Hjem DestinasjonerNordenFinland En av Finlands største kultursatsinger

En av Finlands største kultursatsinger

av Pelle Nilssen
Reiseliv 2011-05 Kulturhovedstad Hoved

Finlands eldste by, Turku, (Åbo på svensk) er europeisk kulturhovedstad i år og viser verden hva god kultur kan skape

Turkus lange historie danner de beste forutsetninger for at det mangfoldige programmet skal gi gjenklang utover i Europa og sette denne historiske byen på kartet på en ny måte.

Kulturbysatsingen er en av de mest betydningsfulle investeringene Finland har gjort innen kultur på flere ti-år. 150 prosjekter med flere tusen arrangementer i løpet av hele 2011 skal gjennomføres. De vil inkludere et stort mangfold av finske og utenlandske artister og skal være lett tilgjengelige for alle varianter av publikumsinteresser.

Turku tar mål av seg til å glede og underholde hele familien med konserter og mangeartede evenementer i åpningsdagene, og det ventes flere titusener av besøkende.

– Vi ønsker å sende et signal utover Europa om den positive betydningen kultur kan og bør ha for menneskers mentale og fysiske velvære,- og for miljøet, sier Cay Sevón, adm. direktør for Turku 2011 Foundation.

Svært mange programposter bringer nettopp dette budskapet; adressert til eldre, skoler og barnehager. Dessuten vil leger ved Turkus helsesentra dele ut 5 500 “kultur-resepter” i form av fribilletter løpet av året.

Hovedattraksjonen under åpningsseremonien på lørdagen heter “This Side, The Other Side” og blir kulturbyårets største enkeltprogram. Oppsetningen gjøres av det kjente og velrennomerte britiske The Walk the Plank group i samarbeid med lokale artister, bl.a. 500 korsangere, og frivilligee. Omkring 2 000 av byens innbyggere skal delta i det spektakulære programmet. Det skal foregå i helt spesielle og naturlige kulisser utendørs; ved bredden av elven Aurajoki, foran sjøfartsmuseet.

Det nye kultursenteret Logomo vil også bli åpnet i starthelgen med LogoMotion Turku 2011, et heidundrende show med mange musikkarter, presentert av finske og utenlandske toppartister. Logomo får nå nytt liv, fra gammel verkstedhall til byens storstue og hovedarena for kulturåret.

Event kalender og bakgrunnsinformasjon:Turku 2011

Du vil sikkert like disse artiklene også