Hjem Destinasjoner Musikkfestivaler i Sverige hele sommeren

Musikkfestivaler i Sverige hele sommeren

av Per Henriksen

Musikkfestivaler står sterkt hos våre gode naboer i øst. Gjennom hele sommeren arrangeres det festivaler Sverige rundt, og spekteret av musikksjangre er stort. Reiseliv gir deg den store oversikten.

I år kan svenskene friste nordmenn med store artister som OutKast, Queens of the Stone Age og David Guetta, og gamle travere som Alice Cooper og Billy Idol. Til og med våre egne internasjonalt anerkjente rockere, Turbonegro, tar turen over grensen i sommer. Er man glad i yrende festivalliv og store musikkopplevelser, så er det bare å gjøre seg klar til en uforglemmelig sommer fylt av herlige toner fra både lokale og internasjonale artister i nabolandets musikkfestivaler.

Summerburst i Gøteborg

Den gigantiske elektronikafestivalen Summerburst går av stabelen i Gøteborg allerede 30. og 31. mai, og passer ypperlig til å innlede sommerens festivalsesong med et elektronisk musikkinferno. Festivalen ble arrangert for første gang i 2011, og ble en umiddelbar suksess. I fjor tok 24 000 dance- og houseglade mennesker turen til Ullevi, og arrangørene lover minst like god stemning i år. Summerburst er kjent for å skilte med de største artistene innenfor elektronikasjangeren, og i år frister de med David Guetta, Tiësto, Steve Angello, R3hab og Krewella.
Gøteborg, 30. – 31. mai. For mer informasjon: www.summerburst.se/goteborg

Sweden Rock Festival

Den kjente rockefestivalen Sweden Rock Festival er en av Sveriges aller største musikkfestivaler. Årlig tiltrekker festivalen rundt 30 000 rockefanatikere, og flere kjente artister har spilt på festivalen siden de aller første gitartonene fylte festivalområdet i Sölvesborg i 1992. Kiss, Guns N’ Roses og Motörhead har alle tatt turen til Sweden Rock Festival, og svenskenes egne rockere, Europe, har selvfølgelig også vært selvskrevne underholdere på scenen. Også til sommerens festival kommer det kjente navn, som Black Sabbath, Alice Cooper, Billy Idol og W.A.S.P. Er man glad i rockemusikk, både kjente klassikere og mer ukjente låter, så er Sweden Rock Festival et sikkert valg for en vellykket festivalopplevelse i sommer.
Sölvesborg, 4.–7. juni. For mer informasjon: www.swedenrock.com

Stockholm Early Music Festival
Stockholm Early Music Festival er Nordens største arrangement for historisk musikk. Er man en av dem som ønsker å lytte til noe annet enn dagens populærmusikk, er dette stedet for å la seg underholde av toner fra antikken, renessansen, middelalderen og barokken. Med variasjon og kvalitet som nøkkelord, fremhever festivalen fortidsmusikkens vide spekter. Kjent og ukjent musikk fra hele verden står på tapetet, og både svenske og internasjonale artister gjester festivalscenen. I tillegg til at man kan gå på konserter både på dag- og kveldstid, kan man også få med seg seminarer og mesterklasser som omhandler musikken som spilles på festivalen.
Stockholm, 4.–8. juni. For mer informasjon: www.semf.se

Musik vid Siljan
Ta med hele familien på en uke fylt av musikk og dans! Festivalen Musik vid Siljan har vokst til å bli en av Sommer-Sveriges aller største musikkbegivenheter, siden den ble arrangert for første gang i 1969. De tre Siljan-kommunene Leksand, Mora og Rättvik byr på store musikalske variasjoner denne uken. Besøkende kan lytte til alt fra symfoniorkestermusikk, kammermusikk og folkemusikk, til jazz, viser, pop og rock. Her finnes det virkelig noe for de aller fleste musikkelskere. Festivalen setter også opp et eget barne- og ungdomsprogram, og gjennom hele uken kan man delta på et bredt spekter av musikk- og dansekurs. Både kjente svenske og internasjonale artister spiller på festivalen, og i år kan man blant annet oppleve selveste Björn Skifs, kjent fra den populære gruppen Blue Swede.
Siljan, 29. juni – 5. juli. For mer informasjon: www.musikvidsiljan.se

Putte i Parken
Den syv år gamle festivalen Putte i Parken relanserte seg som gratisfestival tidligere i år. Dette betyr at man får muligheten til å oppleve opptredener fra store artister uten at det går for hardt ut over lommeboka. Festivalen holdes i den vakre Mariebergsskogen i Karlstad, hvor det blir topp stemning hele tre dager til endes. Opp mot et tyvetalls etablerte svenske artister, samt noen internasjonale, står for årets underholdning. I år er et av festivalens aller største trekkplaster vårt eget store rockeband, Turbonegro! Andre kjente artister som tar turen til Karlstad i juli er blant andre Ulf Lundell og Stiftelsen.
Karlstad, 3. – 5. juli. For mer informasjon: www.putteiparken.se

