Home DestinasjonerNordenDanmark Sykkelferie i Danmark – her har du hele 12 flotte forslag

Sykkelferie i Danmark – her har du hele 12 flotte forslag

by Per Henriksen
Sykkelferie i Danmark

Sykkelferie i Danmark, da kan du mer enn 11 000 km med oppmerkede sykkelruter. De fleste er godt skiltet, og mange passer også for barnefamilier. De fleste er småveier eller sykkelstier omgitt av bølgende kornåkre, gressende kyr, trolske skoger eller nær strender og brusende hav.

Når du vil ha en pust i bakken kan du besøke små gallerier, kirker og museer, også noen fornøyelsesparker underveis.

Du kan velge mellom sykkelløyper for deg som er en topptrent landeveisrytter. Eller om du helst vil ut i terrenget med offroaderen. Og ruter i massevis å velge i for deg som er mer uerfaren syklist.

Sykkelferie er en fantastisk ferieform for hele familien. Du bestemmer selv tempo og lengde, når du vil ha en pause, og du kan stoppe på impuls når noe spennende og fristende dukker opp. For eksempel slå av en prat med lokale fiskere, eller stikke innom et lite bryggeri.

Et tips til familier med små barn; ta med en sykkelhenger med plass til et barn eller to. Du kan også leie sykkelhenger flere steder i Danmark Eller en halv barnesykkel som du fester bak din egen sykkel. Kanskje en tandemsykkel kan gjøre sykkelferien ekstra artig!

Her har Reiseliv.no en guide over mange fine sykkelruter når du skal ha ferie i Danmark.

Hvor er det fine sykkelruter i Danmark?

Vi starter med Vestkystruten. Her har du en 560 kilometer lang sykkelrute, fra Rudbøl i syd til Skagen i nord. Turen har utrolig mange fine kontraster. Et tips er en pause i Lønstrup som har mange kunsthåndverkere og gallerier. Tre fjerdedel av turen er på asfalt, men også lange strekninger med sand og grus som det er lett å sykle på.

Læsø er en opplevelse for seg. Du må ta ferge ut i Kattegat. Når du kommer dit forstår du med en gang at denne danske øya oppleves best fra sykkelsetet. Læsø er flat som en pannekake og derfor skapt for sykkelferie og har lite trafikk. Underveis tråkker du gjennom hyggelige småbyer, Læsø Saltsyderi, de unike tangtakene og mange kunst- og håndverksgallerier. Nok av spisesteder underveis. Læsø er 22 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste, så i løpet av en dag får du med deg hele øya.

Rold Skov er Danmarks største skog og har til sammen 50 kilometer sykkelløyper. Skogen ligger et par mil sør for Aalborg. Dette er et kupert terreng og mange bakker. Sykkelveiene er grus og små skogsstier og ypperlig for deg som liker å sykle i naturen. Du vil oppleve et spennende og rikt planteliv, mange kløfter og høyder. Blå rute er 13 kilometer lang og best egnet for barnefamilier. Er du terrengsyklist, er nettopp Rold Skov du bør velge. Her er alt fra enkle løyper til de krevende.

Limfjorden er velkjent hos oss nordmenn, og dette området byr på mange muligheter for en fin sykkelferie. Du kan følge National cykelrute 12, som går hele veien rundt Limfjorden. Til sammen 610 kilometer. Du kan også velge kun en eller noen etapper. For eksempel kan turene gå via broer eller med ferjer ut til øyer som Egholm, Livø, Fur, Mors og Venø.  Her er det mange spisesteder som serverer lokale spesialiteter som østers og muslinger. Flust med hoteller, privat overnatting og campingplasser.

Reis til fiskebyen Rødvig og opplev en spektakulær sykkeltur! Her får du utsikt over dramatiske Stevns Klint, som står på UNESCOs Verdensarvliste, og den 700 år gamle kirken som står helt ute på kanten av stupet. Den ser ut som den snart faller i havet. Turen videre byr på fantastiske utsikter mot de hvite klippene, historie og stille landeveier.

Møns Klint er et av Danmarks vakreste steder. Du vil se de imponerende hvite krittklippene som møter det grønne havet. Sykkelruta snor seg også innom Liselund Slottspark, med mange vakre planter og trær som omgir den hvite bygningen.

I et flatt landskap finner du Tøndermarsken, et perfekt område for sykkelturer. Turen går gjennom både Danmark og Tysklandmed fredelige landsbyer og passerer imponerende Schackenborg Slot. Etter en lang og opplevelsesrik dag kan dere avslutte turen i den koselige byen Tønder, Danmarks eldste handelsby.

Rømø, en liten øy i Vadehavet med noen av Danmarks største strender. Du kan starte sykkelturen i øyas største by, Havneby.  Du sykler gjennom sanddynene og sjarmerende sommerhus. fra 70-tallet, før dere tråkker dere tilbake mot en deilig lunsj i Havneby. Les mer om sykkelruten Kommandøren og Kaskelotten.

Nyt en rolig sykkeltur på den sjarmerende øya Fanø. Her sykler du langs brede sandstrender og gjennom søte landsbyer med smale veier og hus med stråtak, mens du kjenner lukten av havet og føler vinden i håret. Øyas største by, Nordby, byr på mange koselige spisesteder, gjestfrie øyboere og flotte mursteinshus med frodige hager. Les mer om sykkelruten Luft Under Vingerne.

Gjennom Thy Nasjonalpark får du virkelig kjenne på kampen mellom mennesket og naturen. Her får du kraftige vinder fra Nordsjøen under hele turen. Men det har sin sjarm å sykle gjennom vandrende sanddyner og små byer som viser hvordan menneskene har trosset naturen langs Danmarks ville vestkyst. Du bør stoppe ved Lodbjerg Fyr, gå 133 trappetrinn til toppen av fyret og nyte utsikten.

Langs sandstrendene i Jammerbugten sykler du til lyden av bølgebrus mens du speider etter et av de mange skipsvrakene som ligger gjemt i sanden. Deretter sykler du gjennom idylliske Saltum og Østrup med utpreget dansk bondelandskap. Turen heter Blokhus – Saltum – Hune.

Gjennom eventyrskogen i Nykøbing Falster og inn i Indianderskogen. Her sykler du gjennom en tunnel av trær. Du kommer tett på naturen, føler Falsters skoger til lyden av svaiende bøkekroner og fuglekvitter. Inne i skogen finner dere sagnomsuste gravhauger og skjulte oaser hvor du kan nyte den store stillheten.

Klikk på kartet for å finne ideer til sykkelveier i Danmark.

Sykkelferie i Danmark

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.