Home DestinasjonerNorge Huldra i tåkedisen kan du kun se fra Flåmsbanen

Huldra i tåkedisen kan du kun se fra Flåmsbanen

by Linn Krogh Hansen
huldra

Huldra finnes, i hvert fall når du kjører Flåmsbanen. Det har bloggeren Linn Krogh Hansen sett med egne øyne. Et plutselig innfall til en biltur ga henne mange flotte og spennende opplevelser tre høstdager fra øst til vest, og hjem igjen. Teksten nedenfor er fra hennes blogg:

Kombinasjonen av fuktig norsk friluftsliv og innendørs peiskos er blant høstens store gleder, og man rekker mye i løpet av en kortferie med egen bil fra øst til vest og tilbake.

I mangel av en lengre sommerferie i år, bestemte jeg meg for å hoppe i bilen sammen med hunden og utforske de nærmeste vestlandske fjordene i løpet av to-tre dager.

Steder som Hardanger og Flåm har jeg aldri hatt tid til å besøke, hvis jeg ser bort fra rene transportetapper og turer i forbindelse med svømmeklubben i yngre dager.

Med tre dager og begrenset budsjett til disposisjon, booket jeg tre overnattinger på henholdsvis Haukeliseter, Brekke Gård Hostel i Flåm og i Aurlandsfjorden hotell.

Til tross for ekstremt værvarsel og påfølgende omkjøringer grunnet flom, fikk vi tre flotte dager med kombinasjonen av innekos og våte uteopplevelser.

Under følger fem høydepunkter fra denne lille rundturen, som byr på avkopling og opplevelser for både gane, øye og kropp.

Gourmetmiddag på Haukeli

Haukeliseter fjellstue ligger strategisk til som første stoppested midt mellom Østlandet og Vestlandet ved Europavei 134 fra Drammen til Karmøy. Den tradisjonsrike fjellstuen byr på alt fra enkle stabbursom og småretter, til hotellstandard og gourmetmiddag.

Etter 4-5 timers kjøring møtte jeg vestlandsværet og tussmørket akkurat i det jeg svingte inn til Haukeliseter. Jeg og hunden min har fått rom i et av stabburene, med tradisjonelle køyesenger, skrivebord og et enkelt kjøkken.

Jeg har tidligere overnattet her på vinterstid. Da var det flotte skiforhold med klar himmel og hvite vidder så langt vi kunne se. Denne gangen regner det, men utsikten rett ut mot Hardangervidda fra restauranten er likevel suveren. Jeg har bestilt en treretters gourmetmiddag bestående av en forrett med Haukelichevre, hovedrett med kveite og en sjokolade-brownie til dessert.

Haukeliseter kan dette med god mat, og har spesialisert seg på kortreiste og unike matopplevelser. God mat nytes gjerne i kombinasjon med fjellturer og sosiale gruppeturer.

–Vi satser sterkt på kortreist mat fra gårdene i nærheten, både når det gjelder middag og turmat. Kombinasjonen av kortere gruppeturer for vanlige mennesker uten altfor mye fjellerfaring med kokketilberedt mat ute i naturen er populært, forteller Marcus Andersson, markedssjef på Haukeliseter fjellstue.

Nå i høstferien holder Haukeliseter et variert og spennende familieprogram for store og små, med blant annet gratis kanoutlån, skattejakt, fjellspa og bålkos med pinnebrød.

Badestopp i Hardanger

huldra

Skikkelig sunn frokost fra Flåm bakeri før togturen!

Kjørerturen fra Haukeliseter til Lofthus skulle tatt et par timer. Kuling, storm og flom gjorde sitt til at veiene på hver sin side ut fra Odda var stengt, så det eneste alternativet var å kjøre via Jondalen til Utne, og ta ferge herfra til Hardangerbestikk-bygda Kinsarvik.

Derfra var det kun ti minutters backtracking til Lofthus.  Med start fra Haukeli klokken 1130, ville jeg normalt vært fremme rundt 1330-1400. Flommen og uværet gjorde sitt til at klokken var nærmere 1700 da jeg var fremme. Snille og tålmodige Tussler, som ikke hadde fått den lange morgenturen på fjellet som vi hadde håpet på, måtte jo luftes underveis. Men selv om vi var sent ute med tanke på å kjøre tilbake til Kinsarvik og opp til Flom for natten, måtte jeg en tur innom spaanlegget i Lofthus.

Som medfødt badegal og fortsatt aktiv svømmer er det et sted jeg lenge har drømt om å besøke og prøve: nemlig utebassenget på Hotel Ullensvang i Lofthus. En 88 meter lang svømmekanal forbinder innendørsbassenget med utendørs infinty-bassenget, og har kan du svømme året rundt. Den ser fantastisk ut på bilder, og er faktisk enda mer imponerende i virkeligheten.

–Et godt tips er å starte ute og så svømme deg inn i varmen, anbefaler service manager Susanne Wildner, som viser meg rundt og gir meg en god og varm badekåpe, samt håndkle og dusjsåpe før jeg forsvinner inn i garderoben

At gradestokken viser et ensifret tall og vindmåleren et tosifret i antall meter per sekund, gjør ingen verdens ting. Utebassenget holder noen og tyve grader, og det er deilig å svømme utendørs med fjell, foss og fjord på alle kanter.

Spaanlegget besøkes like mye av lokale som av turister, og innendørsdelen skulle jeg gjerne brukt flere timer på. Men med 19 m/s i vindkastene, regn og mørke smale veier, måtte vi hive oss rundt og kjøre videre til Flom før det ble for sent.

Huldra og ølbrygging med mat

huldra

Ægir bryggeri og pub er oppkalt etter den ølbryggende norrøne guden. Foto: Linns Reise Travel Blog

Les mer fra Linns Reise Travel Blog, blant annet om Flåm i enden av fjorden, Flåmsbana hvor hun så huldra komme ut fra tåkedisen, og hun synger ut sin klagesang til fossen.

Linn skriver også om peiskos på vikingpub hvor Ægir bryggeri og pub er oppkalt etter den ølbryggende norrøne guden ved samme navn, og den moderne versjonen av ølbryggingen holder til Flåm.

Hun kjører gjennom vakre Aurlandsfjorden, gjør «tunnelsafari» ved å ta veien gjennom Lærdalstunnelen, verdens lengste biltunnel, et fargerikt alternativ til å kjøre over Aurlandsfjellet.

Liker du artikkelen om bilturen og lysten til å se huldra, så gi oss like på Facebook


Sjekk og bestill Haukeliseter Fjellstue her

Haukeliseter Fjellstue tilbyr badstue og svømmebasseng samt gratis Wi-Fi på offentlige områder. De har også turistinformasjon, gavebutikk og vintersportaktiviteter.

Gjester ved hytten har tilgang til en rekke fasiliteter, som fiske og kanopadling. Gjester som vil bruke dagene på å oppleve områdene rundt, kan få lunsjpakker som de kan ta med seg på tur.

Det er 5 rom på Haukeliseter Fjellstue, alle er utstyrte med de nødvendigheter man behøver for et behagelig opphold.

huldra


Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Havet: Langt der ute ligger Træna

havet

HAVET: Langt der ute ligger Træna- 33 nautiske mil til havs. Foto: Linnsreise

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.