Home DestinasjonerNorge Historisk vandrerute du bør gå, krigshistorie i Tafjordfjella

Historisk vandrerute du bør gå, krigshistorie i Tafjordfjella

by Per Henriksen
Historisk vandrerute i Tafjordfjella

Historisk vandrerute i Tafjordfjella er nå åpen. I siste del av 2. verdenskrig lå tre menn i skjul i nærmere et år, i fjellet her. Oppdraget var å gjennomføre en større sabotasjeaksjon. Nå kan du gå i deres fotspor langs den historiske Fieldfareruta.

Historisk vandrerute i Tafjordfjella
Langt inne i Tafjordfjella ligger ei bitte lita hytte, godt gjemt under en berghammer. Foto: Marius Dalseg

Langt inne i Tafjordfjella ligger ei bitte lita hytte, godt gjemt under en berghammer. Over hytta henger det tunge fjellet, under er det bare vann. Vi snakker om hytta hvor motstandsmennene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther holdt til under deler av det siste krigsåret.

Fieldfare-ruta er laget etter de bevegelsene til motstandsmennene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther gjorde under siste delen av 2. Verdenskrig. Tyskernes kommunikasjonslinjer i Romsdalen var målet for en sabotasjeoperasjon.

For alle som er interessert i krigshistorie er dette en fantastisk tur, gjennom et spennende område. Du kommer tett inn på historien til motstandsmennene som bodde her ved se den unike Fieldfarehytta. Et slikt historisk innblikk gir turen en ekstra dimensjon.

De historiske vandrerutene kombinerer kulturarv og naturopplevelser, og er et samarbeid mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforeningen (DNT). Den 6. august åpner Fieldfare-ruta i Tafjordfjella, som er den 15. ruta i dette tilbudet. I september åpner også Postruta over Finnmarksvidda.   

Historiske vandreruter er et prosjekt som støttes av Riksantikvaren. Disse rutene gir mange mennesker mulighet til å få lærerike, interessante og spennende kulturmiljøopplevelser i naturen. På denne ruta kan du oppleve den viktige historien fra motstandskampene under andre verdenskrig, og den vakre naturen i Tafjordfjella. 

Krigshistorie og kulturminner 

Historisk vandrerute i Tafjordfjella
Historisk vandrerute i Tafjordfjella. Foto: Marius Dalseg

Ruta går fra Zakariasvatnet i Tafjord til Reindalseter via Rønnebergråsa i Hulderkoppen over til Veltdalen og Fieldfarehytta. I Veltdalen ligger det også et lite museum hvor du kan få innblikk i anleggsarbeidet i forbindelse med kraftutbygging på 1920-tallet. Museet inneholder også gjenstander som ble brukt under Operasjon Fieldfare under krigen.

Derifra kan du velge å gå flere ruter. For eksempel til Pyttbua, Vakkerstøyleneller Torsbu. Alle disse ble brukt til proviantering og opphold. 

Et stort antall kulturminner fra tidligere tider, boplasser, steinbuer, fangstgraver og -anlegg som er mange tusen år gamle kan du også oppleve langs ruta. Det er DNT Sunnmøre som har ansvaret for hyttene og rutene i området.  

Les mer om Fieldfareruta på lokalhistoriewiki.

Se hele ruta her: https://ut.no/turforslag/1112156844/fieldfare-ruta-i-tafjordfjella-historisk-vandrerute

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.