Home DestinasjonerNorge Familieferie med muligheter uten at det koster for mye

Familieferie med muligheter uten at det koster for mye

by Reiseliv
Familieferie med muligheter

Familieferie med muligheter: Her får du forslag til aktiviteter for hele familien, uten at det koster for mye.

Det å oppleve vårt langstrakte land og skape minner sammen med familien kan være fantastisk, og ikke minst billig! I samarbeid med andre friluftsorganisasjoner har Norsk Friluftsliv samlet tips og råd til årets familieferie.

Klatring i det fri

Rundt om i landet er det alt fra små kampesteiner til store fjell, som er åpent og fritt for alle. Senk terskelen og test «buldring» sammen med familien.

– Buldring er en fin form for klatring, da det trengs minimalt med utstyr og mindre omfattende sikkerhetsopplæring. Bare husk en god dose sunn fornuft og påpasselighet, sier Nina Skaugvoll, Utviklingskonsulet i Norges Klatreforbund.

Buldring er enkelt å gjennomføre og passer til barn og unge i alle aldre! Ta kontakt med din nærmeste klatreklubb for å høre mer om lokale klatremuligheter. Her finner du en oversikt over alle klatreklubber i Norge.

«Skattejakt» i naturen

Også kalt orientering! Det er en enkel og billig aktivitet, som kan tilpasses barn i alle aldre og ferdighetsnivå. Orientering er en fin måte å gi turen innhold og mening, hvor barna selv får bestemme hvor de skal gå. Og ikke minst føle mestring ved å finne de ulike postene!

– Det er en spennende måte for både små og store å finne frem på. Man kan kalle det en slags skattejakt, sier Lasse Arnesen, generalsekretær i Norges Orienteringsforbund.

Kanopadling 

Å ta en kanotur sammen med familien er en fin og behagelig aktivitet. Det er stort sett veldig billig og det er ikke nødvendig med våttkort for å leie kanoer. Det er mange muligheter for utleie av kanoer eller båter her til lands, blant annet gjennom Kystled sine nettsider. Her har du mulighet til å oppleve friluftslivet langs kysten!

Overnatting i naturen

Om du og familien tenker én dag eller en uke, er overnattingsmulighetene mange. Dra på hengekøyetur, telttur i nærmarka eller besøk en hytte. Om du ikke eier egen hytte, finnes det flere organisasjoner som tilbyr utlån eller utleie av hytter over hele landet. Den Norske Turistforeningen, Statskog og Norges Fjellstyresamband er noen av de. Les her hvilke hytter som fremdeles er ledig i sommer!

Dersom dere vil benytte nærmarka for en uteovernatting, kan både hengekøye- og telttur være en super idé. Det er kanskje enklere å få til for hele familien og er minst like hyggelig! Les hvorfor Tursøstre elsker hengekøyer her.

Besøk et eller flere fyr

Hva med å utforske kystens hytter sammen med familien? Fyrtårn er både spennende og mystiske, som bærer med seg gamle historier fra langt tilbake i tid. Selv om du ikke bor langs kysten, er det over 120 fyr som gir muligheter for utflukter over hele landet. Sjekk ut kapasitet og tilgjengelighet for både dagsturer og overnattinger på fyr.no.

Fisketur 

Familieferie med muligheter
SPENNING: Det er både spennende og lærerikt for barna å dra på fisketur.

Å fiske på sjøen er gratis for både store og små! Allemannsretten gir alle barn under 16 år muligheten til å fiske gratis i alle ferskvann i Norge.

– Å fiske er mye lettere enn mange tror, og det skaper fort en enorm glede for liten og stor. Å fange sin egen mat skaper mestringsfølelse og spenning. Når jeg har tatt med barn ut på sin første fisketur har jeg ved flere anledninger fått høre at den fisken de fanga selv var det beste de noensinne hadde smakt! Det synes jeg man bør ta med hele familien ut for å oppleve i sommer, sier Karina Gjerne, barne- og ungdomskonsulent hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Forbundet har samlet masse tips til konkrete fiskeområder i alle fylkene våre.

Ta med barna ut og spise …

.. i naturen! Vær litt ekstra kreative og lag frokost, lunsj, middag eller kveldsmat ute i det fri. Om det så bare er å ta med seg noen brødskiver på en benk i en park, eller lage en fullverdig middagsrett på primus i skogen. Vi har alle godt av litt miljøskifte!

Hent mer inspirasjon og oppskrifter hos turmat.no.

Dra på bærtur

Fra midten av juli er bærsesongen i gang for fullt. Det er en unik mulighet for barna til å lære mer om naturens skatter, hvor de selv kan se, plukke og spise rett fra busken. Ikke er det bare godt, det er også gratis!

– De viktigste barndomsminnene for mange av oss er å være ute i naturen med familie og venner. Blant mine kjæreste minner var lange sommerdager med bestemor i skogen for å plukke blåbær. De bærene ble til saft og syltetøy som vi brukte gjennom resten av året, sier Lene Johansen fra Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Lei utstyr gratis der du er

Det er ingen selvfølge at man har alt utstyr tilgjengelig. Og man trenger ikke nødvendigvis å kjøpe alt her nytt. BUA er en nasjonal organisasjon som jobber for at barn og unge skal få muligheten til å prøve ulike aktiviteter – ved å låne utstyr gratis.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.