Home Reisetips Tur til Trolltunga med god fysisk form og skikkelig utstyr

Tur til Trolltunga med god fysisk form og skikkelig utstyr

by Per Henriksen
Tur til Trolltunga

Tur til Trolltunga, da må du være i god fysisk form og skikkelig utstyr er nødvendig for å komme deg opp til den berømte granittsteinen 700 meter over Ringedalsvatnet. Tips er å trene deg på å gå i motbakker før du legger ut på turen, det er tross alt 1180 meter over havet. Nå er veien opp til Trolltunga autorisert som Nasjonal turiststi.  

Trolltunga AS har gjennom lang tid jobbet systematisk og hatt fokus på kvalitet i utviklingen av dette verdenskjente ikonet. Trolltunga som ligger i Ullensvang kommune blir nå den fjerde stien her i landet som er autorisert. Fra før har Fosseråsa i Geiranger og Kjerag og Preikestolen i Lysefjorden fått denne statusen. Inntil 15 stier kan bli autorisert som Nasjonal turiststi.

Selve turmålet er ei stor granitthelle som står ut som ei tunge i en høyde på 700 m over Ringedalsvatnet. Dette er et yndet og fascinerende fotomotiv. Men turen opp til dette utsiktspunktet har mange opplevelser underveis, gjennom et landskap med Ringedalsvatnet langt der nede og utsikt over mot Folgefonna.

Tur til Trolltunga er krevende

Tur til Trolltunga
Grafikk: Visit Norway

Du må være klar over at turen opp til Trolltunga er krevende. Fra Skjeggedal er turen til sammen 28 km frem og tilbake. Det er mulig å ta minibuss til Mågelitopp. Derfra er det 20 km tur-retur. Og du må belage deg på nærmere 1000 meter stigning. De fleste bruker 7-10 timer på denne turen.

Det er bena det gjelder når du skal opp til Trolltunga. Med godt fottøy går du for det meste i høyfjellsterreng og hele turen er lang og krevende. Men du får lønn for strevet – der oppe venter en praktfull utsikt!

Trolltunga, det vesle steinplatået som stikker ut fra fjellet, 700 meter over Ringedalsvatnet, regnes som den mest spektakulære fjellformasjonen i Norge.

Dersom du starter fotturen fra parkeringsplassen som heter P2 i Skjeggedal, bruker du 8–12 timer med innlagte pauser på den 28 km lange rundturen til Trolltunga – 14 km hver vei. Du kan også starte fra P3 Mågelitopp. Derfra er rundturen på 20 km. Beregnet gangtid er 7–10 timer. Her finner du hotellalternativer til turen, eller book hotell på Trolltunga Hotel.

Skal du gjennomføre denne turen må du være i god fysisk form. Skikkelig utstyr for en lag fjelltur er også nødvendig. Det anbefales å trene på å gå i motbakketurer på forhånd, hvis du ikke er vant til å vandre i bratt terreng. Men det er en solid og god sti å gå på hele veien opp.

Det er to redningshytter langs stien, kun for nødstilfeller og er ikke for overnatting. Disse er bemannet fra begynnelsen av juni til slutten av september. Midt på dagen styrer fjellvakten køen på selve Trolltunga.

Slik kommer du til Trolltunga

Video: Muhammad Sadeeq

Stien til Trolltunga
Det vanligste er en dagstur og starter fra P2 Skjeggedal eller P3 Mågelitopp. Juni til september kan erfarne turgåere gå på egen hånd.

Dagstur med guide til Trolltunga
Det anbefales å gå med guide dersom du ikke er godt fjellvant. Guiden sørger for at du får en trygg og minneverdig opplevelse!

Trolltunga Via Ferrata
En utfordrende tur er Trolltunga Via Ferrata. Da sykler du 6 km langs Ringedalsvatnet, og klatrer 250 meter Via Ferrata-ruten. Så går du de siste 3 km fram til selve Trolltunga. Turen ned går via Trolltunga-stien. Mange kombinerer Trolltunga Via Ferrata med overnatting i leir på fjellet.

Guidet fjelltur – og en natt på fjellet
Både Trolltunga Active og Trolltunga Adventures tilbyr guidede Trolltunga-turer med overnatting i en flott leir på fjellet. Opplev naturen med alle sanser, hør guidene fortelle historier rundt bålet, og nyt tradisjonsrik lokalmat!

Når du først er i Odda, er det mange andre flotte opplevelser du bør få med deg. Her kan du oppleve et eventyr av brusende fosser, smaragdgrønne fjorder, blå isbreer, snødekte topper og frodige daler. Odda er omgitt av to nasjonalparker, Folgefonna nasjonalpark og Hardangervidda nasjonalpark.

Andre reisemål er stavkirken i Røldal, Buarbreen, Kraftmuseet i Tyssedal og Agatunet som er et av få bevarte norske klyngetun.

Kilder: Trolltunga AS, Innovasjon Norge, Norsk friluftsliv, Miljødirektoratet.

Reisetips: Som en god turist på norgesferie er forsøpling og slitasje av naturen noe som helt sikkert opptar deg. Uhemmet opptreden ved turperler som Trolltunga kan få store konsekvenser for naturen og store folkemengder kan ødelegge turopplevelsen for mange. Forsøk å velge et gunstig tidspunkt. Det er ikke hyggelig å gå i kø når du er på tur. Om du har bilferie eller sykkelferie, så husk at Statens vegvesen har ansvaret for og oversikt over landets Nasjonale turistveger og nasjonale sykkelruter.

Liker du artikkelen om tur til Trolltunga, så følg oss på Facebook, Linkedin og Instagram


Norgesferie i naturen – uten at du lager spor

norgesferie i naturen

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.