Hjem DestinasjonerNordenFinland Middelaldersk julestemning i Åbo

Middelaldersk julestemning i Åbo

av Pelle Nilssen
Finland Åbo Jul 0711 Hoved

Åbo (Turku) er Finlands eldste by og i den søte juletiden overgår Finlands offisielle juleby seg selv.

I hele adventstiden og fram til Tjuendedag Knut 13. januar feires det jul med over 400 arrangementer, alt fra utstillinger til konserter. Og Julemarkedet er selve ”rosinen i pølsa” i feiringen.

Julemarkedet er Finlands største og holdes på Gamla Stortorget i tre helger i advent, nemlig 1.-2., 8.-9. og 15.-16. desember. Tusenvis av byens borgere og tilreisende lar seg hensette til Middelalderens atmosfære som preger markedet,- og hele byen. I mat- og håndverksbodene selges tradisjonell finsk gløgg, julemat og håndverk.

Selgerne plukkes nøye ut hvert år av en jury, og de utvalgte sørger for høy kvalitet på sine varer og bidrar derfor til et stemningsfullt julemarked. Så mange som omkring 100 selgere er valgt ut i år. Det er uvanlig mange, og atmosfæren ventes å bli den aller beste.

Samme helgen som Julemarkedet starter innvies også ”Julstaden”. Da stimler tusenvis av mennesker sammen mellom de staselige, gamle bygningene på domkirkeplassen for å oppleve festlighetene, som blant annet omfatter tenning av Finlands mest kjente juletre.

Åbo er Finlands offisielle juleby. Bakgrunnen er at julefreden i alle år siden Middelalderen har vært erklært fra Brinkkalahusets balkong på Gamla Stortorget kl. 12 på Julaften. At julefreden senker seg på denne måten betyr mye for den finske befolkningen, og seremonien sendes direkte i både finsk og svensk tv og på internett.

Opp gjennom årene har en rekke andre juletradisjoner spredt seg fra Åbo og utover i Finland, og mange av dem har også hatt inflytelse på finske, svenske og russiske tradisjoner.

For å oppleve Åbo og julestemningen kan man fly med SAS/Blue1 fra Oslo via Stockholm eller København til Åbo. Viking Line og Silja Line seiler hver dag mellom Stockholm og Åbo.

Du vil sikkert like disse artiklene også