Home DestinasjonerNorge Holmenkollens Nordlys

Holmenkollens Nordlys

by Yvette-Marie Solem
2013-12-02 Nordlys Holmenkollen.jpg

Holmenkollens Nordlys: – Kom deg ut fra bylysene, og inn på et jorde hvis du skal ta bilder av Nordlyset, oppfordrer Pål Brekke som tidligere har jobbet seks år i NASA. Nå står han klar til å kjøre film inni fjellet under Holmenkollbakken i verdens eldste skimuseum.

Hvert år reiser tusenvis av turister til Norge for å oppleve Nordlyset. Det flammende lysshowet på nattehimmelen i nord har fascinert folk i tusenvis av år. Selv blaserte nordlendinger blir aldri lei av forestillingen, men må ut og se, igjen og igjen.

Hvordan oppstår Nordlyset, og hvor kommer det fra? Nå har Skimuseet i samarbeid med verdens fremste nordlysfotografer utviklet den unike dokumentarfilmen «The northern lights – a lifetime experience”.

Holmenkollen som er Norges mest besøkte turistattraksjon med sine 1 million årlig besøkende, har nå sjangsen til å få oppleve Nordlyset på film. Skimuseet skal inspirere enda flere til å dra på jakt etter Nordlyset. For å lykkes med det har museumsdirektør Karin Berg samarbeidet med solforskeren Pål Brekke og de prisbelønte nordlysfotografene Ole C. Salomonsen og Fredrik Broms.

Filmen er basert på Brekkes bok «Nordlyset – en guide» som kom ut tidligere i år. Brekke har mottatt en rekke internasjonale priser og har bidratt til popularisering av sola og Nordlyset gjennom utallige artikler og foredrag i inn og utland.

Han jobbet som nestleder i NASA for SOHO satellitten – et av romhistoriens mest vellykkede satellitter. I dag arbeider han som seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, og er forfatter av en rekke populærvitenskapelige bøker som er oversatt til mange språk. Denne høsten er han aktuell med boka «Den stormfulle Sola».

Hva er vel vakrere en kald vinternatt enn å få et glimt av Nordlyset som danser over himmelen? Nordlyset har satt mytologiske spor i en rekke kulturer på den nordlige halvkulen og blitt tilskrevet alt fra dansende ånder til Guds vrede.

Ingen tenkte på å sette det i forbindelse med solen før for hundre år siden.

Da oppdaget den norske forskeren Kristian Birkeland (1867-1917) at det skyldtes solen som bombarderer jordkloden med partikler.

Filmen tar de som besøker Skimuseet i Holmenkollen med på denne historiske reisen fra myter til dagens forståelse av naturens mest fascinerende fargespill. Filmen vises i Skimuseets auditorium i åpningstiden.

Liker du artikkelen Holmenkollens Nordlys?

Liker du artikkelen Holmenkollens Nordlys, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.