Home DestinasjonerNordenSverige Sveriges beste skisteder!

Sveriges beste skisteder!

by Yvette-Marie Solem
Sveriges beste skisteder

Sveriges aller beste skisteder!: Hver femte nordmann ønsker å dra på skiferie til nabolandet vårt. Og det er jo ikke så rart! Sverige kan nemlig skilte med 200 vintersportssteder, med alt fra rolige familieplasser til actionfylte anlegg med bredt aktivitetstilbud.

Det finnes flere fordeler med å tilbringe en ferie eller langhelg i Sverige i vinter. I tillegg til at de svenske fjellene er mange, forandring fra de norske skistedene fryder, og at prisnivået hos söta bror er lavere enn her hjemme, er det bredden som er vinter-Sveriges aller største styrke. Her finnes det nemlig noe for alle! – For familien som søker barnevennlige bakker, for de kvalitetsfokuserte som vil ha høy standard på både løypene, overnattingen og maten, og for dem som søker et adrenalinkick i naturen.

Reiseliv presentere her Sveriges beste skisteder:

Hemavan Tärnaby – en av Sveriges beste skisteder

Västerbotten, Nord-Sverige

Midt i Lapplandsfjellene ligger Hemavan Tärnaby – en ekte villmark, kjent som «den svenske skisportens vugge». Det var her alpine verdensstjerner som Ingemar Stenmark og Anja Pärsson starten sine karrierer, og nå valfarter actionsultne skientusiaster hit. Her kan du boltre deg i supre bakker og løyper helt frem til mai måned, og oppleve aktiviteter som ikke er like tilgjengelig her hjemme:

Helikopterski 

Hemavan var det første stedet i Skandinavia til å tilby heli-ski på 70-tallet, og fremdeles er dette en populær aktivitet her. Ski- og brettkjørere får helikopterskyss til luftige høyder, hvor man kan ta seg ned et 50-talls nedfarter med opp til 1000 meter fallhøyde – uten å risikere å måtte krysse andres skispor. Hemavan Tärnaby og omegn byr på noen av Sveriges beste nedfarter, med breer, høyfjell og åpent bratt terreng. Alle helikopterturer gjennomføres med erfarne guider, som kan bistå med tips og triks for alle ferdighetsnivåer. Toppløftene arrangeres mellom februar og mai, så lenge vind- og snøforhold tillater det. Dette er virkelig et actioneventyr!

Offpist og pudder

Vil du suse fritt ned snøkledde dalsider utenfor preparerte løyper, er Hemavan Tärnaby stedet! Fjellveggen Kobåset er et av Sveriges beste offpist-områder, og Laxfjället byr også på mange ettertraktede og upløyde nedfarter. De solide snøforholdene i nord sikrer puddergaranti og ekstra lang sesong.

Scootersafari

På samme måte som med heli-ski, er scooter-mulighetene begrenset innenfor våre egne landegrenser. I Hemavan Tärnaby har man derimot muligheten til å suse av sted på snøscooter, gjennom storslått landskap og opp på fjelltoppene. Området i Vindelfjellet Naturreservat er spesielt flott fra scooter-setet. De tøffeste kan begi seg ut på egenhånd, imens de som vil ha med seg guide kan melde seg på halv- og heldagsturer – eller en real scootersafari med overnatting inkludert ved en av Sveriges beste skisteder.

Akrobatiske muligheter

Hemavan Tärnaby er med sine parker et ekte paradis for den som liker å leke seg på freeski eller snowboard. Training Park er designet og planlagt av noen av Sveriges mest lovende snowboardtalenter, og byr på store hopp og utfordrende boxer og rails. Tree Park er bygget i harmoni med naturen, og med skogen omkring seg kan man raile en bjørk. Parkområdene i Hotellbacken og Mellanbacken er mer familievennlige, og tilrettelagt for både store og små jibbere. I tillegg til de nevnte aktivitetene over, finnes det en rekke ting å finne på i Hemavan Tärnaby. Isfiske, snøskoturer, hundespann – og masse mer! Her er det med andre ord vanskelig å kjede seg.

Slik kommer du deg hit:
Fly: Nextjet flyr direkte fra Arlanda til Hemavan Tärnaby Airport (2 timer), og Norwegian flyr via Arlanda til Umeå.
Buss: Daglige avganger fra Umeå, og ukentlige avganger med Lapplandspilen fra Stockholm (13 t).
Bil: Fra Oslo via Rv3 (12 timer og 20 min.), fra Mo i Rana via E12 (1,5 time).
Les mer om Hemavan Tärnaby her

Her kan du bestille hotell i Hemavan Tärnaby

Branäs – Sveriges mest barnevennlige skisted

Värmland, Midt-Sverige

Reiser du med barn, bør du sette snuten mot Branäs – bare en tre timers kjøretur fra Oslo. Branäs er nemlig Sveriges beste skisted for barnefamilier, kåret av brukerne av reisesiden Barnsemester.se. Her er det både familievennlige overnattingsmuligheter, løyper og leker!

