Home DestinasjonerNordenSverige Ørebro i Sverige er en god, alternativ byferie

Ørebro i Sverige er en god, alternativ byferie

by Trond Thorud
Ørebro i Sverige

Örebro i Sverige er en god, alternativ byferie. Den passe store og oversiktlige byen i Midt-Sverige kan gi deg mange overraskelser og byopplevelser i et mindre format. Her ligger et av Sveriges største badeland, for eksempel, med The Lost City. Et gammelt slott inneholder mye rart, en båttur på Hjälmaren gir frihetsfølelse og ikke glem alle småkafeene. Midt i blinken for familieferie.

Hvor langt er det fra Oslo til Ørebro?
Er det campingplasser i Ørebro?
Hva kan en familie gjøre i Ørebro?

Ørebro er Sveriges sjette største by. Fra Oslo kjører du dit på fire timer. For alle som ønsker en bytur med litt lavere puls enn i Stockholm og Gøteborg, er den midtsvenske byen det perfekte alternativet.

Øebro har drøssevis med aktiviteter, museer, spisesteder og overnatting. Her er reisetips om sommerlige høydepunkter som passer både store og små.

Ørebro i Sverige
Den koselige bydelen Wadköping er et opplevelsesområde for alle aldre. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Ta i bruk en sykkel når du vil oppdage sommerbyen Ørebro. Sykkelveiene er mange og lange, og tar deg til fine naturområder. Sykkelutleie finner du ved Örebro slott. Dette slottet bør du ikke gå glipp av når du først er i byen. Slottet har vært Ørebros midtpunkt i 700 år, og er i dag et museum med utstillinger og aktiviteter for hele familien.

I friluftsmuseet Wadköping kan du rusle rundt blant hus og gårder fra fire forskjellige århundrer fra fortid til nåtid. De eldste husene stammer fra 1500-tallet og ikke glem Cajsa Wargs museum, et hus fra 1600-tallet.  Håndverkere er i aktivitet og du får et glimt av hvordan livet var før i Ørebro. Restauranter med tradisjonelle retter, musikkvelder, teaterforestillinger, guidede turer og utstillinger i det historiske miljøet. 

Det er deilig å være på vannet en varm sommerdag, for eksempel på Sveriges fjerde største innsjø Hjelmaren. Innsjøen er omgitt av vakker natur. M/S Gustav Lagerbjelke og M/S Sirena trafikkerer på innsjøen i sommersesongen.  

Vegg i vegg med badelandet ligger luksuscampingen Gustavsvik. Campingplassen har et imponerende utvalg av fasiliteter og tilbud, som golf, minigolf, fiskemuligheter, lekeplass, livemusikk og god mat. I tillegg til 675 campingtomter, tilbyr også Gustavsvik utleie av komfortable hytter med hotellstandard, matbutikk, restaurant, hoppeslott, isbar og spillehall.

Den midtsvenske byen har også et av Sveriges største badeland, Lost City. Dette er mer enn bare et vanlig badeland. Det er fylt med eventyr om den forsvunnede byen, med all mystikk dette innebærer. Her finnes alt du kan ønske deg av morsomme vannaktiviteter og en egen avslappende spa-avdeling for de voksne.

Ørebro i Sverige
Spennende for de yngste – The Lost City. Foto Gustaviks Camping

Ørebro har en tradisjonsrik kafékultur. Du trenger ikke lete lenge etter en god “fika”.

Det tidligere vanntårnet Svampen er en av byens mest populære attraksjoner og et ikonisk landemerke i byen. Herfra kan du se byen og omgivelsene fra et fugleperspektiv. Dette ruver 58 meter over bakken og har heis. En restaurant – Skybar Restaurang Svampen – er det også i tårnet, med lunsjbuffet til kun 100 kroner.

Egastronomi er et matstudio som ligger i et tidligere kapell i tettstedet Kumla. De tilbyr kurs i matlagning, catering og ikke minst det populære konseptet Egastronomi Original. Konseptet går ut på at alle gjestene sitter ved samme bord, og nyter en totalopplevelse med deilig mat servert til gode samtaler. Du må forhåndsbestille et besøk.

Restaurant Mull er en pop up-restaurant på Jannelunds gård utenfor Ørebro. Her fokuseres det på lokaldyrkede råvarer. Alt som serveres kommer fra gården. En middag her kan bestå av både 12 og 14 retter.

Gro Stallbacken er en klimavennlig restaurant med vegansk fokus og nøye utvalgte økologiske råvarer. Deres veganske smaksmeny er populær. Prøv også deres spesialdrinker, som er alkoholfrie. 

Gamla Örebro ligger i den koselige Tenngjutaregården i Wadköping. Her serveres vellaget husmannskost med tradisjonelle svenske smaker.

Jeremiabageriet er et kvalitetsbakeri der alt bakes fra bunnen av med så mange lokale ingredienser som mulig. I butikken kjøper du dagsferskt brød, boller og småkaker.

Smultrongården ligger et lite stykke utenfor byen. Rundt på gården beiter det kuer og det gule rapsfeltet gir gården et fargerikt preg. Her serveres lunsj og «fika» i hagen, som er en fredfull oase. I 1700-talls bygningen er det mulig å kjøpe gaver, klær, innredning og smykker. Hvis du er på besøk på Smultrongården må du smake på det beryktede rekesmørbrødet – kan du finne den hemmelige ingrediensen?

Ørebro i Sverige
Det populære rekesmørbrødet hos Smultrongården. Foto: Örebrokompaniet

Fratellier et nyåpnet spisested ved Stortorget i sentrum av byen. Her serveres det pizza laget på lokale råvarer, som varierer etter sesong og tilgjengelighet.

Rosengrens Skafferi ligger i Örebro Teater, med en uteservering som har en av byens beste utsikter over slottet. Menyen er nesten fullvegetarisk og for det meste vegansk.

Saluhallen har noe for enhver gane. I et travelt og koselig miljø finner du mat til alle type måltider. Stedet er et naturlig samlingspunkt i byen. «Spis hva du vil, sitt sammen» er Saluhallens motto.

Ørebro ligger ved bredden av innsjøen, Hjelmare, 32 mil fra Oslo. Byen med ca 155 000 innbyggere har alltid hatt en strategisk plassering mellom Stockholm og de nordlige- og sørlige delene av landet.

Ørebro er også en livlig studentby.

Annen hvert år forvandles byen til et eneste stort galleri, når biennalen Open Art går av stabelen.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.