Home DestinasjonerNorge Norgesferie med barn i Trøndelag og Nordland

Norgesferie med barn i Trøndelag og Nordland

by Cecilie Larvåg
Norgesferie med barna

Norgesferie med barn i år kan peke i retning av å reise rundt i Trøndelag og Nordland. Dette vil bli de rene opplevelsesparker for barnefamilier.

La oss begynne i nord. Her får dere en spennende rundtur på din norgesferie med barn dere sent vil glemme. Start og mål kan være der det måtte passe, bare fyll bilen med store og små, reisegrill, liggeunderlag, sovepose, badetøy, hengekøye og gode tursko, og sett kursen mot Mosjøen. Men først et stopp i Trofors ved elva Vefsna, der River North tilbyr morsomme og akkurat passe skumle raftingopplevelser spesielt tilpasset familier med barn mellom seks og 14 år. Dere får utdelt alt som trengs av utstyr, og proffe guider sørger for sikkerhet og spenning underveis.

Og selvsagt kan man ikke være i Mosjøen uten å teste den 700 meter lange ziplinen som går fra Storfjellet over lakseelva Vefsna før den ender opp i hagen til Fru Haugans, byens legendariske hotell som er viden kjent for sin karamellpudding. Små tøffinger som vil prøve ziplinen, må være fylt ti år og veie minimum 30 kilo. På vei opp til byfjellet følger dere Helgelandstrappa, bygget i stein av sherpaer fra Nepal.

Oppdagelsesferd

Vel halvannen time videre nordover langs E6 venter Mo i Rana, og 20 km nord for byen kan dere bli med 400 meter inn i fjellet i Grønligrotta, Nordens mest kjente marmorgrotte. Omvisningen tar en liten time og veien går langs en underjordisk elv med fosser og stryk, jettegryter og stalaktitter.

Barn er nysgjerrige av natur, og på Nordland Nasjonalparksenter er det lærerike naturutstillinger og et stort aktivitetstun der både store og små blant annet kan prøve å fange (et ikke helt ekte) reinsdyr med lasso. Eller kanskje ta en bjørne-selfie, hvis de tør, eller krabbe gjennom revehulen? På tunet er det bålplass, og kribler det i armer og ben etter flere timer i bil, finnes det både en liten klatrepark og en frisbee-bane her.

Havørnens rike

Fortsett turen mot Bodø. Her kan dere bli med på fartsfylt RIB-tur i skjærgården. I løpet av en times tid blir det flust av sjøsprøyt og kritthvite strender, og med stor sannsynlighet får dere se havørn seile over hodet på dere. Ingen steder i hele verden finnes det flere havørn enn rundt Bodø!

Snu sørover igjen langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten, eller Kystriksveien som den også kalles.

Svartisen Moose ved Engenbreen møter dere de tamme elgene Embla, Wilma og Arnljot. De er riktig så veloppdragne, og dere kan til og med ta sjansen på å gi dem et lite kyss. I sommersesongen går det skyssbåt fra kaia i Holandsfjorden flere ganger daglig. Overfarten tar bare ti minutter. Deretter er det en kilometer å gå gjennom vakkert kulturlandskap før dere er fremme hos skogens konge.

Og overalt langs Kystriksveien er det flott turterreng, rasteplasser og utkikksposter, fiskeplasser og gårdsutsalg, og familievennlige campingplasser, som Havblikk på Nesna. Vannsklia Lille Syden, med 29 grader i vannet, er bare én grunn til at mange legger turen innom nettopp der. Dere kan leie kajakk eller sykkel og utforske hav og land, øy for øy, fjelltopp for fjelltopp. Og når dere er klare for flere eventyr, venter Trøndelag.

Ulvehyl og fuglekvitter

Frister det med en ekte gårdsferie, er Setran Gård ved Salsbruket stedet. Her bor dere på gården og barna kan være med å stelle dyrene. Eller bare kose med kaniner, lam, katter og islandshestene Halur og Blossi. Dere kan også komme på dagsbesøk og kombinere dyreliv med kanopadling, grilling og bålkos.