Opplegg for de minste
I Branäs får alle barn under 8 år gratis heiskort, gratis varm økologisk saft og tilgang til mange gratis utendørsaktiviteter. Blant barneaktivitetene finnes skattejakt, mini-kino, konkurranser, lekeland, egne snøscooterturer for barn, snøskulptur laging og maling og barnas afterski, så her vil familiens yngste nødig bli rastløse.

Mye snø og mange bakker
Branäs tilbyr bredde i skibakkene, med alt fra sorte løyper til nybegynnerbakker med rullebånd og svake hellinger. I tillegg finnes Snowparken, hvor du kan teste sesongens nyheter og fly høyt på store hopp, Pepsi Fun Park, med hopp, rails og boxer for de vågale, en Bir Air Bag ved Amundsbacken, hvor du kan utfordre deg selv og teste trisk og lande mykt og sikkert på den store oppblåsbare pysa, samt en relativt enkel skicross-bane. Det opereres dessuten med snøgaranti. Det innebærer at dersom ikke minst to av nedfartene er åpne i sesongen og dere på grunn av det ikke vil bli værende, får dere pengene tilbake.

Slik kommer du deg hit:
Kollektivt: Daglige direkteavganger fra Oslo til Karlstad med SJ (2,5 t) og buss videre til Branäs med Värmlands länstrafik.
Bil: Fra Oslo via Rv202 og Bograngenvägen til Värmlands län (3 timer).
Les mer om Branäs her
Her kan du bestille hotell i Branäs nær skiløypene

Sälen noe for alle

Dalarna, Midt-Sverige
Mange nordmenn kjenner allerede til Sälen – som er det største alpine reisemålet i Sverige. Sälen består av skiområdene Lindvallen (hvor du finner Europas største skiområde for barn og Sveriges bredeste skibakke), Högfjället (med klassisk fjellterreng, skjønne, brede løyper og rolig atmosfære), Tandådalen (med teknisk krevende løyper og Skandinavias beste half-pipe) og Hundfjället (som passer for både store og små, med både slakke og mer utfordrende bakker). Til sammen byr områdene på variert skikjøring i over 100 nedfarter. Her ligger det største tallerkenheisområdet i Nord-Europa med utallige barnebakker og rullebånd, en av Sveriges bratteste preparerte løyper – Väggen i Hundfjället – og flere snowparker og offpist-områder. I tillegg finner du flere egne barneområder her, blant annet den populære Trollskogen i Hundfjället, hvor snakkende treskulpturer underholder barna lags løypa.

Gøy innendørs med Nordens heftigste surfeanlegg
Skulle de minste trenge en pause fra snøen, finnes det mye gøy å ta seg til innendørs i Sälen også. På eventyrsbadet Experium i Lindvallen finner du både 3D-kino, bowling, spa-avdeling og Nordens heftigste innendørs surfeanlegg. Du kan dessuten ta bussen fra bakken til bad, med Ski- og badebussen, som er gratis for alle som har SkiPass.

Slik kommer du deg hit:
Kollektivt: Tog til Mora, og buss videre til Sälen.
Bil: Fra Oslo via Rv25 (3,5 timer).
Les mer om Sälen her
Her kan du bestille hotell i Sålen nær skiløypene

Åre – sofistikert og moderne

Jämtland-Härjedalen, Midt-Sverige
Åre omtales som Nord-Europas alpinhovedstad, og lever virkelig opp til navnet. Utover de over hundre nedfartene, de flotte langrennsforholdene og det brede tilbudet av vinteraktiviteter for øvrig, byr Åre på designhotell i særklasse (med Copperhill Mountain Lodge i spissen, som nylig ble kåret til Sveriges beste skihotell i World Ski Awards), spisesteder av gastronomisk rang (som Fäviken Magasinet – en av Sveriges beste og mest populære restauranter), spa-anlegg og eksklusiv shopping (med butikker som Peak Performance – som ble etablert i Åre i 1986).

Åre er virkelig en high-end-destinasjon, som tiltrekker seg mange unge festglade mennesker, men som like fremt er en favoritt blant småbarnsfamilier og par som setter komfort, spennende aktiviteter og lukrative opplevelser høyt. Ikke rart at Åre nylig ble kåret til Sveriges beste skidestinasjon i World Ski Awards for tredje året på rad!

