Hjem DestinasjonerNorge Fiskevann i Norge denne høsten, med regler

Fiskevann i Norge denne høsten, med regler

av Per Henriksen
Fiskevann i Norge

Fiskevann i Norge: Skal du fiske i ferskvann, gjelder klare regler. Det er også litt forskjellige regler for voksne og barn. Å fiske i ferskvann betyr at du må ha tillatelse av de som eier elva eller vannet.

På sjøen og i fjorder er det gratis å fiske når du bruker fiskestang eller håndsnøre.

I Norge er mange muligheter for å drive med fiske i elver, skogsvann og fjellvann. Dette er en viktig del av kulturen blant friluftsglade mennesker.

Men skal du på fisketur i skog og mark eller på fjellet må du kjenne hvilke regler som gjelder.

Før du pakker fiskeutstyret og legger ut på tur, må du kjøpe fiskekort for området du skal ferdes i.

Barn under 16 år har rett til å fiske gratis mellom 1. januar til 20. august, når de bruker fiskestang eller håndsnøre. De trenger med andre ord ikke fiskekort. Men barn kan ikke fiske gratis laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag. Her må også disse ha fiskekort, og noen steder må de også kjøpe lokale fiskekortet.

Over 18 år må ha fiskerkort

Fiskevann i Norge

Er du over 18 år må du betale fiskeravgift, i tillegg til fiskekortet for elva. Fiskeravgiften gjelder for hele sesongen og kan betales via nettet på Miljødirektoratet sine sider.

Voksne som skal fiske i ferskvann må alltid ha tillatelse av de som eier fiskevannet. Dette får du ved å kjøpe et fiskekort for området du skal fiske i.

På nettstedet www.Inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. På mange steder kan du også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.

Det er greit å vite at det også finnes vann og elver hvor det ikke er lov til fiske. Dette er fordi det er grunneier som har fiskeretten, og kan velge om de vil selge eller gi bort denne retten.

Når du er i et område du vil drive litt fiske, ta da kontakt med det lokale fjelloppsynet. Da får du både informasjon om hvor det er best fiske, og hvilke regler som gjelder for de vannene du passerer på turen.

I alle nasjonalparkene i Norge er det fantastiske fiskevann fulle av fisk. Har du med fiskestang og agn, er det bare å trekke opp fersk fisk til lunsj eller middag. De fleste vannene inneholder ørret, og noen steder også røye, harr, gjedde og abbor.

Blant de mest populære områdene å vandre rundt i og fiske er Jotunheimen, Femundsmarka og Børgefjell nasjonalpark. Her er det gode muligheter for å få fisk, enten du bruker dupp, mark og en liten krok, eller å fiske med sluk.

Fire spennende nasjonalparker med gode fiskemuligheter

Jotunheimen nasjonalpark: Mange gode fiskevann i Norge forvaltes av Lom fjellstyre, Vågå fjellstyre og Luster Austre fjellstyre. Mange fotturister går Besseggen hvert år, og Memurubu ved Gjende ligger nær mange gode ørretvann. Les mer om mulighetene her

Femundsmarka nasjonalpark: Femundsmarka byr på storvokst ørret og mange vann med flott fisk. Her er flere større og mindre vann og vassdrag og sjansen er stor for å finne din egen lille perle. Mer informasjon om fiske og fiskekort her

Børgefjell nasjonalpark: Flott nasjonalpark med muligheter for å få stor fet ørret i stekepanna. Mer informasjon om fiske og fiskekort

Gausdal Vestfjell/Langsua nasjonalpark: Mange vandrer DNT-ruter gjennom Langsua nasjonalpark. Her er det flott muligheter for å få fisk på veien. Noen eksempler på gode fiskevann finner du her

For mer informasjon om fiske og kjøp av fiskekort, sjekk iNaturs nettsider

Liker du denne artikkelen om fiskevann i norge så er vi glad for en like på Facebook

Meld det på Reiselivs temamelding mye nytt som du vil synes er spennende.Sykkelferie med elsykkel – dagsturer, langturer og med bil

Sykkelferie med elsykkel

Ferie er svindeltid når du har det fint – 5 trygge tips

Ferie er svindeltid

Du vil sikkert like disse artiklene også