Home DestinasjonerNorge Årets sommer vil nordmenn sansynligvis tilbringe i Norge

Årets sommer vil nordmenn sansynligvis tilbringe i Norge

by Reiseliv
Årets sommer

Årets sommer vil etter all sannsynlighet tilbringes i Norge. Innovasjon Norge skal vri sitt vante oppdrag med å profilere Norge som reisemål internasjonalt gjennom Visit Norway, til å promotere Norge til nordmenn.

– Dette er et spesielt år og en helt spesiell situasjon. Koronaepidemien har satt store deler av næringen ut av spill, men om vi allikevel skal se noe positivt i alt det triste er det at mange av de som tidligere har reist til utlandet, nå gir uttrykk for at de i år vil oppleve Norge. Vår jobb blir derfor å inspirere og guide ferielystne nordmenn til å bruke alt reiselivs-Norge har å by på, gjennom våre kanaler. En jobb vi gjør sammen med reiselivsnæringen, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm.

Årets sommer blir ferie i Norge

Tall fra 2019 viser at i underkant av 14 millioner feriereiser ble lagt til Norge. Det betyr at 60 prosent av alle nordmenns ferier allerede finner sted i eget land.

Sommeren 2020 vil sannsynligvis enda flere velge å feriere i Norge. Men til tross for at hele to av tre feriereiser er innenlands, bruker vi to av tre ferie-kroner på utenlandsferien. Dette henger sammen med at når nordmenn ferierer innenlands, overnatter flere enn seks av 10 privat. Enten dette er på hytta, i et feriehus eller hos venner.

I 2019 var kun 12 prosent av overnattingene på feriereiser i vårt eget land som foregikk på hotell. På ferier utenlands derimot valgte over halvparten overnatting på hotell, viser tall fra SSB.

Inspirerer til å oppdage ‘det ukjente Norge’

Nordmenn brukte i underkant av 123 milliarder kroner på feriereiser i 2019. Vi brukte 12 milliarder mindre på ferier i hjemlandet, som betyr en nedgang på 27 prosent sammenlignet med i 2018. Til sammenligning økte forbruket på utenlandsferier med 3,4 milliarder.

– Dersom alle som nå snakker om norgesferie sommeren 2020 også legger igjen penger på hotell, restauranter, hos kultur- og fornøyelsesaktiviteter og aktivitetstilbydere så vil det bety veldig mye for norsk reiseliv. For mange kan det bety videre eksistens, og at vi fortsatt har et levende reiseliv med stor bredde i Norge, sier Holm.

Nettopp å inspirere til økt bruk av feriebudsjettet er helt sentralt i Innovasjon Norges Norgeskampanje, som startet i mars og vil fortsette utover våren. -Gjennom å fortelle historier ønsker vi å vise nordmenn et Norge de kanskje ikke kjenner så godt. Book en guide og dra på moskussafari, eller padle under midnattssolen. Vi oppfordrer reisende til å oppleve det som gjør at Norge igjen og igjen når opp på internasjonale lister over de beste reisemålene, sier Holm.

Samme reisemønster i EU

Nordmenn har alltid feriert mest her hjemme, og det er ikke noe særnorsk fenomen å velge hjemlandet som reisemål. Sett under ett har alle EU-borgere samme reisemønster som nordmenn når det kommer til fordelingen mellom innenlands- og utenlandsreiser.

Omtrent to av tre reiser foretatt av EU-borgere er i eget hjemland, viser tall fra det europeiske statistikkbyrået Eurostat.

Årets sommer og fakta om norske turister i Norge

• 72 prosent av nordmenn vi snakket med i vår trackerundersøkelse i 2019 ønsket ferie i Norge fordi de ønsket å reise mindre med fly. 53 prosent ville velge destinasjoner som tar vare på det lokale miljøet og 38 prosent ville rett og slett reise mindre til utlandet.
• Ni av ti nordmenn har vært på utenlandsreiser tre eller flere ganger i løpet av de siste tre årene,
• Norske turister i Norge tilhører i noe større grad de eldre aldersgruppene.
• Motivasjonen er hovedsakelig av storbyer, lokal kultur, kunst og levemåte, dramatisk, vill natur og vakkert landskap, og ren og urørt natur.
• Når vi spør nordmenn hva de først og fremst tenker på når vi snakker om ferie i Norge er svarene; natur, fjell, Lofoten, dyrt og vakker.
• Et interessant funn i undersøkelsen er at det i et normalår ikke er noen forskjeller basert på inntektsnivå i Norge. Alle fire inntektsnivåene har holdt seg stabilt på omtrent samme nivå over lengre tid, selv om det er mindre forskjeller mellom dem fra måling til måling.

Kilde: Innovasjon Norges trackerundersøkelse fra 2019


Sommerferie i Trøndelag, det er ferie det!

Sommerferie i Trøndelag

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.