Home Destinasjoner Gyldne øyeblikk i Veneto

Gyldne øyeblikk i Veneto

by Reiseliv

Veneto-regionen i Italia er best kjent for Venezia med sine kanaler og Verona med fin arkitektur og opera. Men ønsker du å oppleve en annen form for sanselighet og nytelse, anbefales en tur utenfor de store byene. Velger du oktober eller november, er det mindre turister og innhøsting av druer er over.  Det har falt en ro over regionen og du kan oppleve noe gyldne øyeblikk.

Tekst og foto: Anne Grethe Thoresen – Hovedfoto over: Patrick Pahlke

Vi starter i vindistriktet Soave, en vennlig liten middelalderlandsby som er fullstendig omgitt av murer. Soave er et stort vindistrikt og kjent for sin typisk tørre hvitvin som produseres i de bølgende åsene rundt middelaldermurene. Over byen tårner en slott som er et typisk militærslott fra middelalderen, og herfra har du god utsikt over byen og vinmarkene rundt.  

Soave er et fint sted å ha som base for å utforske regionen og det finnes mange hyggelige Bed and Breakfast her. Locanda ai Capitelli er et koselig familiedrevet B&B som ligger midt i vinmarkene og rett nedenfor slottet utenfor bymurene. Her blir du godt tatt vare på og får servert en solid og god frokost.

Stedet har også en utmerket restaurant som kan beskrives som «fine dining» og til en litt høyere pris.

Det finnes flere koselige og rimeligere trattorier langs Via Roma, hovedveien gjennom byen. Corso Vittorio Emanuele, den andre store veien i det historiske sentrum, har også enkle spisesteder og noen fine butikker.

Når du velger din restuarant i Soave, som andre steder i Italia, følg italienerne og spis der de spiser. Bigoleria Alla Rocca er et slikt sted, og det er til tider vanskelig å få bord. Her spiser du den venetianske pastaen bigoli til en rimelig penge og du kan velge og vrake i type saus og topping! Les mer her og her.

Strålende Soave vin

Når du først er i Soave, bør du unne deg å smake på distriktets hvitvin som blir beskrevet som lettdrukket, frisk og ukomplisert hvitvin. Så hvorfor ikke prøve?

Valget falt på Pieropan som regnes som Venetos beste hvitvinsprodusent. Selve vingården er et utypisk bygg, helt moderne og kritisert av noen, mens andre mener at det legger seg harmonisk i naturen og åsene rundt.

Selv om innhøstingen av druer er over i oktober, kan du likevel få en rundtur i åsene der vinmarkene ligger.

Det hele avsluttes med smaksprøver og muligheten til å kjøpe med deg noen flasker med hvitvin av god kvalitet hjem. Les mer her og her.

Familieeid vingård i Veneto, med høy respekt for naturen

Vil du gjøre noe ekstra ut av vinsmakingen din, er et besøk hos Monte del Frà vingård vel verd et besøk. Monte del Frà ligger i hjertet av Custoza-området, øst for Gardasjøen og kun 15 km fra Verona.

Vingården blir beskrevet som et klokt og lidenskapelig jordbruk. De bruker de mest moderne teknikkene for å bevare egenskapene til druene, noe som muliggjør Monte del Fràs evne til å produsere prestisjetunge viner som de har vunnet priser for.

De tilbyr vinsmaking med guidede turer, matlagingskurs, lett lunsj, blindtest vinsmaking, teambuildingaktiviteter, yoga blant vinrankene, og kanskje høydepunktet; picnic på bakketoppen

En rusletur ved Gardasjøen

Ønsker du å ha en avveksling fra det litt søvnige landsbylivet, ligger det litt mer livlige byer i rekke og rad rundt Gardasjøen, bare noen få mil unna.

Peschiera ligger helt sør ved Gardasjøen og er en koselig by med sine kanaler og broer, vakre kirker, historiske bygninger, festningsverk og små brygger med fargerike båter.

