Home DestinasjonerNordenDanmark Bøfsandwich, 4 øl og heldansk frokost i Horsens

Bøfsandwich, 4 øl og heldansk frokost i Horsens

by Per Henriksen
bøfsandwich

Bøfsandwich, mer dansk kan det ikke sies. Og mer dansk kan det ikke smake. Dollys heter en café ved bryggekanten i Horsens. Men hvordan havnet jeg på Dollys? Jo, her er historien om en dag, en kveld og morgenmad, i nettopp Horsens, den 1000 år gamle byen på østkysten av Jylland.

Østkysten av Jylland har så mange ting å se på, gjøre, smake på og lytte til for oss nordmenn, hele det som også kalles Århusregionen. Ferieparadis? Nei, det er et forslitt uttrykk, så det hopper vi over. Trivelig og tiltrekkende passer bedre, litt forførerisk med sitt åpne landskap, velstelte hus og hager, til og med velpleide veikanter, og alltid noe å bli nysgjerrig på rundt neste sving.

På fire hjul fartet jeg noen dager rundt i nevnte Århusregionen, en svart Hertz-leiet Golf for øvrig, en rundtur etter en på forhånd planlagt kjørerute, men med friheten til å gjøre avstikkere både her og der når noe fristende dukket opp. Noe det ofte gjorde.

Horsens stod på kjøreplanen, med forhåndsbooket rom på det trendy TeaterHotellet midt i sentrum og front mot gågater. Dagene før Horsens hadde gått med til en tur på øyene Samsø og Tunø, museet Fængselet, en kikk på den gamle broen som en gang ble gravlagt og nå er gravd opp igjen (en merkelig historie), spist lunsj på et nedlagt postkontor, besøkt en gårdsbutikk osv, osv.

Bøfsandwich hos Dolly

bøfsandwich
Dollys ved havnen i Horsens, alltid fullt av gjester som spiser sin frokost (danskenes navn på lunsj), middag med øl og vin.

Hver gang jeg er innom Danmark må jeg ha en Bøf – med stor B, slik bare dansker kan lage den. Som det reisende, moderne menneske jeg er, ble det å google tre ord: bøfsandwich restaurant horsens.

Dolly, opprinnelig et gjestehus og varmestue for slitne og frosne bryggearbeidere i sin tid, har sitt navn etter Clara Elisabeth Dahl Jensen som på 1960-tallet overtok stedet og startet restauranten Rytterkroen.

Etterhvert ble hun på folkemunne kun kalt Dolly. Da hun ga seg etter 30 år beæret den nye eieren henne med å gi restauranten navnet nettopp Dollys. Claras Rytterkroen hadde fått et uvanlig godt rykte i Horsens og omegn, og slik er det den dag i dag.

bøfsandwich
Dollys har servert sin berømte rett stekt flesk gjennom 25 år, og stekt flesk er nylig kåret til Danmarks nasjonalrett.

Stedet er mest kjent for sine kraftige stykker stekt flesk gjennom 25 år, og sild og annen fisk. Men det er min hang etter dansk bøf som brakte meg dit, og for å sitere menyen på originalspråket: Bøfsandwich (traditional danish beef patty burger), 1/2 pund friskhakket oksekød, bløde løg, rødbeder, agurkesalat, pickles, brun sovs (i skål ved siden af), Dollys sesambolle samt håndskårne fritter.

-Jeg gir deg litt ekstra poteter i dag, du ser sulten ut, sa servitøren.

Potetfatet kan du se på bildet øverst, en rikelig stor porsjon.

-En øl du kan anbefale? spurt jeg.

-Du kan få en runde med fire ulike sorter, fra fire forskjellige mikrobryggerier, foreslo han.

Kjapt avgjort, og happy for ideen.

Jeg spiste og drakk; for fritt å sitere Johan Herman Wessels dikt fra sine studentår i København. Han døde av det, spøkte han. Jeg derimot nøt hver bit og smak av de fire glass øl, fra det lyseste til et mørkeste. Kvelden ble lang på Dollys, og som sistemann ut i augustnatten var det anstrengende å gå 20 minutter til hotellet. 250 gram kjøtt, for mange poteter og fire øl lå tungt i maven.

bøfsandwich
Overveldende servering av morgenmad på TeaterHotellet.

Morgenmad, eller frokost som vi sier her i Norge, noen timer etter bøf-kvelden kan virke noe overdrevent.

Men en stille frokostsal, hvite duker, masse danske delikatesser å forsyne seg av, god tid og utsikt mot bilfrie Søndregade og å se livet komme i gang på morgenkvisten, ble en god start på dagen.

Det er dejlig å være norsk i Horsens.

På tampen: For den nysgjerrige nordmann som vil vite litt mer om Horsens, er dette en løsning. Vil du vite mye mer, noe om hele Århusregionen, så er veien kort til slik kunnskap her.

Vil du bo på TeaterHotellet, kan du like gjerne bestille med en gang, direkte her på Reiseliv.

bøfsandwich
Utsikt fra TeaterHotellet til bilfrie Søndregade og Corfitz restaurant og bar på andre siden.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om bøfsandwich på Dollys og frokst på TeaterHotellet, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Michelin-mat, slik det lages på vei til Danmark

michelin
Slik lages Michelin-standard til sjøs, på vei til Danmark.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.