Home DestinasjonerNordenSverige Jul på Liseberg i Gøteborg med lys, farger og vintermagi

Jul på Liseberg i Gøteborg med lys, farger og vintermagi

by Yvette-Marie Solem
Jul på Liseberg i Gøteborg

Jul på Liseberg i Gøteborg har vært en mangeårig fargerik tradisjon i vintermørket. I år slår den store fornøyelsesparken til igjen, etter å ha vært pandemistengt i snart to år. Og er det noe Liseberg kan, så er det å skape en magisk julestemning, som gir frysninger nedover ryggen.

Parken har bygget opp en klassisk juleopplevelse. Hele fem millioner julelys gir en vinterstemning over tre tonn kunstsnø.  Et 116 meter høyt juletre markere at julen igjen er kommet til Gøteborg igjen. Dette kan sees over nesten hele byen har blitt et landemerke i Gøteborg i jula.

En varmehytte med go ’fika åpner i Lisebergstornet med utsikt over hele parken. Men stopp litt; hva betyr fika? Dette er et greit svensk uttrykk for kaffe og noe å bite i. Opplevelsen i Tomtehuset er fornyet, eller nisseverkstedet kan vi nok kalle det på norsk. På skøytebanen blir det After Ice for de store og skøyteeventyr med kaninen Julius for de minste.

Jul på Liseberg
Gøy høyt der oppe, å kunne svinge fritt i full fart i solnedgangen. Foto Yvette-Marie Solem

Jul på Liseberg handler mye om opplevelser sammen med nære og kjære, er Lisebergs eget uttrykk for hva du og dine skal føle når dere er der. Nemlig en julestemning med bare å være sammen.

Liseberg-magien starter straks du kommer inn porten der sanseopplevelsene står i kø; tre tonn kunstsnø og 1550 dekorerte juletrær. Fem millioner tente ledlys setter hele kroppen i julemodus. Og lys er noe vi virkelig trenger mengder av i denne mørketiden.

Lysmagien fortsetter oppover i pariserhjulet og gjennom hele parken med Sverige største julemarked, sledeturer med nissens ekte reinsdyr.

Ut fra boder siver duften av brente mandler. Overalt er du omgitt av tusenvis av koselige julemotiver for ditt mobilkamera!

Kaninenes hemmelige underverden

Årets spennende nykommer er den berømte Liseberg-kaninens hemmelige verden, kalt «Underlandet». Dette ligger faktisk under jorden, og er en småbarnsattraksjonen. Underlandet som ligger i Kaninlandet, har i motsetning til resten av Liseberg, rødt og grønt lys så du lett får øye på stedet fra avstand. Underlandet er like mystisk som Alice in Wonderland der hun løper etter den snodige kaninen og plutselig faller ned i et dypt hull til en eventyrlig verden.

I Underlandet er det heldigvis ingen hull å falle ned i. Her blir dere tatt med i en vogn på skinner som kjører rundt omkring til kaninenes spennende miljøer under jorden. Kaninene som bor her jobber med merkelige oppfinnelser. Dessuten har de en hemmelig heis som bare går nedover. Her sover også alle kaninungene med smokker som de har fått fra de minste barna som besøker Liseberg.

Har barnet ditt en smokk til overs som hun vil gi til en kaninunge, legg gjerne smokken i maskinen Nappometeren som du finner i Kaninlandet.

Når dere forlater Underlandet, er dere tilbake i Kaninlandet der kaninene Kanne, Kanina, Lisen og Berg bor. Kaninene har dessuten fått besøk av fetteren sin Julius, som har reist helt fra Nordpolen. Hvis du lurer på hvorfor kaninene gestikulerer så mye er det selvfølgelig fordi de ikke kan snakke. Men det er ingen hindring for å forstå alt det rare de finner på.

Når det rumler i magen, er det tid for en matpause. Et smakfullt forslag er vegetarmat. Visste du at mye av vegetarmaten som serveres ofte smaker bedre enn ekte kjøttprodukter? Liseberg har verdens første vegetarrestaurant som ligger i en fornøyelsespark; «The Green Room». Dessuten selger alle restaurantene i parken vegetarmat i tillegg til kjøttmenyer. Vegetarrett som julemat? Ta sjansen, du vil bli positivt overrasket!

