Hjem DestinasjonerNorden Midtsommer på Sveriges østkyst

Midtsommer på Sveriges østkyst

av Pelle Nilssen
Vest-Sverige 1006 Hoved

Midtsommerfeiringen er selve inkarnasjonen av sommer-Sverige og årets høydepunkt for svært mange svensker.

Feiringen ved Østersjø-kysten i Östra Småland er blant de aller beste. Her holdes tradisjonen godt vedlike.

I den idylliske byen Västervik og på mange av øyene i den fine skjærgården vil det bli større eller mindre festligheter på ca. 20 forskjellige steder fredag 25. juni.

Så mye mer svensk og sommer-sjarmerende kan det neppe bli. Da feires lyset, og det synges og danses rundt den blomster- og bladpyntede Majstången.

Jenter og kvinner bærer blomsterkranser i håret og hvite kjoler eller bunader. Og det spises sild i ulike varianter (og poteter, dill og rømme), alltid med godt drikke til. Og jordbær.

De aller fleste stedene er feiringen lagt opp på barnas/familiens premisser. Og man tar meget gjerne imot norske gjester!

I hele uke 25, fra 21. til 27. juni, foregår en lang rekke vel organiserte utendørsaktiviteter i området, fra blomstervandringer til seilturer. Informasjon og program får man på www.vastervik.com

Flere overnattingssteder har spesielle tilbud. Hotel Gränsö Slott er et firestjerners hotell som inviterer til spesell midtsommermeny og overnatting fra fredag til lørdag for ca. 1200 norske kroner pr. person. Gratis sykkel stilles til disposisjon. www.granso.se

Västervik har ca. 21 000 innbyggere og ligger idyllisk til ved Smålands østkyst. Byen har en av Sveriges beste småbåthavner, og svært mange båtturister kommer hit.

Den store skjærgården omfatter omkring 5 000 øyer og skjær og er en perfekt kulisse for midtsommerfeiringen.

Du vil sikkert like disse artiklene også