Malungsfors Visfestival
For åttende året på rad arrangeres Malungsfors Visfestival. Festivalen ble grunnlagt av byens visesangforening, med sanger og låtskriver Johan Eriksson i spissen. Festivalen holdes lørdagen i uke 28 hvert år, og kan derfor kombineres med den populære Dansbandveckan i Malung, som arrangeres uken etter. Festivalen byr alltid på en blanding mellom de største visesangerne og mer ukjente artister. Malungsfors Visfestival er virkelig stedet hvor viseglade musikkentusiaster kan oppdage nye talenter innenfor sjangeren, og kanskje også få nye favoritter. I år kan man høre på vakre viser fra blant annet Jacob Hellmann og Pernilla Andersson.
Malungsfors, 12. juli. For mer informasjon: www.malungsforsvisfestival.se www.dansbandsveckan.se

Geggan i Lerdala
I parken Gröna Lund, i tettstedet Lerdala utenfor Skövde, arrangeres rockefestivalen Geggan. På 50- og 60-tallet lokket den vakre parken danseglade sjeler til svingom på svale sommernetter. 18. og 19. juli er det imidlertid rock som gjelder, og parken eksploderer av vibrerende gitarriff. Geggan arrangeres for andre gang i sommer, etter en suksessfull debut i fjor, og kan skilte med kjente artister som Arthur Brown, Enforcer og Swedenborg. Festivalarrangørene har som mål å arrangere en ukomplisert rockefestival, hvor fokuset rettes mot de rå artistene som står for årets underholdning. Nytt av året er at det settes opp festivalbusser som sikrer direktereise til festivalen fra Gøteborg, Stockholm, Örebro og Västerås.
Lerdala, 18.-19. juli. For mer informasjon: www.geggan.se

Emmabodafestivalen
Den ideelle organisasjonen Vinterbadarna har arrangert Emmabodafestivalen siden 1988. Den gang bød festivalen på én eneste artist, men mye har forandret seg siden da. Nå har festivalen blitt til en femdagersfestival med rundt 70 artister som spiller på tre ulike scener. Emmabodafestivalen arrangeres, som navnet tilsier, i det lille idylliske tettstedet Emmaboda i Småland. Festivalen er kjent for å være en indie-festival, og mange anerkjente svenske og internasjonale artister har besøkt festivalen. Til årets festival kommer The Chainsmokers, Paul Kalkbrenner, Pretty Lights og mange andre kjente artister.
Emmaboda, 22.-26. juli. For mer informasjon: www.emmabodafestivalen.

Ystad Sweden Jazz Festival
Er du en ekte jazzkatt, kan du gå i jazzkoma på den skånske kysten fra 30. juli til 3. august. Ystad er virkelig en av Sveriges sommerperler, og når byen fylles med jazzmusikk blir den om mulig enda vakrere. De store internasjonale jazzstjernene kommer til Ystad Sweden Jazz Festival, og festivalen er så attraktiv blant artistene, at de stiller seg i kø for å få opptre der.
Ystad, 30. juli – 3. august. For mer informasjon: www.ystadjazz.se

Storsjöyran
Storsjöyran i Östersund er en av Skandinavias største musikkfestivaler. Den har røtter helt tilbake til 60-tallet, og har eksistert i sin nåværende form siden 1983. Festivalen innledes av den ti dager lange Yranveckan, hvor byen forvandles til en eneste stor fest, med blant annet filmfestival, tivoli og underholdende gateartister. Listen over store artister som har opptrådt på Storsjöyran er uendelig lang, og Lady Gaga, Kings of Leon og Pet Shop Boys er bare noen av dem. Til årets festival kommer tre av de aller største svenske kvinnelige artistene akkurat nå: Veronica Maggio, Laleh og Melissa Horn, i tillegg til flere andre store artister.
Östersund, 31. juli -2. august. For mer informasjon: www.storsjoyran.se

Arvika Hamnfest
I Sveriges innerste havn finner man en av Värmlands mest populære musikkfestivaler, Arvika Hamnfest. Festivalen har blitt arrangert ved Olssons Brygga i Arvika havn siden 2005, hvilket betyr at den i år feirer ti år. Flere av Sveriges mest kjente artister tar turen til jubileumsfestivalen, som Adrian Lux, Bo Kaspers Orkester og Agnes. Våre egne landsmenn, DJ Broiler, tar også turen over grensen for å underholde det musikkglade publikummet. For nordmenn som ønsker å nyte musikkfylte sommernetter i havnebyen Arvika, så vil det i løpet av våren bli solgt festivaltogbilletter, som tar deg direkte til festivalen.
Arvika, 31. juli -2. august. For mer informasjon: www.arvikahamnfest.se

