Home DestinasjonerNorge Aurlandsdalen, høydepunkter ved sommerens flotte vandretur

Aurlandsdalen, høydepunkter ved sommerens flotte vandretur

by Per Henriksen
Foto: Pål Bugge - VisitNorway.com

Aurlandsdalen har mange høydepunkter og kan være sommerens flotte vandretur. Denne er ofte omtalt som «Norges Grand Canyon,» og er en av de mest spektakulære og varierte fotturer i Norge. Dalen strekker seg fra de høye fjellene ved Geiteryggen ned til fjordene ved Aurlandsvangen. Her er det mange uforglemmelig opplevelse for naturentusiaster, historieinteresserte og eventyrsøkere. Den lokale flyktningeruten går også her.

Foto: Pål Bugge – VisitNorway.com

Når du går gjennom  Aurlandsdalen er som å vandre inn i et eventyr. Landskapet har sine dramatiske kontraster: Bratte fjellklipper, frodige daler, brusende fossefall og rolige elver. Rundt oss er det tårnhøye fjell og dype juv, hvor hver sving avslører et nytt og imponerende panorama.

Stien slynger seg gjennom bjørkeskoger, over steinete utstikkere og forbi rolige innsjøer, og gir en følelse av ro og ærefrykt.

Aurlandsdalen er et fristed for biologisk mangfold. Dalens unike mikroklima støtter et rikt utvalg av planteliv, inkludert sjeldne alpine blomster og frodige enger. Fugletittere vil glede seg over å oppdage arter som kongeørn, rype og ulike sangfugler som trives i dette uberørte miljøet.

Hvis du er heldig, kan du også støte på noen av de større innbyggerne, som hjort, rev og til og med den sky gaupen.

Utover sin naturlige skjønnhet er Aurlandsdalen gjennomsyret av historie og kultur. Dalen har vært en viktig reiserute i århundrer, brukt av handelsmenn, pilegrimer og lokale bønder.

Mens du vandrer, vil du komme over rester fra denne fortiden, inkludert gamle steinhytter, forlatte gårder og historiske markører. Et bemerkelsesverdig sted er Sinjarheim gård, som stammer fra middelalderen og gir et innblikk i den tradisjonelle livsstilen i dette avsidesliggende området. Å utforske disse historiske landemerkene gir en dypere forbindelse til regionens arv og menneskene som en gang bodde her.

Her har du turløypene

Fotturen gjennom Aurlandsdalen er vanligvis delt inn i to hoveddeler: øvre dal fra Geiteryggen til Østerbø og nedre dal fra Østerbø til Vassbygdi. Hver del tilbyr sine egne unike utfordringer og belønninger.

Øvre Dal: Geiteryggen til Østerbø
Stien i øvre dal er en høyfjellstur som begynner ved Geiteryggen og går ned gjennom røft terreng til Østerbø. Denne delen av turen er kjent for sitt dramatiske landskap, inkludert bratte stigninger, steinete stier og omfattende utsikt over de omkringliggende fjellene. Høydepunkter langs denne ruten inkluderer det pittoreske Steinbergdalen og det brusende Kyrkjefossen fossefallet. Stien kan være utfordrende, men det spektakulære landskapet gjør hvert skritt verdt det.

Nedre Dal: Østerbø til Vassbygdi
Stien i nedre dal fra Østerbø til Vassbygdi er litt mindre krevende, men like givende. Denne delen tar deg gjennom frodige skoger, forbi rolige innsjøer og langs Aurlandselvi-elven. En av de mest slående funksjonene ved denne delen av turen er den smale og dramatiske delen kjent som Vetlahelvete, hvor dalens vegger smalner inn og skaper en kløft-lignende atmosfære. Stien fører deg til slutt til Vassbygdi, hvor dalen åpner seg og avslører fantastisk utsikt over Aurlandsfjorden.

Greit å være godt forberedt på vær og uvær

For deg som planlegger å vandre i Aurlandsdalen, er det greit å være godt forberedt. Været i fjellene kan være uforutsigbart, så det er essensielt å pakke passende klær og utstyr.

Stødige tursko, en regnjakke og lag-på-lag med klær anbefales. Det er også lurt å ha med et detaljert kart og et førstehjelpsskrin. Selv om stiene er godt merket, er det alltid en god idé å ha et pålitelig navigasjonsverktøy.

Overnattingsmuligheter finnes i Østerbø, hvor du kan finne hytter og gjestehus som tilbyr komfortabel losji og mettende måltider. Mange turgåere velger å overnatte her eller på DNTs turisthytte for å dele opp turen og virkelig fordype seg i dalens naturskjønnhet.

Aurlandsdalen er en skattekiste av naturlige underverk og historisk mystikk. Enten du er en ivrig fotturer som søker en utfordrende opplevelse, en naturelsker som ønsker å utforske varierte landskap, eller en historieinteressert som vil lære mer om Norges kulturelle arv, har Aurlandsdalen noe å tilby.

Dalens rolige skjønnhet, kombinert med dens rike historie, skaper en uforglemmelig opplevelse som vil gi deg varige minner og en dypere forståelse for denne bemerkelsesverdige delen av verden.

Så snør på deg turskoene, pakk eventyrlysten, og sett kursen mot Aurlandsdalen for å oppdage dens magi.

Flykningerute gjennom Aurlandsdalen

«Flyktningeruten» eller «Svenskeruta,» er en historisk rute som ble brukt under andre verdenskrig av norske motstandsfolk og flyktninger for å unnslippe nazistenes okkupasjon og komme seg over til Sverige.

Denne ruten gikk hovedsakelig gjennom Østlandet, fra Oslo-området og over til svenskegrensen.

Aurlandsdalen, derimot, ligger i Vestland fylke, langt fra de områdene Flyktningeruta tradisjonelt dekket. Aurlandsdalen er mer kjent for sine spektakulære naturopplevelser og historiske gårder enn for å være en del av de historiske fluktrutene brukt under andre verdenskrig.

Selv om Aurlandsdalen ikke er en del av Flyktningeruta, har Norge mange historiske stier og ruter som forteller viktige historier fra krigstiden, og hver region har sine egne unike bidrag til landets rike historie.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.