Home DestinasjonerNorge Forslag til fjellturer i Norge, 10 fantastiske muligheter

Forslag til fjellturer i Norge, 10 fantastiske muligheter

by Per Henriksen
Forslag til fjellturer i Norge

Forslag til fjellturer i Norge og mange vakre fjelltopper du kan bestige. Allerede i mai er det muligheter, og sesongen varer ut i oktober. Pakk tursekken, på med fjellstøvlene og vindtett. Og ikke glem mye god mat som kan nytes i frisk fjelluft.

Forslag til fjellturer i Norge
Mange høye topper, mange stier og mange fjellhyller hvor du kan ta både småturer og langturer. Foto: Valdemaras

Besseggen

Mange flotte fjellstier og topper rundt i Norge. Besseggen er en av de mest berømte, og for noen den mest utfordrende. Fjellryggen i Vågå kommune i Oppland er en av de mest kjente i Jotunheimen med sine 60.000 besøkende hver sommer. Det vil ta deg mellom seks og åtte timer å gå turen, enten du starter fra Memurubu eller Gjendesheim. Du skal opp og ned og høyeste punkt er 1000 meter. Har du aldri gått i fjellet før, så er det ikke lurt å ta denne det første året. Og du bør være i relativt god form.

Husk å stoppe for å nyte utsikten!

Er det overnatting på Besseggen?

Ja, på DNT-hytta Gjendesheim kan du overnatte og er for mange det perfekte utgangspunkt for turen! Fra Gjendesheim kan du ta båten til Memurubu neste morgen.

Gaustadtoppen

Gaustatoppen er en mye lettere tur enn ovennevnte Besseggen. Det er flere ruter opp til Telemarks høyeste fjell og det er relativt enkelt å stige opp til toppen. Fra parkeringsplassen i Stavsro tar turen omtrent tre timer opp og to timer ned. På toppen får du Norges videste utsikt. Gaustatoppen ligger ovenfor Rjukan i Tinn kommune og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune i Telemark. Årlig bestiger omtrent 120.000 mennesker fjellet, som rager 1883 meter over havet.

Fra Rjukan går det buss til Gaustatoppen hver dag i sommersesongen. Samt helger frem til midtveis i oktober.

Galdhøpiggen

Galdhøpiggen med sine 2469 meter over havet er Norges høyeste fjell. Her får du en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Hvert år stiger omtrent 25 000 mennesker opp på Piggen. Veien starter fra Juvasshytta, som er den letteste med 600 meter stigning fra Juvasshytta opp til toppen av Galdhøpiggen. Turen er utfordrende, men om du er i normalt god form er turen en fantastisk opplevelse.

Det går buss fra Oslo S til Beitostølen, og derfra buss til Gjendesheim i sommersesongen. Fra Gjendesheim er det fritt valg hvilken vei du går. Sesongen er fra mai til august.

Preikestolen

Preiksetolen tiltrekker seg nærmere 300 000 besøkende i løpet av sesongen fra april til ut september. Fjellplatået på 330 meter og 3,8 km i nærheten av Stavanger, har fått anerkjent internasjonal oppmerksomhet. Preiksetolen er kåret blant verdens mest spektakulære utsiktspunkt av Lonely Planet. Utspringet som ligger 604 meter over bakken, består av et flatt platå på 25×25 meter med spektakulær utsikt over fjordene. Det vil ta deg omtrent 2,5 timer å komme frem.

Det er flere måter å komme seg til Preikestolen, for hit kan du dra både med buss, båt og egen bil. Fra Stavanger sentrum tar du fergen fra Fiskespirterminalen på ca 30 min til Tau. Deretter er det bussforbindelse flere ganger daglig fra Tau til Preikestolen Fjellstue. Sesongen er fra april og ut september.

Kjerag

Kjeragbolten er en av Norges mest populære turistattraksjoner. Dette er en rund stein som ligger klamret fast mellom fjellsidene i Lysefjord i Rogaland. Når du kommer deg opp hit, er du omtrent 1000 meter over havet. Fra Øygardstøl følger du en merket sti, omtrent fire til seks timer frem og tilbake. Terrenget er kjent for å være tungt og krevende, men når du kommer til målet, er de vonde føttene glemt.

Til Øygardstøl kan du ta ferje (The Fjords sin Turistbilferja eller Kombibåten) til Lysebotn og bil/taxi videre til Øygardstøl. Eller du kan kjøre via Sirdalen på veien til Lysebotn. Sesongen her starter ikke før i juni.

Byfjellene rundt Bergen

En av de mest kjente turene på Byfjellene rundt Bergen er å gå opp til Ulrikens topp, noe som tar rundt fire timer. Denne kalles 7-fjellsturen, er rundt 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2500 meter. Gjennomsnittstiden for de som går 7-fjellsturen er 8–12 timer.

Turen er krevende, men underveis får du nydelig utsikt over Bergen og regionen. Ta Fløybanen fra Fisketorget i Bergen sentrum og opp til Fløyen. Du kan starte allerede i mars og mulighetene er ut hele september.

Romsdalseggen

1329 meter høye Romsdalveggen gir deg vakker utsikt over Vestlandets flotteste fjell. Blant disse er Kongen, Dronninga og Store Trolltind. Mellom 30 000 og 40 000 besøkende tar turen hit hvert år. Denne fjellturen er middels krevende og tar omtrent syv timer. Det går daglige busser på morgen mellom 1. juli og 30. september fra Åndalsnes sentrum. Sesongen starter i juni og holder seg til ut september.

Aurlandsdalen

Dette er en tur som gjerne tar tre dager. Men så møter du mye vill natur og fantastisk utsikt over fjordene. Dette er skillet mellom Østland og Vestland og kontrastene i landskapet er store. Du finner alt fra mektige fjell, frodige daler, til vakre fossefall.

Fra juni til september går det daglige busser fra Flåm og Aurland og Vassbygdi til Østerbø. Bussene går også videre til Steinbergdalen/Geiteryggtunnellen. Det går også daglige busser fra Østerbø til Vassbygdi, Aurland og Flåm. Sesong: Juni-september

Slogen

Slogen er en imponerende topp som er enkel å bestige, til tross for sitt bratte og spisse utseende. Slogen er Sunnmørens fineste topp, og fra fjorden reiser den seg som en slags trekant pyramide rett opp. Fjelltoppen stiger 1564 meter over havet. Du kan starte fra flere ulike punkter. Turen tar omtrent fire timer.

Enkleste måten å komme seg til Slogen er buss til Brunstad i Sykkylven, før du går opp gjennom Brunstaddalen til Patchellhytta. Sesongen er fra juni-september

Rallarvegen

Den ultimate sykkelturen oppnår du i Rallarvegen! Dette Norges mest populære sykkeltur i fjellet, og er ofte kåret som Norges vakreste sykkelvei. Sykkelturen er omtrent 80 kilometer lang og starter på Haugastøl og følger Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm. Rundt 20 000 turister fra inn-og utland sykler Rallarvegen hvert år. Sykkelveien er ideelt for å utforske en norsk kulturminne. Sett av minst to, helst tre dager til turen. Nede i Flåm er det overnattingsmuligheter, men bør bestilles på forhånd.

Det går tog fra Oslo og Bergen til Haugastøl, og til Flåm også fra Oslo og Bergen. Sesongen starter i juli og varer ut september.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.