Og alt det andre du kan gjøre i Gøteborg

Jul på Liseberg i Gøteborg
Fra Hamnområdet i Gøteborg, med full julestemning. Foto: Stefan Karlberg

Jul på Liseberg er en selvfølge i et desemberbesøk i Gøteborg. Men byen har mange andre interessante, spennende og hyggelige opplevelser. Her er noen tips du kan gjøre helt frem til 19. desember.

Du kan høre korsang om bord på de klassiske Paddebåtene, lytte til tradisjonelle julesanger mens båten glir langs Gøteborgs kanaler. Musikk er det på Kungstorget enkelte dager også.

På Kungstorgets scene blandes tradisjonell korsang med lokale og kjente artister. Mari Boine, Maja Francis, The Heirs og Malena Ernman er noen av stjernene.

Sveriges største julemarked er som nevnt på Liseberg. Men også det historiske området rundt Kronhuset har sitt julemarked. Og mange flere er det rundt i byen.

Du kan gå rett inn i 1600-tallets Gøteborg i en 360-graders filmopplevelse i Bältespännarparken. Filmopplevelsen er tolv minutter lang og vises non-stop mellom 17-21:30.

Gøteborg har sin skøytebane på Kronhusbodarna. I tillegg til skøyter kan du nyte arkitektur fra 1600-tallet og rusle rundt i Kronhusbodarnas små butikker. Skøytebanen er åpen fra 11.00 til 18.00 hver dag.

Gøteborg er en metropol i lommeformat, og metropoler er som kjent for det som heter shopping. Her er det shoppingtilbud med korte gangavstander fra butikk til butikk. I koselige Haga er det nok av små butikker med gaver og delikatesser, i nabolaget rundt Magasinsgatan finner du interiør og mote og i Indre By finner du alle de store merkene, flaggskipbutikkene og kjøpesentrene.

Blokken rundt Magasinsgatan er møtested for shopping og en kopp kaffe, restaurant- og bartilholdssted når det blir mørkt. Trendy butikker, restauranter og barer tilbyr ofte det lille ekstra.

Det er lett å oppdage Gøteborg sentrum til fots, og det er mye moro å se og gjøre. Fra store markedshaller og shoppinggater som Kungsgatan, Vallgatan og Södra Larmgatan til kafeer og severdigheter. I tillegg er det nok av hoteller slik at du til og med kan bo midt i blinken.

Indre by er i stor grad rammet inn av Vallgraven og gatebildet er variert. Når du handler i Nordstan er du kun få minutters gange fra en av Gøteborgs eldste bevarte bygninger, Kronhuset, fra 1654.

Den brosteinsbelagte gårdsplassen ved det praktfulle huset rommer flere håndverksbutikker og en kafé med uteservering. En annen oase er Trädgårdsföreningen, med rosehage og lekeplass for barn som er lei av shopping.

Ikke langt fra Gøteborg finner du noen av Sveriges mest innbydende slott og herregårder. Kun en kort kjøretur fra sentrum ligger Gunnebo slott og hager, som hvert år inviterer til tradisjonelt julemarked. Gå heller ikke glipp av den koselige kafeen med sitt økologiske og lokalt dyrkede utvalg. Tjolöholm slott ligger litt lenger unna, men er også en favoritt ved juletider takket være det fantastiske julemarkedet. Nääs slott, øst for Gøteborg, er også et fantastisk utfluktsmål. Ta en guidet omvisning i slottets 23 rom, spis godt og nyt stemningen.

Reisetips: Sett deg på toget, og etter fire raske timer er du plutselig i en av Skandinavias mest spennende byer; Gøteborg. Her kan du oppleve Jul på Liseberg! Tog er en fin måte å reise på, og på Vy.no kan du sjekke fra hvilke stasjoner du kan ta toget ned til Gøteborg og hjem igjen. Når du vil finne ut av alt det andre du kan gjøre, når du først er i Gøteborg, så følger du helt enkelt denne linken; jul i Gøteborg.

Jul på Liseberg i Gøteborg
Storgatan i Liseberg. Foto: Stefan Karlberg

Liker du artikkelen om jul på Liseberg i Gøteborg?

Liker du artikkelen om jul på Liseberg i Gøteborg, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Julestemning i Oslos gater med mye attåt

Julestemning i Oslos gater

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.