Home Destinasjoner Matlandet Slovenia rykker opp i 1. divisjon

Matlandet Slovenia rykker opp i 1. divisjon

by Reiseliv
matlandet

Matlandet: Det lille alpelandet Slovenia har allerede i flere år markert seg som et spennende matland. En stolt gastronomisk tradisjon har i løpet av de siste årene blitt revitalisert, takket være et antall spesielt talentfulle kokker.

Ikke minst gjelder dette den selvlærte chef Ana Ros, som i 2018 ble kåret til verdens beste kvinnelige kokk for sitt arbeid i restauranten Hisa Franko, og som har fått mange positive oppslag i mediene.

Og bare for kort tid siden ble Ana Ros dessuten utnevnt til offisiell ambassadør for gastronomi for turister i regi av United Nations World Tourism Organisation (UNWTO).

Også den røde matbibelen Michelin har fått øynene opp for matlandet Slovenia, og neste år blir ett av EUs minste medlemsland presentert i guiden for første gang.

Hvem som blir tildelt stjerner eller på annen måte blir fokusert, er fortsatt ikke kjent, men Ana Ros og Hisa Franko er sannsynligvis blant favorittene. I 2019 ble denne restauranten fremhevet som en av verdens beste av det ledende Restaurant Magazine, som ved flere anledninger har kåret danske Restaurant Noma som verdens beste.

Matlandet med flere gastronomiske ess

matlandet
Restaurant Pri Lojzetu har et rykte som en av landets beste restauranter.

Imidlertid er det også flere andre gastronomiske ess i den slovenske kortstokken. En annen restaurant som også har figurert på Restaurant Magazine sine prestisjefylte lister over verdens beste, er restauranten JB, beliggende i hovedstaden Ljubljana. Restauranten har sitt navn etter eier og kjøkkensjef Janez Bratovz, som serverer mat inspirert av tradisjonelle slovenske retter, kombinert med klassisk fransk kokekunst.

Flere andre kokker i matlandet Slovenia, i likhet med Ana Ros, har bidratt til å rette oppmerksomheten mot gastronomisk kreativitet i mer landlige områder av Slovenia. I Vipava-dalen sør i landet, har kokken Tomaz Kavcic med sin restaurant Pri Lojzetu, etablert seg med et rykte som en av landets beste restauranter.

Restauranten Radovljica Urosa Stefelina bringer gamle slovenske retter fra Gorenjska-regionen til heder og verdighet igjen, og Andrej Kuhar, som foreløpig er den eneste slovenske kokken som er tildelt en Michelin stjerne, har valgt å slå seg ned i den lille byen Velenje.

Romain Perrier, som er salgs- og markedsdirektør for Michelin, begrunner beslutningen om å inkludere Slovenia i guiden på denne måten:

–  Slovenia er en svært spennende destinasjon for matelskere, og vi er glade for å kunne presentere de beste slovenske restaurantene og talentene for det internasjonale publikum i mars 2020. Slovenia er en unik destinasjon med eksepsjonelle naturressurser og et sterkt fokus på bærekraftig utvikling, noe som muliggjør produksjon av ingredienser av høyeste kvalitet.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om matlandet Slovenia, så gi oss Like og del på Facebook


Har du erfaring med Michelin-restauranter?

Har du også vært der? Skriv et innlegg og vi publiserer dette. Kritikk, ros, beskrivende, tips for andre, egne feiltrinn kanskje, som andre kan lære av. Lengde 500 til 3000 tegn. Gjerne foto også hvis du har. Vi redigerer eventuelle språklige feil og legger til bilder. Klikk og vindu for tekst og bilder åpner seg: Din historie på Reiseliv.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Høye fjell og underjordiske huler i Slovenia

høye fjell

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.