Home DestinasjonerNordenSverige Sverige: Den rullende mattrenden – foodtrucks

Sverige: Den rullende mattrenden – foodtrucks

by Yvette-Marie Solem

Sverige: Den mobile mattrenden brer seg nå i Sverige. Fra de mange food truckene som har rullet inn i svenske byer, kan du få deg en kulinarisk opplevelse midt på gata – for slikk og ingenting!

Du har kanskje sett dem i norske storbyer også, de små lastebilene og vognene som står parkert på torg og gatehjørner, omgitt av damp og duft som får magen til å rumle og tennene til å bade i vann. Disse rullende restaurantene har gått rett hjem hos sultne svensker!

Food trucks – kjøretøy som er utstyrt for å lage og selge mat – er på ingen måte et nytt fenomen. Allerede på 40-tallet ble gatemat ekspedert fra biler og vogner. Men det som er nytt, er kvaliteten. Nå er det ikke lenger kaloribomber og slappe pølser som blir langet ut av luka, men sunn og lokal gourmetmat av ypperste klasse.

Den kulinariske food truck-oppblomstringen kommer, som så mye annet, fra USA, der hipsterne i New York-bydelen Brooklyn var raskt ute med å hylle og anerkjenne food truckene som en del av det etablerte restauranttilbudet. Sosiale medier sørger dessuten for at det er enklere for de rullende restaurantene å nå ut til folket, gjennom at de til en hver tid kan dele plasseringen sin i ulike kanaler. I Sverige guider i tillegg nettsider som Foodtrucks.se, Hittatrucken.se og Streetkak.se folk til hvor de ulike matbilene befinner seg.

Populariteten rundt den kreative hurtigmaten har fått stadig flere food trucks til å innta gatene i svenske byer. Her kan du til enhver tid få en rykende varm godbit rett i neven når du er ute på shopping eller oppdagelsesferd. Selv anerkjente kokker setter seg bak rattet for å tilby gastronomiske måltider med variert smakspalett og sterkt miljøfokus. Dermed fører også trenden til en demokratisering av maten: Tilgjengeligheten og det lave prisnivået gjør at flere mennesker får tilgang til eksemplarisk, sunn og lokal mat.

Nedenfor presenterer vi noen av Sveriges beste food trucks og matboder – slik at du får oversikt over hvilke godbiter du kan snuse deg frem til neste gang du besøker en svensk by.

GÖTEBORG

Göteborg satser stort på food trucks, og på kort tid har mange velduftende biler og vogner fått tillatelse til å rulle rundt i byen, blant annet på Gustav Adolfs Torg, Kungstorget og Lindholmen. Visjonen er å tilby nærprodusert, miljøvennlig gatemat med stort mangfold smaksmessig, så her finner du ceviche fra Peru side om side med luksusburgere og taco. I lukene står ambisiøse kokker og matentusiaster som vil skape matkunst på en tilgjengelig og rask måte, og samtidig ta vare på naturen.

BURRITO BROS –    USA-inspirerte burritos

Fra denne ombygde husbilen selger Eric Degaardt og broren hans Johan smaksrike spesialiteter. Sommeren 2014 snakket de to brødrene om at de ville gjøre noe mobilt som hadde med mat og kommunikasjon å gjøre, og kom plutselig på at alle elsker burritos. Og vips! så var bilen ute på veien. For å finne ut hvor Burritos Bros befinner seg, kan du besøke deres Facebook-side eller søke på #burritosbrosgbg på Instagram.

TWO BUNS AND MEAT – Hamburger, pulled pork og rapsgris

Den pasjonerte matelskeren Alexander Rutgersson driver food trucken Two Buns and Meat, som takket være sine fantastiske hamburgere raskt har blitt superpopulær. For å finne ut hvor du kan teste det beryktede kjøttet, kan du sjekke plasseringen på deres Facebook-side.

