Hjem DestinasjonerNorden Ta Gøta kanal i sommer

Ta Gøta kanal i sommer

av Reiseliv
2012-05-07 Götakanal Hoved.jpg

Nå har Gøta kanal åpnet sluseportene for sesongen. Hele 250 arrangementer og aktiviteter står på programmet i sommer. Og det er fullt fokus på familien.

Rundt 25 prosent av de tilreisende til Gøta kanal reiser sammen med familien. Derfor har det i år vært viktig å fokusere på nettopp denne gruppen turister, spesielt med tanke på aktiviteter.

– Det finnes ikke mange reisedestinasjoner der opp til tre generasjoner kan ha det morsomt sammen. Vårt mål er at alle aldersgrupper skal trives i og rundt kanalen, for dette er den viktigste forutsetningen for en vellykket familieferie, sier Anna Meyer, markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag.

Derfor satser Gøta kanal i år på et mylder av aktiviteter langs vannveien igjennom Sverige. Omkring 250 kulturarrangement står på programmet, blant dem Göta kanal Rock den 14-18 august, allsangskvelder i Karlsborg og Brådtom sluse, festival i Töreboda, veteranbiltreff i Hajstorp og vise- og korfestival i Sjötorp. I tillegg finnes en rekke kunstinstallasjoner langs kanalen, noe som gjør Gøta kanal til en eneste lang kunstutstilling.

Sykkel og båt populært

Dagstur med ferge på kanalen, samt sykkelturer og cafébesøk, er fortsatt blant de aller mest populære aktivitetene på Gøta kanal.

– Våre undersøkelser viser at sykkelleie i kombinasjon med en fergetur er en vinner blant ulike aldersgrupper. Andelen besøkende som sykler ved kanalen har økt fra 22 til 28 prosent siden 2003, forteller Anna Meyer.

Tilpasses flere besøkende

Andelen besøkere med bobil og campingvogn har tredoblet seg siden 2003. I år har AB Göta kanal svart med å åpne en ny bobilpark ved Borenhults slusetrapp i Motala. Nå finnes det i alt 120 oppstillingsplasser i flere gjestehavner langs kanalen.

For båtturistene har Gøta kanal fått flere oppgraderinger. Det er bygget hele 400 meter nye brygger langs kanalen og servicen økes med flere nye el-plasser og vannuttak på brygger eller ved kai. Karlsborgs gjestehavn har fått hele 25 nye gjesteplasser foran årets sesong.

En annen nyhet er at man fra i år kan seile både Gøta kanal och Trollhätte kanal på én billett, fra Mem til Gøteborg. Ordningen er et samarbeidsprosjekt med Sjøfartsverket og er ment å forenkle båtreisen fra kyst til kyst.

Noen av høydepunktene langs kanalen sommeren 2012 Les også mer på www.gotakanal.se og www.kulturvag.se

• Feiring av 100-års jubilanten M/S Wilhelm Tham den 16/5 i Motala. • Forsviks bruk er hjemsted for hjuldamperen Eric Nordwall II, som i juni går i trafikk langs kanalen vestre del, se www.ericsgata.com. Det inviteres til dans, teater, musikk og veteranbiltreffer i Forsvik. Dato for biltreff i Forsvik: 14/6, 12/7 og 11/8. www.forsviksbruk.se • Hajstorpsträffarna. Mer enn 300 veteranbiler samles ved Hajstorp-slusene utenfor Töreboda. 30/5, 13/6, 27/6, 11/7, 1/8, og 15/8. • ”Visjoner ved vannet”: Langs hele kanalen vises installasjoner av fremtredende kunstnere. Den 10/5 vil det nyeste tillegget bli innviet på Norrqvarn utenfor Lyrestad. www.gotakanal.se • Ri med guide langs kanalen Söderköping-Mem. Åtte lørdager i sommerhalvåret. • Töreboda Festival – en av de største familiefestivalene vil bli holdt i Töreboda 5-7/7. www.torebodafestivalen.se • Festningseventyret ”Jakten på den forsvunne gullskatten” – eventyr for barn og unge i Karlsborg festning. 3-D film, dataspill og multimedia. www.karlsborgsfastning.se • “Fri fart på kanalen,” race for veteranbåter 28/7 ved Museihuset i Ljung. www.frifart.se • Allsangkvelder på flere steder langs kanalen, i Karlsborg 6/7, 13/7, 20/7, 27/7 og på Brådtom sluse, nær Norsholm den 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7 og 2/8. • Vise og Korfestival i Sjötorp. Alle Sveriges og Skandinavias kor er invitert til Sjötorp ved Vänern og Göta Kanal 18-19/8. www.korfestivalen.se • ”Göta kanal Rock”, profilerte artister spiller om bord på 100 år gamle M/S Wilhelm Tham, 14-18/8. www.gotakanalrock.se • Rock ‘n’ roll helg med 50- og 60-talls musikk, 24-25/8. www.karlsborgscamping.se

Om Göta kanal Göta kanal er en av Sveriges mest kjente og populære turistattraksjoner. Kanalen har i snart 200 år vært en møteplass for mennesker fra hele verden, og blir besøkt av rundt 3 millioner turister årlig. Rundt 3000 båter trafikkerer kanalen under sesong. For mer informasjon om båtturer, severdigheter, årets aktiviteter, festivaler og begivenheter, gå inn på www.gotakanal.se

Fakta Gøta kanalGöta kanal: Vänern (Sjötorp) – Østersjøen (Mem)Lengde: 190 km Antall sluser: 58 Maks mål for båter: Lengde: 30 m, bredde: 7 m, dybde: 2,82 m Mastehøyde: 22 m Maksimal hastighet: 5 knopHøyeste punkt: Tåtorp-Forsvik (91,8 m.o.h.)Sjøkart: Svenske Sjöfartsverket “Båtsportkart Göta kanal”Tid åpen: 4/5 – 30/9, 2012.

Trollhätte kanal:Göteborg-Vänern, 80 km, 6 sluser, åpen året rundt, trafikkeres av handelsfartøy.

Du vil sikkert like disse artiklene også