Hjem DestinasjonerNordenSverige Sverige – et sommerland for familien

Sverige – et sommerland for familien

av Yvette-Marie Solem

Sverige byr på muligheter om du planlegger svensk sommerferie, eller en langweekend. Både Värmland og Bohuslän ligger kun to timers bilkjøring fra Østlandet, noe som gjør områdene perfekte for langhelger og actionfylte uker med sykkel på taket.

Har man litt bedre tid til reisen rundt i Sverige – eller kjøper en flybillett – kan man nyte områder som Småland og Skåne med alt som hører med av god mat, fine strender og ikke minst spennende utfluktsmuligheter både for store og små.

Majestetiske sibirske tigre
Orsa Björnpark i Sverige er Europas største, og her bor isbjørner, brunbjørner og store kodiakbjørner. I tillegg kan du også møte ulv, jerv og flere store kattedyr. Både snøleopard, persisk leopard og sibirsk tiger kan observeres i parken. Nytt av året er muligheten til å komme tett på de majestetiske sibirske tigrene. Som publikum kan man nå være med inn bak kulissene, og se hvordan det det går for seg når tigrene skal spise kveldsmat. Aktiviteten må bookes senest dagen før, og anbefales ikke for pyser.

For mer informasjon på turen tilo Sverige: www.orsabjornpark.se

Spaklassikeren Selma
Selma – eldste spahotell i Sverige finner man i Sunne, midt i Värmland. Til sommersesongen 2014 har de pusset opp alle 184 rom, noe som gjør dette hotellet til et av landets lekreste i sin kategori. Et opphold på Selma innebærer en kombinasjon av melkesyre og champagne: Trening, god mat, god drikke og masse avslapning. Javisst – det er lov å tenke på seg selv i sommer, og velger du et spahotell i Värmland er nytelsen aldri mer enn en biltur unna.

For mer informasjon: www.selmaspa.se

Action i Skara Sommerland
Skara Sommarland feirer 30 år og åpner i den forbindelse en ny og spenningsfylt attraksjon: vannberg- og dalbanen Cobra. Cobra er spesialdesignet for Skara Sommarland, og er den første attraksjonen i sitt slag i Sverige, ja faktisk hele Norden. Sittende på en gummiflåte, sendes man av gårde i den 116 meter lange vannsklia til en følelse av vektløshet, frykt og sommerlig vannglede!

For mer informasjon: www.sommarland.se/cobra

Nord-Europas lengste Zipline
Spenn deg fast og kast deg utfor. En splitter ny, kilometerlang stålvaier sender deg susende gjennom den smålandske naturen med en toppfart på 70 km/t. Dette er den perfekte aktiviteten for familier som liker litt fart og action! Barn fra 7 år kan delta på turen sammen med en voksen, og det hele foregår trygt sammen med erfarne guider.

For mer informasjon: www.littlerocklake.com

Pippi – verdens sterkeste
Pippi Langstrømpe går aldri av moten. I hele 12 julikvelder kan små eventyrere leve seg inn i Astrid Lindgrens verden, med verdens sterkeste jente i hovedrollen. Opplev de kjente figurene fra Astrid Lindgrens fortellinger i løpet av dagen, og avslutt med kanoner, røyk og ild når Pippi foran et fascinert publikum prøver å redde sin pappa fra fangenskap.

For mer informasjon: www.alv.se

Skjærgårdscruise
Hver onsdag morgen er det satt opp buss fra Oslo til Fjällbacka i Sverige, der dagen starter med lunsj på bryggen. Deretter seiler man i ro og mak langs kysten mot Gøteborg. I løpet av de fem dagene som turen varer, besøker man Lysekil, Smögenbryggen, Gullmarstrand, Marstrand og naturligvis Gøteborg.

For mer informasjon: www.vastsverige.com/sv/lysekil/

Adrenalinsommer for hele familien
Lofsdalen Bike Park har lenge vært en spennende destinasjon for utforsyklister, og til årets sommersesong har de bygget den ut til å omfatte 6 lange løyper med stor variasjon. Du tar stolheisen til toppen, deretter er det bare å sette utfor. Rett rundt hjørnet finner man overnattingsstedet Bears Den, hvor panoramavinduer gir en unik mulighet til å spotte ville dyr som elg, ulv og ikke minst den skandinaviske brunbjørnen. Lofsdalen ligger bare et par timers kjøretur fra Trondheim, og er derfor den perfekte destinasjonen for aktive trøndere med sykkelstativ på taket, på tur i Sverige.