SPIRA – Slow fast food med internasjonalt preg

Bak Spira står de tre kokkene Rasmus Strand, Mats-Peter Kristiansen og Fredrik Robertsson, med et ønske om å være et supplement til lunsjstedene i Göteborg ved å tilby ordentlig bra mat – raskt og enkelt. Her får du smaker fra hele verden, basert på svenske råvarer. Avhengig av sesongen lager de sandwicher, salater, supper og gryter med kraftfulle, rene smaker. Fresende varmt brød fylt med lagtidsstekt kylling, syrnede grønsaker og håndvispet majones… Høres fristende ut, ikke sant?

Klikk deg inn her eller besøk Spiras Facebook-side for å finne ut hvor de befinner seg.

STRÖMMINGSLUCKAN – Stekt sild i moderne hurtigmatformat

Er du en fiskefantast bør du ta deg til torget utenfor Magasingatan 17. Der har Strömmingsluckan siden 2009 servert tradisjonell strømming (en småvokst type sild), som både er godt tilberedt og prisverdig. Hva med en sildelunsj av stekt strømming, hjemmelaget potetmos og tyttebærsyltetøy? Ordentlig svensk, og ordentlig godt!

Les mer om Strömmingsluckan her.

OVES FOOD TRUCK – Klassisk gatekjøkkenmat og vest-svenske delikatesser

Fra å opprinnelig ha vært et rikskjent gatekjøkken i Sävedalen utenfor Göteborg, har Ove nå også startet food truck – med bestselgere fra gatekjøkkenet på menyen. Her får du både klassisk gatekjøkkenmat, strømming fra den svenske vestkysten og diverse pølser og burgere av ulike slag. – Alt er nærprodusert og laget med kjærlighet!

Klikk deg inn på deres Facebook-side for å finne ut hvor trucken befinner seg.

Les mer om øvrige food trucks i Göteborg her.

STOCKHOLM

I den svenske hovedstaden finnes det en rekke rullende restauranter som tilbyr bra mat til overkommelige priser. Og trenden med å tilgjengeliggjøre gourmetmat brer seg generelt i Stockholm. I november i fjor åpnet kjøpesenteret Ringen på Södermalm dørene til matscenen Teatern, der ti kjente svenske kokker presenterer sin versjon av hurtigmat. Blant dem er Magnus Nilsson, som driver en av Sveriges mest kjente restauranter, Fäviken Magasinet, utenfor Åre.

KÖFTEBILEN – Tyrkiske kjøttretter

Med et ønske om å rulle flere retter ut i gatene, ble Köftebilen i 2013 den første bilen i Sverige som fikk food truck-bevilgning. Her serveres biffer laget av lam- og oksekjøtt på tyrkisk brød eller i bagetter, samt den tyrkiske yoghurtdrikken ayran.

Finn ut hvor Köftebilen befinner seg her, eller på deres Facebook-side.

EL TACO TRUCK – Taco på tur

Nikola og Bolle bak El Taco Truck brenner for matlaging og har begge en lang fartstid i restaurantbransjen. Etter å ha bodd og jobbet i USA ble de inspirert av det brede utvalget av meksikansk gatemat, så da de kom hjem startet de Stockholms første mexicanske food truck. I dag har de tre trucks, og tilbyr hvetetortillas og nachos toppet med løk, chili, koriander, lime og ulikt kjøtt- eller vegetarfyll, basert på råvarer i sesong og kokkenes inspirasjon. Du finner dem på Nybrogatan 57 på Östermalm og på Östhammarsgatan 68 på Södermalm.

Les mer om El Taco Truck her og på deres Facebook-side.

BUN BUN TRUCK – Fransk-vietnamesiske fristelser

Bun Bun Truck ruller rundt i Stockholm og serverer fransk-vietnamesisk mat, i første hånd det de selv omtaler som «verdens beste smørbrød»; Bánh Mì. Dette er en fransk bagett fylt med vietnamesisk innehold, som sprø og syrlige pickles, koriander, pikant majones, chili og sterk saus, toppet med marinert svinekjøtt, kylling, pølse, omelett eller tofu. I tillegg tilbyr de vietnamesiske nudler i ulike varianter, og innimellom små, myke tacos med vietnamesisk fyll.

Les mer om Bun Bun her, og finn ut hvor den befinner seg på deres Facebook-side.

Les også:

Sverige: Kulturkick i Stockholm

Kulinariske stjernedryss i Gøteborg

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.