Home DestinasjonerNordenIsland Reykjavik på Island er en moderne kulturby

Reykjavik på Island er en moderne kulturby

by Per-Åge Eriksen

Reykjavik på Island er en moderne kulturby. Skal du ta deg en tur dit, så spiller det ingen rolle når på året du reiser. Noen vil si at mørketiden (høst og vinter) er den beste årstiden, for det er da du møter på alvene som bor i Reykjavik. Nordpolens hovedstad heter Reykjavik. På 1970-tallet fantes det bare én bar og en kafé. Nå er det annerledes.

Denne lille, store byen har de siste tredve årene utviket seg til en magnet for kjendiser og jetsettere. Reykjavik er nå en av de hippeste byene som finnes. Her er det siste innen nye trender og design. Islands hovedstad er livlig året rundt – også når nattemørket har senket seg over sagaøya.

Nordpolens hovedstad heter Reykjavik. På 1970-tallet fantes det bare én bar og en kafé. Denne lille, store byen har de siste tredve årene utviket seg til en magnet for kjendiser og jetsettere. Dette har gjort Reykjavik til en av de hippeste byene som finnes. Her finner du det siste innen nye trender og design. Nattelivet er av en annen verden som bare må oppleves.

Reis året rundt

Skal du ta deg en tur til Reykjavik så spiller det ingen rolle når på året du reiser. Noen vil si at mørketiden (høst og vinter) er den beste årstiden, for det er da du møter på alvene som bor i Reykjavik. Diverse underholdning er også stengt på sommeren, men dukker opp når mørket senker seg. Skal du ha deg en weekend i Reykjavik så ta med deg godt med penger. Og når du mener at du har nok penger, så legger du på 50 prosent til. Da er du kanskje innenfor.

Ja, det er dyrt på Island, men sånn er det bare. Og det er verdt det. Standarden er høy på Reykjavik,. Selv gjestehusene har en bra standard. Maten er upåklagelig til alle tider, om det er i en pølsekø på natta eller om du sitter og venter på en 5 retters middag tidlig på kvelden, vil maten smake.

Byen er også meget ren og en ser lite eller ingenting av søppel i gatene. Gatene preges av design butikker og hippe restauranter og pubkaféer, og her vil du alltid finne folk fra morgen til kveld. En vil også merke at helgene er tiden for å være oppe hele natten.

Lyst til å bade?

Islendere elsker å bade. Og på Reykjavik er det mange utebad å velge mellom. Her tar du med familien og koser deg. Er du singel er dette stede for å flørte litt eller bli kjent med andre.

Thermalbadene er en stor sosial sammenkomst på Reykjavik som blir brukt hele uken året rundt. Hele byen blir varmet opp med vann fra jordens indre og en sjelden gang kan du kjenne svovellukten.

Shopping og moter

Skal du shoppe Armani, Dolce&Gabbana, Hugo, Allegi, Rene Lezard, Kathleen Matton eller Versace., tar du deg en tur til Laugarvegur som er shoppegata eller til Kringlan som er et stort shopping senter. En kan få kjøpt mye bra av det siste, men ikke regn med noe røverkjøp. På dagene kan en også kikke på vikingmuseer og utstillinger.

Har du litt ekstra penger kan du ta deg tur i sjappa til Odd Nerdrum og kjøpe et lite stykke malerkunst til veggen. Og hvis du blir støl etter alt for mye aktivitet finnes det spa-sentre som lindrer din kropp. Og det hadde ikke vært en bombe om du møtte på Quentin Tarrantino i et av bassengene.

Noe forøvrig undertegnede gjorde. Plutselig gikk mannen som har laget noen av de mest kule, ultravoldelige filmene jeg har sett, forbi meg. I en hvit badekåpe rundt en hummerrød hud som skinte etter en eller annen behandling. Dette lille, store øyeblikket varte ikke lenge, men det bekreftet det jeg hadde hørt. At på Reykjavik kan du møte på hvem som helst hvor som helst.

