Hjem DestinasjonerNorden Festivalglede i rallarbyen

Festivalglede i rallarbyen

av Reiseliv
Nordland Vinterfestuka Narvik 0802 Hoved

Du skal lete lenge etter bedre festivalstemning enn Vinterfestuka i Narvik som arrangeres i begynnelsen av mars.

Unge og voksne kler seg opp i stil fra 1900-tallet. Herrene med rallarhatt og vest, kvinnene i fotside kjoler. Folk slipper seg løs, hilser og snakker med folk de ikke kjenner fra før. I ni døgn til ende er det plass til musikk, dans, kunstutstillinger, teater, utstillinger, konferanser, møter og idrettsarrangement.

Om lag 300 arrangement vil i år bli besøkt av over 50 000 publikummere noe som gjør Vinterfestuka til den best besøkte festivalen i Nord-Norge.

Yrende folkelivRammen for Vinterfestuka er forrige århundreskifte da jernbanen mellom Kiruna og Narvik og verdens største malmhavn var under bygging. Byen vrimler av folk i rallarhatt. Alle føler identiteten til Vinterfestuka og viser det på jobb og i fritiden. Dette skaper en fantastisk ramme rundt alle kulturarrangementene, og det er et yrende folkeliv fra tidlig om morgenen til lang på natt.

Blant de mange artistene som deltar er Beady Belle, Arve Tellefsen, Ole Paus og Musikk i Nordland, Ole Edvard Antonsen, Farmers Market, Fläskkvartetten, Heine Totland og Gisle Børge Styve, Davis Rees-Williams Trio, Solfa, Noise Ensemble, Stamp og Susanne Lundeng. Mange av konsertene blir arrangert i en over 100 år gammel lokstall.

I årets Vinterfestuke møtes aktører fra over ti ulike land, ja de fleste verdenshjørner er representert gjennom ulike arrangement som teater, ”performance”, utstillinger og konserter.

Gateteater– Blant aktørene er den franske kunstneren Jean Lambert-Wild fra La Comédie de Caen som ved hjelp av poesi, 3D-data og masse teknikk skal vise oss hvordan det virkelig er å møte veggen, forteller festivalsjef Steingrim Sneve. Han trekker også fram konserten ”Arctic Subcircle” med solister fra Armenia, Mali og Norge. Sammen med et stort orkester skal de framføre musikk inspirert av musikktradisjoner fra Afrika, Kaukasus og Nord-Norge.

En annen stor opplevelser vil den franske gateteatergruppen Compagnie Malabar stå for. De er verdensberømt for sine storslagne utendørsshow. Til Vinterfestuka kommer de med forestillingen ”Les Voyage des Aquarêves” hvor akrobater, gjøglere og stunts vil skape ekstra karnevalsstemning i Narviks gater.

I dag er Narvik ”Rallarbyen” – en moderne by der du finner den samme innovative drivkraften som Rallaren hadde for 100 år siden når de møtte utfordringene med å bygge verdens nordligste jernbane. Dette gjenspeiles blant annet gjennom en Teknologifestivalen i Nord-Norge som arrangeres i Vinterfestuka.

Her deltar ledende fageksperter og næringslivsrepresentanter som har satt teknologi i nordområdene på agendaen. Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen åpner denne festivalen 4. mars.

Du vil sikkert like disse artiklene også