Home DestinasjonerNordenSverige Kombiner storby og fredelig idyll: 6 tips rett utenfor Göteborg

Kombiner storby og fredelig idyll: 6 tips rett utenfor Göteborg

by Reiseliv
kombiner storby

Kombiner storby med avslappende naturområder eller skjærgårdsidyll. Du kan enkelt ta bussen, båten eller toget ut av byen for å oppleve spennende historiske miljøer, vakre naturområder og nytenkende gastronomi. Rett utenfor Göteborg ligger det fine plasser i fleng. Det er bare å velge, uten å vrake…

Göteborg er en storby omringet av herlige små steder med tonnevis av sjarm, som vi nordmenn kanskje ikke vet om. Hva med å kombinere en tur til storbyen med en utflukt til en idyllisk plass? Rundt Göteborg kan du få det beste av to verdener. Her tipser vi om 6 fine steder like utenfor den svenske storbyen.

Gunnebo Slott og Trädgårdar
– slottsidyll i landlige omgivelser

Kombiner storby
Piknik i slottshagen rundt Gunnebo. Foto: Happy Visuals.

Blant skog og åser, mellom Stensjö og Rådasjön, ligger et av Sveriges fremste 1700-talls bygninger. Gunnebo er et vakkert renessanseslott med naturskjønne omgivelser, kun en mil utenfor Gøteborg. Slottet tilbyr guidede visninger, mulighet for å hilse på hestene, shopping i håndverksbutikken eller gåturer i naturen. Blir du fysen på svensk fika så finnes det både restaurant og kafè på stedet, som serverer kortreist og økologisk mat fra kjøkkenhagen. De storslagne miljøene på og omkring slottet har gjort Gunnebo til en unik plass for arrangementer. Hele sommeren spilles det sommerteater i slottshagen og hver jul forvandles stedet til et 1700-talls inspirert julemarked.

På Gunnebo finner du også et av bordene i konseptet The Edible country. Konseptet er verdens største DIY- gourmetrestaurant ute i det fri, hvor du plukker råvarer fra naturen og tilbereder de ute, med oppskrifter laget av svenske michelin-kokker.

Alingsås – “Fika-hovedstaden”

Kombiner storby
Koselig fika på Ekstedts Bageri i Alingsås. Foto: Ulf Svane

Du har kanskje hørt om det svenske konseptet fika? Det går ut på å ta en sosial kaffepause komplementert med et bakverk. Alingsås i Västsverige er hele verdens “fika-hovedstad”! Her ligger bakerier og konditorier vegg i vegg i de gamle brosteinsgatene, og tilbyr et imponerende utvalg av nybakte herligheter. Hvis du vil være sikker på å ikke gå glipp av noe så hiv deg med på en guidet vandring hvor dere smaker dere gjennom byens mange fristelser. Sørg også for å legge inn et besøk til Gräfsnäs slottsruin og park, som ligger idyllisk til ved innsjøen Anten.

Floda og Nääs – historiske miljø for alle sanser

Lokale fristelser på Garveriet. Foto: Peter Kvarnström

Nääs er en sjarmerende liten plass et par mil nord for Göteborg. På Nääs ligger blant annet ett av Sveriges best bevarte slott fra 1800-tallet, og det koselige området Nääs fabrikker, hvor du finner restauranter, hotell og shopping i designbutikker. Hvis du reiser litt lenger sør finner du også Garveriet i Floda, som er en inspirerende møteplass for bærekraftig og småskala matproduksjon. Her er det sesongen og det lokalproduserte utvalget som styrer menyen. Jernbruket er også et sted du ikke vil gå glipp av, det er en liten gastronomisk oase. Der står kullgrillen klar til å servere kortreiste og økologiske retter. For golfinteresserte kan området friste med Sveriges største golfanlegg.

Hönö – en perle på vestkysten

kombiner storby
Hästen på Hönö. Foto: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Hvis du vil oppleve autentisk svensk vestkyst er Hönö stedet. Øya som ligger i den nordlige delen av Göteborgs skjærgård, er perfekt for sykkelturer, besøk til fiskesamfunn og opplevelser på klipper og hav. I havnen finner du bra restauranter, kafèer, butikker og badeplasser. For å oppleve skikkelig skjærgårdsnatur drar du til naturreservatet Ersdalen, på den nordvestlige delen av øya. Her brer svabergene seg ut langs kysten og det finnes mange fine badeplasser. Ønsker du å overnatte på Hönö finnes det flere tilbud.

Styrsö og Vrångö – bynær skjærgårdsidyll

Göteborgs sydlige skjærgård er makeløs. Her finnes det mange fine plasser å oppdage. To perler som du burde merke deg er øyene Styrsö og Vrångö. Førstnevnte er et besøksmål for deg som liker vandreturer ute i naturen. På en gåtur over øya kan du oppdage det lille samfunnet med sine smale gater og gamle trehus. Unn deg en sjarmerende overnatting på Pensionat Styrsö Skäret og legg inn en “fika” på Öbergska med kaffe og svenske kanelboller.

Vrångö er den sydligste av de bebodde øyene i Göteborgs skjærgård. Hit drar du for det unike skjærgårdsmiljøet, det rike dyrelivet, den vakre naturen og de herlige sandstrendene. Bo på Kajkanten Vrångö, spiser på Fiskeboa og tar kaffen på Skärgårdens Café.

Marstrand – Sveriges seilerhovedstad

kombiner storby
Marstrand havn. Foto: Per Pixel.

Der den svenske skjærgården slutter og havet fortsetter, ligger Marstrand. Det er litt av en opplevelse å ta en spasertur langs gjestehavnen og titte på alle båtene som ligger fortøyd. Marstrand er også en fantastisk plass for kulturelskere. Her kan du bli med på en guidet visning i 1600-talls borgen Carlstens festning, gå på konserter, nyte sjarmerende 1800-talls arkitektur og besøke gallerier og små butikker. På øya finnes det også flere flotte turstier med ulik vanskelighetsgrad. Ta en fika på et varmt svaberg, med utsikt til Västerhavet. Eller ta et bad på en av øyas strender eller bortgjemte badeplasser.

Les mer om stedene rett utenfor Göteborg

Liker du artikkelen Kombiner storby og fredelig idyll?

Liker du artikkelen Kombiner storby og fredelig idyll, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

  Restaurantkonsept i skogen med Michelin-belønnede kokker

  restaurantkonsept

  Du har sikkert noen vernner som vil like å lese Kombiner storby og fredelig idyll. Send dem en lenke av artikkelen.

  Leave a Comment

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.