Hjem DestinasjonerNorden Ryfylkefjordene for båtfolket

Ryfylkefjordene for båtfolket

av Pelle Nilssen
Sølandet Ryfylke 0905 Hoved

Myke og mektige opplevelser venter! Norges sørligste fjordrike er reisemål for båtturisme, og med service i nærsagt enhver vik

Her er mangfold i natur og kulturlandskap og mer plass til båtfolket enn de fleste er vant med andre steder,- foruten noe av landets mildeste årsklima, – og dermed lang sesong.

De fem dramatiske Ryfylke-fjordene med verdenskjente Lysefjorden og Kjerag og Preikestolen i spissen strekker sine fingre østover fra den myke skjærgården til den mektige fjellheimen. Og på tvers av alle fjordarmene vil den framtidige Nasjonale Turistvegen Ryfylkevegen gå.

– Ryfylke er utstyrt med noe av landets beste naturgitte forutsetninger for båtturisme, og for å hjelpe naturen til å gi båtfolket optimal service og tilgjengelighet, har vi gjennomført et særskilt prosjekt som vi nå kan vise i praksis, sier daglig leder av Reisemål Ryfylke, Hanne Sundbø.

Hun registerer med tilfredshet at et stadig økende antall småbåter fra Sør- og Østlandet samt Hordaland finner veien til øyriket og fjordene i Ryfylke og tilbyr nå velutviklet og relevant service i hele området.

En lang rekke gjestehavner står til disposisjon; tre i Erfjord, fem på Forsand, tre i Lysebotn, fem i Hjelmeland, to på Sand foruten én på/i hvert av disse stedene; Jelsa, Jørpeland, Jøsenfjorden, Hebnes, Skiftun, Sauda, Årdal, Tau, Sør-Hidle og Fister.

Mange av havnene ligger nær butikk/-er, en del av dem kan skilte med både jordbær, lokalprodusert brød og kortreist tradisjonsmat. Ryfylke er også kjent som storleverandør av tomater og frukt.

www.ryfri.no (Ryfylke Friluftsråd) har ansvar for 18 større gjestebrygger og 31 områder som er tilrettelagt med toaletter. Ryfylke er også en del av Vestkystparken, og en rekke uthavner er tilrettelagt for båtbesøk.

Festivaler og festligheter kan kombineres med båtferie. Noen eksempler: Viglesdalsløpet i Årdal 28. juni, Pilegrimsvandring fra Suldal til Røldal stavkirke 4.-5. juli, Krabbefestival i Forsand 15. august, Sauda i verden/Verden i Sauda i august med bl.a. konsert av Bjørn Eidsvåg og Norsk Frukt- og Laksefest i Hjelmeland 4.-5. september. Se Ryfylkeguiden for flere detaljer.

Reisemål Ryfylke

Du vil sikkert like disse artiklene også