dehydrert, noe som blant annet kan føre til svimmelhet og hodepine.

Her må man være spesielt forsiktig hvis det er eldre eller barn som rammes. Vi anbefaler at du ringer alarmsentralen og kommer i gang med behandling umiddelbart i stedet å bruke tid på å se an.

Heldigvis kan du gjøre mye selv for å forebygge turistmage ved å fokusere på f.eks. god hygiene.

Gode råd til ferien i Albanien

  • Forebygg turistmage med god håndhygiene. Bruk gjerne hånddesinfeksjon.
  • Ikke drikk vann fra springen.
  • Vær oppmerksom på hva du spiser. Stekt og kokt mat reduserer risikoen for mageinfeksjoner.
  • Tegn reiseforsikring som dekker legehjelp og hjemtransport.
  • Ta kontakt med SOS Internationals alarmsentral dersom du blir syk eller skadet – så får du riktig veiledning umiddelbart.
  • Vær oppmerksom på at albansk trafikk krever tilvenning.
  • Last ned Utenriksdepartementets app «Reiseklar» og registrer din reise. Dette gir Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg viktig informasjon dersom det oppstår en krise i landet du oppholder deg.

Men glem ikke at topp-3 skadeland i sommeren 2023

  1. Spania
  2. Hellas
  3. Tyrkia

Kilde: SOS International, antall norske saker ved alarmsentral for reisehjelp i perioden juni-august 2023. Totalt hjalp SOS International norske reisende 8.350 ganger i perioden

* Reiseforsikringen dekker ikke all galskap i ferien
* Hvordan fungerer kredittkort med reiseforsikring?
* Leie bil for ferie i Europa, valg av drivstoff og forsikring

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.