I Namsskogan Familiepark kan de som tør overnatte i en gamme blant rovdyr ute i parken. Kanskje våkner dere til ulvehyl en stjerneklar natt, eller lyden av tassende bjørnepoter utenfor? Liggeunderlag og sovepose må medbringes, frokost likeså. Eller kanskje frister det mer å sove i høyden? I Trollskogen på Ekne i Levanger kan dere tilbringe en magisk natt i svevetelt blant tretoppene, og våkne til fuglekvitter. Ta med sovepose selv eller bestill Svevehotell, da kommer dere til ferdig oppredde senger. Medbrakt mat nytes rundt bålplassen og frokost med varme rundstykker kan kjøpes på stedet.

Norgesferie med barna
Små vikinger kan lære å skyte med pil og bue

Ikke langt unna ønsker Stiklestad velkommen til vikingsommer for hele familien frem til 2. august. Inne og ute på den mektige middelaldergården Stiklastadir foregår det massevis av aktiviteter. Her er det daglig en morsom barneversjon av det berømte slaget, og små vikinger kan lære å skyte med pil og bue.

Drømmeferie

Etter netter i sovepose og matlaging over bål, kan det kanskje smake med litt skikkelig by-luksus?

Fra Britannia Hotel gjenåpnet dørene i fjor har det ikke vært annet enn lovord å høre. Gjennom hele sommeren blir det egne aktiviteter for barn her. I tillegg kan små luksusdyr nyte Afternoon Tea med egen barnemeny, og benytte bassenget i spaet til egne barnetider. Eller hva med litt mor-og-datter-tid i det lekre spaet? På rommet finnes både badekåper og tøfler i barnestørrelse, slik at også familiens yngste kan leve et femstjerners luksusliv for en dag eller tre.

Og som om ikke dette var nok, får dere i sommer connecting-rom til barna (0–15 år) til kun kr 750,- per natt, inkludert fantastisk frokost i Palmehaven, der de yngste kan fråtse i pannekaker, belgiske vafler, smoothies, oppskåret frukt og alt en liten kropp måtte ønske seg.

Hotellet låner ut sykler og el-sparkesykler til gjester (begrenset tilgang), slik at dere enkelt kan komme dere rundt i byen. For eksempel til Sverresborg Folkemuseum, der lekeløype, historieløype, vandreteater, eventyrstund og mating av dyr bare er noe av det morsomme og koselige som skjer hver dag i sommer. Litt større barn kan bli kjent med norsk popmusikk på Rockheim. Også i Nidarosdomen og Erkebispegården blir det liv og røre for de yngste gjennom sommeren. Her blir det blant annet teater og håndverksverksted der barna kan delta. Og en omvisning i Krypten og de underjordiske gangene under Nidarosdomen er grøssende moro. Kanskje er det her Olav den hellige ligger begravet … Eller kanskje ikke …

Actionfylt fjellbygd

Sommerferie i Trøndelag
Mestringsfølelse nedover strykene i elva Driva.

På vei sørover gjennom Trøndelag må dere også stoppe i Oppdal, fjellbygda der det er umulig å kjede seg, ifølge kjentfolk! Se for dere familien på raftingtur. Frydefulle hvin og boblende latter blander seg med den gode mestringsfølelsen der dere duver nedover strykene i elva Driva. Underveis på den 6 km lange turen blir det bading og hopping fra Jumprock. I ziplineparken i Opplev Oppdals Villmarksleir finner dere åtte ulike taubaner. Her vil selv den tøffeste mamma eller storebror kjenne blodet bruse.

Bortistu Gjestegard i Storligrenda har ønsket gjester velkommen siden 1887. Her kan dere overnatte med urørt natur på alle kanter. Det finnes kano og fiskestang, trampoline og sykler. De minste kan kose med kaniner eller kanskje bli med å plukke egg fra hønene, mens de voksne nyter fred & ro og tenker at akkurat nå … ja, nå kan bare Alcudia og Algarve og Legoland og Løveparken bare ha det så godt …

Kanskje blir det norgesferie med barn neste år også?

Liker du denne artikkelen om norgesferie med barn, så er vi glad for en like på Facebook

Meld det på Reiselivs temamelding mye nytt som du vil synes er spennende, konkurranser etc.Overnattingssteder med særpreg du vil like – 10 tips

Overnattingssteder

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.