Høye fjell, fantastisk sykkelterreng, vinmarker og underjordiske huler. Alpelandet mellom Østerrike og Italia byr på mange høydepunkter, og en rekke av de største severdigheter er i naturen.
På et areale som er halvparten så stort som Danmark, kan man i et av EU’s minste medlemsland finne ikke mindre enn 7.000 større og mindre grotter, som er en del av det kalksteinsrike karstlandskapet, som særlig kan finnes i Middelhavsområdet i landets sydvestlige del.
Škocjanske jame regnes for en av verdens mest fascinerende underjordiske huler og er på UNESCO’s liste over særlig bevaringsverdig verdensarv, mens Postojna grottene (hovedbildet over) er en av de mest besøkte grotter i Europa.
Her i de gigantiske underjordiske salene, kan man støte på øyeløse skapninger, farverike geometriske formasjoner og vannveier.
Høye fjell, kulturskatter og verdensarvsteder
Eventyrforfatteren Jules Verne var inspirert av grottene i Slovenia da han skrev Reisen til jordens indre (en science fiction roman fra 1864), og eventyret lever fortsatt på mange plan i landet.
Det er også noe eventyrlig over sjøen Bled, med den karakteristiske kirken og middelalderborgen som ligger vakkert til og troner over sjøen mellom høye fjell. Borgen har mer enn 1.000 år på baken, og den nåværende borgen ble oppført som erstatning for den opprinnelige etter et jordskjelv i 1690.
Et annet spektakulært slott er slottet i Celje, hvis historie strekker seg helt tilbake til første del av 1100-tallet. Det dekker et område på ikke mindre enn 5.500 m2, og ligger vakkert til på en bakketopp, hvorfra man kan nyte både utsikten over byen og de omkringliggende alpene.
Slovenias borger og slott, er av særlig kulturell betydning, men kulturarven er ikke bare til pynt.
Mange slott i alle områder i landet er blitt omgjort til hoteller med en spennende historie, romantiske hager og gastronomiske opplevelser.
Plečniks Ljubljana
Selv om mange av datidens arkitekter er anonyme, har arkitekten Jože Plečnik fått stjernestatus i Slovenia, og hans mange byggverk i Ljubljana og nabobyen Prag er innstillt til en plass på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.
Med en spesiell fortolkning av sin samtids Art Nouveau, etterlot han seg så mange enestående byggverke at man i dag ofte omtaler Slovenia´s hovedstad som Plečniks Ljubljana.
Det gjelder bl.a. Otočec slottet i Dolejnska, renessanse-eiendommen Lamberg Chateau og hotell i fjellrike Gorenjska, samt barokkpalasset Kenda, like ved den gamle gruvebyen Idrija, som er på UNESCO’s verdensarvliste. Gjennem flere århundrer, hentet menn kvikksølv opp fra de underjordiske gruvene, og det var med på å gjøre byen til en av de rikeste i Europa i middelalderen.
Romerne og de historiske festivalene
Året rundt setter ulike festivaler fokus på kultur og kulturarv, og historien vekkes til live rundt omkring i landet. Verdens eldste vinranker feires i Maribor i den østlige delen av landet, like ved grensen til Østerike og i Ptuj er det et årlig tilbakevendende karneval.
Ptuj kan i år markere at det er 1950 år siden byen for første gang ble nevnt av den romerske historikeren Tacitus.
Ptujs storhetstid var under de romerske keiserne, da byen Poetovio, som den het på latinsk, var sentrum for både militære og handel. Litt utenfor sentrum, kan man gjøre det som patrisierne gjorde for flere tusen år siden: slappe av i de naturlig velgjørende termalbadene. Romerske legionærer og kjøpmenn bragte også med seg mithraskulten, en hellenistisk mysteriereligion til Ptuj, og flere steder kan man se rester av de templene og helligdommene som ble bygget til ære for frelserguden.
I august måned i år, markeres den romerske perioden med en fire dager lang festival. Denne festivalen kan du lese mer om her.
Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her
Liker du artikkelen om fjell og grotter i Slovenia, så gi oss Like og del på Facebook
Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv
.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.