Ulike områder med skicrossbane
Åre består av de fem områdene Åre Björnen (som er perfekt for barnefamilier), Duved (med et rolig tempo og godt om plass) og Åre By (med mange og utfordrende bakker, moderne heissystem og et pulserende uteliv). I tillegg til nedfarter og langrennsløyper har hvert av områdene også parker: I Bräckeområdet i Åre By ligger Åres største park, Åre Ambilight Snow Park, med en rekke hopp og rails. Åre Björnen har Kids Park og Björnparken med enklere hopp for de minste, og Duvedsparken er variert, med blant annet en familievennlig skicrossbane.

Opplevelser utenom det vanlige
For den som vil være ute i snøen uten ski på beina, er mulighetene i Åre mange. Opplev et adrenalinrush i Europas største zipline-anlegg, ta med deg barna på en artig hundespannstur med Åre Sleddog Adventures, eller tilbring natten på det fantastiske hotellet Igloo Åre – hvor dere spiser og sover i en iglo, bader i boblebad under åpen himmel og skaper minner for livet!

Slik kommer du deg hit:
Fly: Det enkleste er å fly til Trondheim og ta deg resten av strekningen med tog, flytaxi eller leiebil.
Bil: Fra Oslo via E45 (8 timer), fra Trondheim via E14 (2 timer og 20 min.).
Les mer om Åre her
Her kan du bestille hotell nær skiløypene i Åre

Lofsdalen-Härjedalen og Funäsfjällen – skjulte snøperler i Sveriges skisteder

Jämtland-Härjedalen, Midt-Sverige
Er du på jakt etter stemning, ro og vinterkos skal du ta deg til Jämtland-Härjedalen og destinasjonene Lofsdalen, Vemdalen eller Funäsfjällen. Disse stedene er svært allsidige, så her kommer både familien og par til å stortrives!

Lofsdalen – rolig og skogsnært
Lofsdalen er en supersjarmerende fjellby og et perfekt utgangspunkt for dager på ski. Her er det 115 kilometer med sammenhengende langrennsløyper og 25 nedfarter for alle nivåer. For de minste finnes Loffeparken, med perfekte muligheter for alle som vil lære seg å hoppe og raile, og de litt større og tøffere kan prøve seg i temaparken, i de fine carvingløypene eller på off-pist-kjøring. Legg inn en pause på Våffelstugan på sørsiden av Lofsdalssjön for nystekte vafler, og på Uppvallens fäbod, hvor lokale Jämtland-delikatesser tilberedes over åpen ild og inntas på et reinsdyrskinn. Og i desember i år åpner Lofsdalens og Mackmyras Skybar – Europas høyeste beliggende whiskylager på toppen av fjellet Hovärken.

I Lofsdalen er det også mange hyggelige aktiviteter å finne på innendørs. På Aktivitetshuset kan man blant annet spille bowling, teste golfsimulator og la barna leke i lekeland. Bomulighetene her er dessuten mange og varierte, med både hyttebyer og leiligheter som alle ligger nære løypene. Et av de flotteste stedene å bo, er på Fjällripan Lodge. Her innkvarteres du i tømmerhytter med egen terrasse og badstue – bare et steinkast fra et stille vann, men samtidig med gåavstand til løypene. Hyggeligere enn her blir det nesten ikke når du vil oppsøke noen av Sveriges beste skisteder!

Slik kommer du deg hit:
Fly: Fra Oslo til Røros (50 min.).
Bil: Fra Oslo via Rute 311 (5,5 timer), fra Trondheim via Fv705 (3 timer og 15 min.)
Les mer om Lofsdalen, Vemdalen og Funäsfjällen her og  her
Her kan du bestille hotell i Lofsdalen nær skiløypene

Reisetips: Å reise på skiferie til Sverige trenger ikke være veldig dyrt. Det er mange måter å holde kostnadene nede på, for eksempel ved å bestille overnatting et stykke unna løypene, spise medbrakt mat på hytta og i bakken. Kan du dessuten unngå de mest populære ukene som vinterferien og påskeferien kan du spare mye. Du bør helst finansiere skituren med spare penger, men mange tall fra Sverige viser at mange svensker velger også å finansiere turen med lån eller kredittkort. Hvis du har en klar plan for hvordan du skal betale tilbake pengene, kan dette være et alternativ.

Liker du artikkelen Sveriges beste skisteder?

Liker du artikkelen Sveriges beste skisteder, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Hyggelig at du leste artikkelen Sveriges beste skisteder!

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.