Way Out West – Gøteborg
Way Out West ble tidlig utpekt som en av de mest innflytelsesrike festivalene av internasjonal presse, og har i løpet av sine åtte år blitt som et festivalikon å regne. Festivalen er kjent for sin fingertuppfølelse for nye artister, og for sitt brennende miljøengasjement. For to år siden tok arrangøren dette engasjementet enda et steg lenger med «Way Out West goes veggie». Som navnet tilsier er festivalen nå helt kjøttfri. Den tre dager lange festligheten skilter med store artister hvert år, i år intet unntak. Nyt sommernatten til toner av store artister som OutKast, Röyksopp & Robyn, Queens of the Stone Age og svenskenes egen popdronning Veronica Maggio.
Gøteborg, 7.- 9. august. For mer informasjon: www.wayoutwest.se

Countryfestival
Drømmer du om ville vesten? I så fall er det verdt å ta med seg skinnjakke og cowboy-boots til Vemdalen 7. til 10. august. Da fylles nemlig hele området opp med cowboyer og indianere. Uppströms Veman River åpner «Hamphole City», som inneholder både saloon, sheriffkontor og gullgruver. Her finnes aktiviteter for hele familien, og selvsagt masse countrymusikk! For cowboys og –girls i alle aldre er Countryfestivalen i Vemdalen stedet å være denne helgen. En av de originale musikkfestivaler.
Vemdalen, 7.-10. august. For mer informasjon: www.vemdalen.se

Göteborgs Kulturkalas
Dersom man planlegger å ta turen til Gøteborg i løpet av sommeren, anbefales det å legge besøket i perioden 12. til 17. august. Denne uken farges nemlig hele Gøteborg av kulturelle opplevelser og aktiviteter for festivalglade mennesker i alle aldre. Alle er velkomne på Kulturkalaset, og i fjor tok hele 1,3 millioner mennesker turen innom den store festen. Festivalen byr på over 1000 program innenfor de fleste kulturretninger, så her finnes det virkelig noe for enhver smak. Festivalen byr også på en rekke innslag skreddersydd for barn. Er lommeboken litt skral helt på tampen av sommeren, så ikke fortvil – festivalen er nemlig gratis! Detv er det ikke mange musikkfestivaler som er!
Gøteborg, 12. – 17. august. For mer informasjon: www.kulturkalaset.goteborg.com

Stockholms Kulturfestival
For niende året på rad inviterer Stockholm byens beboere og besøkende til en seks dager lang gratis kulturfestival. På og rundt byens senter, Sergels torg, kan man overvære blant annet dans og gateteater eller gå på marked. «Maxat för mini», som utspiller seg på Brunkebergstorg, er en av verdens største barnekulturfestivaler, og en viktig del av Kulturfestivalen. På kveldstid forandrer Brunkebergstorg imidlertid form, og blir til en arena for sjarmerende intimkonserter. For 24. året på rad avsluttes Stockholms Kulturfestival med verdens lengste bokbord, hvor mer enn 600 bord blir fylt til randen av bøker. Kulturfestivalen er virkelig en opplevelse for kulturinteresserte i alle aldre!
Stockholm, 12. – 17. august. For mer informasjon: www.kulturfestivalen.stockholm.se

Malmöfestivalen
I august er det duket for en ukes lang musikkfest, som fyller Malmö til randen med besøk fra fjern og nær. Gågaten forvandles til et mylder av feststemte mennesker og dufter av mat fra alle verdenshjørner fyller sensommerluften. Underholdning i ulike former foregår i hele byen. Man kan se både store artister og dansere utføre sin magi, eller ta seg en svingom på tivoli. I år står den internasjonalt anerkjente svenske duoen First Aid Kit for nydelig underholdning. Også Basia Bulat og Icona Pop står på plakaten. Dette er virkelig årets folkefest i Malmö, og det beste av alt er at hele festivalen er gratis!
Malmö, 15. – 22. august: For mer informasjon: www.malmofestivalen.se

 

Stockholm Early Music Festival er Nordens største arrangement for historisk musikk.

Den kjente rockefestivalen Sweden Rock Festival er en av Sveriges aller største festivaler. Årlig tiltrekker festivalen rundt 30 000 rockefanatikere

Du vil sikkert like disse artiklene også