For mer informasjon: www.lofsdalen.com

Krepsefisking
Vestkysten i Sverige er kjent for sine fantastiske sjøkreps, eller kräftor som svenskene kaller dem. I sommer kan du bli med fiskebåtene ut på havet, og fiske dine egne sjøkreps. Dagen starter på Smögens fiskeauksjon, hvor man virkelig får en fornemmelse av hvilken betydning denne industrien har hatt på området i mange år. Etter krepsesafarien får du naturligvis koke og spise dine selvfiskede skalldyr. Det finnes nok ikke noe som oser mer av svensk skjærgårdssommer.

For mer informasjon: www.vastsverige.com

Beste eventyrbad i Sverige
For tredje år på rad har Arena Skövde blitt hedret med utmerkelsen Sveriges beste eventyrsbad av familieferieportalen Barnsemester.se. Det store opplevelsesbadet er spekket med eventyrlige attraksjoner som Turbo, den raskeste vannsklien, klatremusbasseng og Black Hole – en mørk tunnelsklie med blinkende lys. Blir man lei av innendørsaktiviteter kan bading under åpen himmel enkelt nås via en svømmekanal. Foruten plasking i det våte element kan man også kose seg i det store grøntområdet på sommeren. Arena Skövde byr også på aktiviteter for den eldre garde med sin relaxavdeling Aqua Vitalis, der slitne foreldre kan la roen senke seg og hvile ut med spabehandlinger, badstue, steambad med mer.

For mer informasjon: www.arenaskovde.se

Første hvalsafari i Sverige
I havet rundt Kullaberg kan man ofte se tumleren, den lille tannhvalen som ligner bemerkelsesverdig mye på en delfin. Tumlersafarien foregår i en RIB-båt, og i tillegg til hvalene, får man også oppleve Kullabergs fantastiske natur fra havet – med alt det innebærer av spennende viker og trolske grotter.

For mer informasjon: http://guide.visitskane.com/sv/se-gora/a403641/tumlarsafari-med-rib-bat-aventyr-pa-kullabe/detaljer

Skjærgårdsnytt
Gøteborgs skjærgård er en favoritt blant nordmenn, og i år kan den vakre sommerdestinasjonen by på flere spennende nyheter. Blant annet kan man nå bo i en av sjøbodene på Vrångö, hvor det er lagt opp til selvbetjening med dusj og spisskammers i hver bod under navnet ”Kajkanten”. Tidligere i vår åpnet også Rörö Bed & Breakfast, i et klassisk skjærgårdshus med flott utsikt over Marstrand i nord og Nordre älv i øst.

For mer informasjon: www.goteborg.com/sv/skargard

75 år med Rembrandt og Zorn
Zorngården i Mora er Sveriges mest berømte kunstnerhjem, som tilhørte en av Sveriges fremste kunstnere, Anders Zorn (1860-1920). Rett ved siden av kunstnerhjemmet ligger Zornmuseet med sin rike samling av kunst og håndverk. Museet tilhører klassiske kunstmuseer i Sverige, og her får man oppleve kjente verk av den internasjonalt anerkjente kunstneren. Store deler av Zorns private kunstsamling er også utstilt her, med verk fra kjente kunstnere som Rembrandt, Courbet, Velázquez, Prins Eugen, Carl Larsson, Bruno Liljefors og Ernst Josephson. I år feirer Zornmuseet 75 år, og i den forbindelse arrangeres det en kunstutstilling hvor verk av to av de virkelig store kunstnerne stilles ut under samme tak, nemlig Rembrandt og Zorn. Utstillingen åpner den 15. mai og varer til 14. september.

For mer informasjon: www.zorn.se

Hagefest på Carl-Larsson-gården
Carl Larsson-gården gjenskaper den verdensberømte hagen og kjøkkenhagen fra når det kjente kunstnerparet Carl og Karin Larsson bodde der på slutten av 1800-tallet i Sverige. Hagen er skildret i nesten hvert eneste bilde som de lagde, og har påvirket hvordan det svenske hjemmet kom å se ut. Ved siden av kjøkkenhagen med svenske grønnsaker plantet Karin Larsson franske urter som hun plukket med seg fra kunstnerbyen Grez-sur-Loing. Hagemøblene designet Carl og Karin selv, og de er på nytt på sine plasser i hagen. Andre steinmøbler som under flere tiår vært skjult under jorden er nå gravet frem. Åpningen av hagen i Sundborn er den 14. juni.

For mer informasjon: www.clg.se

Du vil sikkert like disse artiklene også