Restauranter og barer ligger tett i tett. Det går fint an å sitte ute å spise og drikke midt på dagen i oktober. Du kan kjenne på gleden av å nyte høstsolen med en aperitivi.

Et virkelig gyldent øyeblikk! Skulle det bli kjølig, finnes det pledd å ha over seg, og du kan fortsatt  sitte ute og nyte livet. Mer kan du lese her.

Extra Virgin olivenolje – essensielt for god mat og god helse

Det er ikke bare vindruer som dyrkes i Veneto; regionen er også kjent for produksjon av oliven og olivenolje. Olivendyrking sies å ha startet i Veneto-regionen i romerske bosetninger.

Bevis på olivenlunder i Verona-området dateres til tidlig middelalder. Olivenoljedistriktet Verona, som går under navnet Valpolicella, strekker seg langs høyre bredd av elven Adige og omfatter vinregionene Recioto og Amarone, og fortsetter til Soave-området.

Extra Virgin olivenolje er essensielt i tradisjonell italiensk matlaging, men er også kjent for sine helsefremmende egenskaper. Hos Frantoio Fornaro som er en familieeid olivenolje produsent, får du et engasjert og lidenskaplig foredrag om hvordan de produserer extra virgin olivenolje og hvordan de benytter alle deler av frukten.

Riktignok holdes foredraget på et litt dårlig engelsk, men desto mer sjarmerende og fullt av passion! Olivenolje-produsentene finner du i Alpone-dalen litt øst for Verona, og de har et godt utvalg av produkter basert på olivenolje. Pass på å få en smaksprøve som gjøres på samme måte som vinsmakingen!

Mens du er på disse trakter, må du få med deg en magisk tur i bratte skrenter blant oliventrær og noen vinranker. Turen kan gi en litt hjerte-i-halsen-følelse på de smale veiene, men utsikten er upåklagelig og det en fin måte å møte de som tar hånd om olivenhøstingen. Her finner du mer informasjon og også her.

Aquardens –  den største termiske parken i Italia

Tilbake til lavlandet igjen kan man føle seg litt mettet av opplevelser, vin, mat og olivenolje, og bare ønsker ren avslapning og velvære. Et besøk i Aquardens – Verona Thermal Park vil innfri mye av dette. Her finner du en rekke bassenger og laguner, grotter og fossefall og et veldig varmt vann å svømme i.

Stedet har en vakker arkitektonisk struktur blant de bølgende åsene i Valpolicella, bare noen få kilometer fra Gardasjøen og Verona. Aquagardens har også et velværesenter og et medisinsk spa her for deg som måtte ønske det. Her kan du lese mer.

Å hengi seg fullstendig til sanselighet og nytelse kan være en kunst for oss nordboere,  men du kan få en opplevelse av ro, nærhet og velbehag. Kanskje skulle vi være flinkere til å være mer sanselige i hverdagen hjemme i Norge også, men Veneto er absolutt et sted å begynne!

Sakt om nytelse:

Faller du for fristelsen, så nyt den i alle fall!

For mye av det gode kan være vidunderlig!

Fakta om Veneto

Navnet Veneto kommer fra de første stammene som slo seg ned i området: Venetos.

Veneto ligger nordøst i Italia, grenser mot nord Østerrike og den italienske regionen Trentino-Alto Adige, i øst den italienske regionen Friuli og Adriaterhavet, i sør den italienske regionen Emilia Romagna, i vest Italiensk region Lombardia.

Hovedstaden er Venezia. Veneto er delt inn i 7 provinser: Venezia, Treviso, Vicenza, Verona, Padua, Rovigo, Belluno.

I Veneto ligger den største italienske innsjøen, som deles med Lombardia: Gardasjøen.

Veneto-regionen er mest kjent for viner, strender og fjell

Veneto er en av Italias største vinproduserende regioner. Mange av navnene fra dette området er godt kjent over hele verden – navn som Prosecco, Soave og Pinot Grigio.

Hvordan komme hit:

Fly til Verona, Milano eller Venezia.

Leiebil er den beste måten å oppleve regionen på. Husk småpenger til bomstasjoner.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.