Reiser du høst eller vinter er det fullt mulig ta noen utflukter. På fine dager varer lyset fra kl 10.00 til 17.00, og da kan en ta leiebilen å kjøre rundt for å kikke. Thingvellir som ligger ca 1 times biltur unna med noen små stopper er et unikt sted.

Her lå Alltinget

Det er også bra skiltet, så den mest usikre kartleser burde finne fram. Thingvellir er et vakkert sted med masse historie. Stedet har verdens eldste parlament (Alltinget) og ble avholdt for første gang i år 930.

Sommeren 1798 var den siste gangen parlamentet møttes. I 1928 ble Thingvellir Islands første nasjonalpark. Her for du også se en sprekk som går på tvers av Island, og hvert år blir sprekken som skiller Europa fra Amerika utvidet med 2 cm.

Undertegnede møtte på et busslass med amerikanske turister den dagen, rett ved sprekken. Der kom jeg i prat med et par eldre koselige fruer om dette rare fenomenet. Og jeg forklarte hvordan sprekken utvidet seg med 2 cm og at det var amerikanske og europeiske geologiske plater som skilte seg.

Den ene eldre fruen kikket lenge og forundret på sprekken og sa: ”Jammen, hvordan skiller de dollar fra euro? Er det med et sånn GPS-system det da? Smiler litt da.

Vi sees etter midnatt

Hvis du skal ut å feste i Reykjavik starter ikke kvelden før midnatt, men da stopper det ikke før ti morgenen etter. Og før en natt med party så er det par ting som må gjøres først. Man spiser mat så kroppen tåler mer. Også må man ”vorse”.

Unge Islendere gjør tre ting; jobber, sover og fester. Og mellom slaga kjøper de klær, fordi det teller hvordan skoene dine ser ut til hvilken bil du har på Island. Se og bli sett faktoren er høy. Og siden en halvliter har en skamfull pris på 60 kr og oppover blir det fort hjemmevorspiel. Og dessuten så er det drinker som gjelder.

Turister flest som er på et nytt sted kan bare velge i all herligheten. Restuarantene står på rekke og rad. Hvis du vil spise der Cameron Dias spiser reiser du til Sjavarkjallarinn,. Her kan det bli fort fullt, så du bør reservere et bord. Men får du plass, så kommer islandske Larus Gunnar Johansson og serverer deg det beste ganen kan få.

Islandsk kenguru på menyen

Hummer, fisk, due eller kenguru servert på en utsøkt måte. Settingen gir hele stedet en bra atmosfære. Et steinkast lengre ned mot kaia har du Tveir Fiskar,. Her serveres alt det havet har å by på. Vil du smake tradisjonell islandsk mat reiser du til Lækjarbrækkaen. Kjører du budsjett stikker du ned til Bæjarins Beztu pylsur og tar deg en pølse.

Maria kommer mest sannsynlig til åstå der. Denne dama serverer et sted mellom 500-600 pølser om dagen. Hun har også en pølse meny som hun har kaldt Bill Clinton, som er oppkalt etter hans pølsekjøp noen år tilbake. Utelivet er bra på fredager og sinnsykt på lørdager.

Søndager er heller ikke så ille. Steder som Sirkus og Pravda er et must hvis en er der en helg og vil høre clubmusikk . Puber som Thorvaldsen og Apoteket er steder som funker bra til vorspiel. Eller finn deg et nytt sted, din egen lille skatt i tumlegatene som bare Reykjavik har å by på.

Rett rundt hjørnet

Hotel Reykjavik Centrum er et bra utgangspunkt hvis en ikke vil bo seg i hjel. Rommene er som nye og en har alt det en forventer når en skal bo bra.

Hvis du har lyst på en kaffe eller drink så er det bare å gå til hotellets bar. Frokosten blir servert på restaurant Fjalakøtturinn.

Liker du artikkelen om Reykjavik på Island?

Liker du artikkelen om Reykjavik på Island, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.