Home DestinasjonerNorge Lofotens majestetiske fjell og hvite strender – 9 gode tips

Lofotens majestetiske fjell og hvite strender – 9 gode tips

by Trond Thorud
Lofotens majestetiske fjell

Lofotens majestetiske fjell og hvite strender: Drømmer du om å oppleve dette ruvende landskapet og kritthvite strender i sommer, så ta en titt på disse ni tipsene vi gir deg her.

At Lofotens majestetiske fjell og lange, hvite strender har en tiltrekningskraft på oss er ikke rart. Hvert år valfarter utenlandske turister fra hele verden til øyriket i nord. Tall fra Ipsos viser at 425 000 nordmenn planlegger å reise på ferie til Lofoten i sommer.

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv er glade for at så mange vil oppleve naturen, men frykter stor slitasje på populære turistmål framover.

– 425 000 nordmenn på ferie i Lofoten er et veldig høyt tall. Lofoten er et spektakulært sted og har blitt veldig eksponert i sosiale medier de siste ti årene. Heldigvis er vi bortskjemte her i Norge og har mange fantastiske områder med lignende kvaliteter. Så om du sitter og planlegger årets sommerferie til Lofoten kan det være verdt å se etter andre, gode alternativer, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Her er ni spennende alternativer til Lofoten

1. Vesterålen

Like nord for Lofoten finner man Vesterålen. Med sin mektige natur har dette blitt et populært reisemål de siste årene. Her finner man spisse tinder, vakre sandstrender, og flotte turer, som blant annet Dronningruta. I tillegg er stedet et eldorado for kajakkpadlere.

2. Senja 
Senja er Norges nest største øy og ligger i Troms og Finnmark. De høye fjellene som møter de hvite strendene og knallblå havet er til å miste pusten av. Innlandet er fullt av fjell, innsjøer og skogen, mens yttersida av øya er stupbratt, med mektige fjellformasjoner og sjarmerende fiskevær.

3. Engeløya
Helt nord i Steigen finner du Engeløya. Med Lofotveggen i vest og Hamarøy i øst har man mye å hvile øynene på. Engeløya har et godt bevart kulturlandskap og kan by på spektakulære fjell og en enestående skjærgård.

4. Sommarøy
En times kjøretur fra Tromsø finner du Sommarøy. Det idylliske fiskeværet ble verdenskjent etter PR-jippoet der de proklamerte at de skulle bli verdens første tidsfrie sone. «Pittoreske Sommarøy i Nord-Norge mener midnattssolen og lyse netter gjør tiden irrelevant og ønsker derfor ikke lenger å være kontrollert av klokka », skrev russiske Sputnik News. Selv om det hele viste seg å være en kampanje initiert av Visit Norway, er den iallfall treffende på flere områder. Naturen her er Nord-Norge på sitt beste, med både fjell som steiler opp av havet og rolige strender.

5. Lyngsalpene
Mellom Ullsfjorden og Lyngenfjorden ligger Lyngenhalvøya, med sine høye tinder og trange daler. Et opprevet, vilt og vakkert landskap med breer og stupbratte fjellsider gjør Lyngen og Lyngsalpan til et sjeldent godt utgangspunkt for varierte naturopplevelser. Området er preget av rekke høye og spisse tinder av alpin karakter, og her finner du Jiehkkevárri (1834 moh.) som er Troms’ høyeste fjell.

Mange forbinder nok Lyngsalpene med vinter og snø, på grunn av de spektakulære utforkjøringene på ski, men også sommerstid valfarter fjellklatrere fra hele verden hit.

6. Ofoten
Ofoten er distriktet rundt Ofotfjorden og dens armer, og området er en skattekiste for friluftslivinteresserte. Ofotfjorden skjærer seg dypt inn i landet, og flere steder kan den by på stupbratte fjordsider. Øst i Ofoten finner du storheter som Storsteinfjellet (1894 moh.) og en rekke breer, som Frostisen og Gihtsejiegnja. Men Ofoten kan som mange steder ellers i Nord-Norge by på idylliske sandstrender og en vakker skjærgård.

7. Vega
Visit Norway skriver treffende nok at det er mer enn 6500 grunner til å besøke Vegaøyene utenfor Helgelandskysten. Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste og er kåret til en av verdens 20 uoppdagede øyperler av den britiske avisen Observer. Kos deg på de langgrunne strendene på Eidem i sør, besøk fiskehavnene på Nes, Holand og Kirkøy i nord. Øya Vega byr også på utsøkte padleforhold om du ønsker å utforske de mange øyene.

8. Sunnmørsalpene
Sunnmørsalpene er en betegnelse for de alpine fjellområdene rundt Hjørundfjorden, og dette er et sted som har mye å by på. De norske alpene har flere tinder som strekker seg fra fjorden og opp mot 1700 moh. Slogen (1564 moh.), Hornindalsrokken (1529 moh.), Kolåstinden (1432 moh.) og Skårasalen (1542 moh.) er bare noen av gigantene du finner i området.

9. Bremangerlandet
Bremangerlandet er den største øya i Sogn og Fjordane. De mektige fjellformasjonene og kritthvite strendene ligger som perler på en snor langs kysten i dette området. Refviksanden, Hoddevika og Grotlestranden er alle idylliske og lett tilgjengelige, men den mest spektakulære er trolig Vetvika. Her møter den kritthvite sandstranden de azurblå bølgene som ruller inn fra storhavet, med loddrette klipper som omkranser den idylliske vika. På Bremangerlandet finner du også Hornelen, Europas høyeste sjøklippe (860 moh).

Artikkelen er skrevet av Norsk Friluftsliv


Liker du artikkelen om Lofotens majestetiske fjell og hvite strender:, så gi oss en like på Facebook.

Trenger du bil i sommer for å reise rundt og oppleve norsk natur sjekk ut Leibilguiden
Se det store utvalget av riktige klær for ferie i Norge hos Helly Hansen og handle online

Ta med gode lydbøker når du drar på reise rundt i Norge. Kjøp direkte hos Fabel

Få nytt om konkurranser, tilbud, reiseideer og reisetips – meld deg på Reiselivs aktuelle temamelding

Send oss gjerne en kommentar eller noe du vil legge til om innholdet i artikkelen. Vi kan publisere det her. Vi har valgt å ikke ha åpent kommentarfelt på grunn av spamming.


Unngå 5 feller med leiebil på ferie i Norge i år

Unngå 5 feller

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.