Home DestinasjonerNorge Tollboden – Nytt hotell med sus av seilskutetid

Tollboden – Nytt hotell med sus av seilskutetid

by Linn Krogh Hansen

Tollboden i Kragerø åpnet dørene til det gamle hovedhuset, like før årets påske. Bak den solide inngangsporten er det nå et unikt hotell, bygget i de originale veggene og gulvene fra 1783.

Populære Tollboden restaurant har skiftet navn til Tollboden Hotell og Restaurant. I hovedbygget og bakhagen finner du nå et av landets mest unike hotell, fordelt over to bygg med til sammen åtte rom og fem suiter.

Alle som kjenner Kragerø godt, kjenner også den sydende stemningen på Tollboden bryggerestaurant om sommeren. Duften av Middelhavets urter som blander seg med salt sjøluft, sommerkvelder med intimkonserter og en eksotisk og variert meny. For oss hundeeiere er hundemenyen, med flere utvalgte godbiter til firbente gjester, også populær. De vakre koggene som ligger fortøyd på rekke og rad langs Tollbodbrygga er etterhvert blitt et symbol på Kragerø og den gamle trebåtkulturen i byen.

I 2016 åpnet Bakhagen, som ligger i en grønn oase av en hage, mellom gamle bygninger og frukttrær i båkgården til hovedbygget. Dette er stedet for både en bedre middag i rolige og tidløse omgivelser på ettermiddag og kveldstid.

Palmehelgen kronet Tollboden verket ved å åpne hovedbygget for overnattingsgjester. Med ute- og innendørsrestaurant på bryggekanten, hageservering i bakgården og nå hotell, er samtlige av de historiske bygningene og eiendommer tilhørende den gamle ærverdige Tollbodgården tatt i bruk. Kragerøs antatt eldste hus, Steinhuset i bakgården, rommer flere av hotellets gjesterom.

Tollboden – Nostalgi møter nåtiden

Bygningene var tollsted fra 1822 til 1922, og er må permanent fredet. Hovedbygningen ble oppført i perioden. 1783-1785. Resten av bygningene ble satt opp i løpet av de neste 40-50 årene.

Riksantikvaren omtaler Tollboden i Kragerø som en spesielt godt bevart 1700-talls borgerbolig, og et fint eksempel på 1800-tallets tollsteder i Norge. Anlegget har bevart sin opprinnelige struktur med hovedbygning, hage med uthus på baksiden og sjøboder ned mot sjøen.

Det gamle solide inngangspartiet med innskriften «Tollboden» over, ser ikke ut til å ha endret seg nevneverdig i løpet av de siste 250 år årene. Ikke den gamle tretrappen opp til resepsjonen heller, her hotellsjef Pernille Andreasen tar imot oss i resepsjonen.

Tykke tømmerstokker, som sannsynligvis er eldre enn bestefaren til Edvard Munch, gir en lun og nostalgisk stemning. Samtidig utgjør de solide treveggene og de lave dørene en kul og stemningsfull ramme rundt hotellets eksklusive og moderne detaljer.

For selv om kakkelovnen på rommet vårt har innskriften «Ulefoss modell 1766», betyr det ikke at vi må ha med fyrstikker og ved hjemmefra for å holde varmen. Termostaten på badet holder seg stabilt på 22 – 24 grader, uten at vi trenger å trykke på en eneste bryter.

Selve baderommet er konstruert som en firkantet glasshytte inne i rommet, med delvis innsyn rett forfra, og speil på veggen mot dobbeltsenga. På andre siden av senga er det utsikt mot de røde sjøbodene og Kragerøs innerste smale småbåthavn, «Blindtarmen».

Minibar med innhold og stor flatskjerm er strategisk plassert foran senga. Sengene er nok også av nyere dato, ellers ville de neppe vært så behagelige å sove i.

Blandingen mellom nytt og gammelt, og det faktum at ingenting er helt likt, skaper en helt unik stemning i det nyåpnede hotellet. Enkelte av gjesterommene har mur- og tapetvegg, mens noen har ekte 1700-talls tømmervegger bak senga. I Steinhuset kan du dessuten lene deg mot tykke steinvegger i noen av rommene.

Fem dobbeltrom og fire suiter er fordelt over to etasjer i hovedbygget, mens de resterende tre dobbeltrommene og den siste suiten er lagt til Steinhuset.

Artikkelen er skrevet av Linn Krogh Hansen. Les mer om restaurantmenyen, vinkjelleren, frokosten og mer, samt bilder på Linnsreise, vinner av årets reiseblogger 2018.

Seilferie på de syv vakre verdenshav

SKIPPER PÅ EGEN SKUTE: Belize i Mellom-Amerika er av de flotteste stedene jeg har seilt. God plass ved øyene og nydelig vann. Ulempen er dårlig merket kart. Foto: Privat

 

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.